STROJNISTVO.com • Poglej temo - Hrup na pogonu X osi

Hrup na pogonu X osi

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Hrup na pogonu X osi

OdgovorNapisal/-a masin_men » 24.1.2016 17:08

Nabavil sem rabljen CNC frezalni stroj s drsnimi vodili. Pri premikanju X osi se pojavlja dokaj velika hrupnost. Ostali dve osi tečeta dosti bolj tiho. Zanima me kako bi ugotovil kaj je vzrok za hrupnost? Predvidevam, da je vzrok lahko matica krogličnega vretena ali pa ležaj krogličnega vretena?

lp, m_m
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Hrup na pogonu X osi

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 24.1.2016 17:57

preveri najprej, da ti ne ropotajo zaščitne pločevine na osi. Meni se včasi zgodi, in je skoraj bolj hrupno od rezkanja. Podmaži, za kontrolo pa najprej odvij vijake na enem koncu, zloži zaščite skupaj, potem poskusi premikati os, ne da bi zaščite potovale.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masin_men » 24.1.2016 18:21

Na X osi ima fiksno zaščito, tako da ta ne more ropotati. Na Y in Z osi pa ima teleskopske zaščite.

lp, m_m
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 24.1.2016 19:59

Imeli smo primer velikih tresljajev-hrupnosti, pa so nam vsi "majstori" razlagali, da je kriva matica krogličnega vretena. Ugotovili so da je kriva zračnost v reduktorju (zdi se mi, da se je menjalo nekaj ležajev + ležaj krogličnega vretena). Sprva se je treslo samo občasno in nas ni preveč motilo, potem pa vedno pogosteje. V bistvu je na koncu servo motor norel, ko se je hotel izravnati v pozicijo, se je potem še nekajkrat zaporednoma zavrtel v nasprotno smer, da je uravnal z merilnim sistemom. Verjetno se podobno dogaja kjerkoli se pojavi zračnost na sistemu vretena...
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masin_men » 24.1.2016 22:06

Sem vozil stroj po 0.01mm in opazoval merilno urico, ki sem jo prislonil na suport. Suport se je premikal točno za 0.01mm. Nato sem spremenil smer in suport se je takoj premaknil za 0.02mm nato pa vsakič za 0.01mm. Na osnovi tega sklepam, da med vretenom in matico ni zračnosti. Ni mi pa čisto jasno zakaj se je premaknil za 0.02 ko sem šel prvič v nasprotno smer.

Testiral sem tudi servo motor tako da sem odstranil jermen. Vrtel sem ga na max vrtljajih ampak je zelo mirno (tiho) deloval.
Sumim da zvok prihaja od servo motorja, ko je obremenjen. Ne vem kako bi ga obremenil, ne da bi vrtel kroglično vreteno in bi lahko slišal kako takrat deluje.

lp, m_m
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 25.1.2016 7:28

Sam servomotor verjetno ni. Za kakšen stroj pa gre?

Na tem linku ima[ nekaj opisano:
http://accuracy.heidenhain.de/fileadmin ... 843-20.pdf
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masin_men » 25.1.2016 11:14

Gre za tajvanski stroj Frank Phoenix.

lp, m_m
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak