STROJNISTVO.com • Poglej temo - Preverjanje geometrije na 5 osnem stroju

Preverjanje geometrije na 5 osnem stroju

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Preverjanje geometrije na 5 osnem stroju

OdgovorNapisal/-a hartan » 30.7.2016 12:11

Eno leto je približno, odkar na firmi delamo s 5-osnim strojem "Spinner" s krmiljem "Sinumerik 840D". Včasih opažam problem, da pri rotaciji mize, ko se prestavita C-os in B-os, pride do zamika med obdelavami.

Čudno se mi zdi, da včasih naredi vse ok, včasih pa pride do zamika prb. 0,5mm. Zdaj ne vem, a je možno, da bi pri samem programu jaz kaj zabluzim, ali kaj drugega ne delamo prav, ali je tako zelo porušena sama geometrija stroja?! Kar naredimo v eni poziciji, je vse vedno zelo točno, npr. pri rezkanju po krožnici je ovalnost pod 0,005mm.

Zanima me, kako na 5-osnem stroju najlažje preverit oz. popravit geometrijo vseh 5 osi. A se to prakticira s "CYCLE996", ali je še kaka druga varianta, da nebi tople vode odkrival? Kolk vem, je ta cikel namenjen temu, da se v parametre zapišejo napake pri samih rotacijah 3. in 4. osi, to pa potem stroj upošteva pri vseh obdelavah. Zdaj ko sem gledal te podatke v parametrih, so razlike v meritvah tam pod 0,05mm, kolk sem razbral...

V meniju za določitev parametrov cikla je tudi opcija, da zapiše podatke al pa jih ne, najbrž torej lahko izbiram med tem, da prepišem obstoječe parametre, ali pa le uporabim kot meritev za primerjavo... Če naredim Backup vseh parametrov pred tem, najbrž nimam kaj za zajebat, ali pač?

Primer sem podal tudi na tej strani: http://www.cnczone.com/forums/siemens-sinumerik-cnc-controls/149801-kinematics-measuring-cycle-cycle996.html#post1918406 če je kaj bolj razumljivo, kje je problem...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov