Pozdravljeni,
Za doma sem si zelel narediti neke vrste domaci odsesovalni sistem , da mi iz garaze odsesa pline ki nastanejo pri varjenju ...(ceprav so vrata,okna odprta ze odprta)
Koliko sem prebral na webu in youtube so vsi delali iz vec ali manj kopalniskih ventilatorjev, in enako sem tudi jaz kupil cevni ventilator , dal gor cev , naredil priklop za elektriko in ...... hmmm premali vlek

Na sliki se vidi kako to izgleda, in ceprav je verjetno ideja ok, je pa v praksi prav mali vlek , neglede na dolzino cevi .... razen verjetno da bi dal ventilaro 20cm stran od vara kar pa ne bi zelel....
Zdaj ventilator ima 190m3/h pretoka in seveda ven pika zelo mocno, obcutek na vlecenju pa je komaj zaznaven ....
Ventilator je FI120mm ... sem probal dati reducirko na 80mm in celo sesalec cev ki je cca 50mm mislim ... pa ni bilo opazne razlike ...
A ima morda kdo kaksno idejo kako to izboljsati .... sem ze imel neko idejo da bi vzel sesalec za pepel, dal noter posodo z vodo za neke vrste filter ... samo je vprasanje ce je to varno/nevarno

...
Hvala za kakrsen koli nasvet.