STROJNISTVO.com • Poglej temo - Stružnica in frekvenčni regulator

Stružnica in frekvenčni regulator

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Stružnica in frekvenčni regulator

OdgovorNapisal/-a mackrispi » 1.2.2017 15:04

Pozdravljeni,

Nisem ne električar ne strojnik, enostavno samo rad delam (hobby) in bi vas tiste, ki ste si že sami to naredili oz veste kako, če mi lahko svetujete kaj vse se potrebuje, kaj se da kje kupit itd...

Torej Imam Bernardo stružnico 750W na 3 fazni tok. Stružnica je sedaj priklopljena v 3 fazno vtičnico.

Ko sem kupoval struznico sem dosti prebral kaj kdo misli in sem videl da ljudje svetujejo da namesto 1 fazne struznice ki ima v sebi frekvencni regulator rajsi kupis 3 fazno struznico in jo sam das na frekvencni regulator ... predvsem ker rečeno (1 fazna verzija) da v nizkih obratih motor nima več moci ....

Ocitno potem to pomeni da pa 3 fazni tega problema nima ?

Regulator ki sem gledal je ta http://www.sigi-elect.si/content/machtric-s800e-3-3-15-kw-novo
in pa zunanji kontrolnik : http://www.sigi-elect.si/content/zunanja-kontrola-sc-standard-univerzalna

Regulator sam je 1500W in pa iz 3 faze na 3 fazo (predvidevam da je ta pravi ker imam ze v osnovi 3 fazni tok)... ker je moj motor sedaj 750W, bi pa morda pozneje kdaj zamenjal
za 1500W me zanima ali je problem ce je regulator za vecjo moc kot jo trenutno ima obstojeci motor.

Edini clanke ki sem ga na tem forumu nasel glede struznice in FR omenja da je dobro imeti električno zavoro .... je pa bilo tudi omenjeno da FR to že ima .....

Hvala vsem za nasvete in napotke,
Kristijan
mackrispi
Pripravnik
Pripravnik

Re: Stružnica in frekvenčni regulator

OdgovorNapisal/-a zodiac » 1.2.2017 16:42

Mislim da ti nekaj stvari ni jasno.
Verjetno pri 1f ni šlo za frekvenčno regulacijo, ampak napetostno (torej ni bil asihronski motor).

Boljši je asihronski motor. Pri taki moči pa lahko uporabiš 1f 230v - 3f 230v frekvenčni pretvornik (prepričaj se da lahko vežeš motor v trikot). To ti priporočam zaradi cenejšega frekvenčnika.

Manjši problem - pri nižanju obratov ostane navor konstanten.

Kako delaš sedaj brez zavore? Že tako boš s frekvenčnikom na boljšem, ker imaš mehak zagon+ ustavljanje).
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mackrispi » 1.2.2017 16:58

zodiac napisal/-a:Mislim da ti nekaj stvari ni jasno.
Verjetno pri 1f ni šlo za frekvenčno regulacijo, ampak napetostno (torej ni bil asihronski motor).

Boljši je asihronski motor. Pri taki moči pa lahko uporabiš 1f 230v - 3f 230v frekvenčni pretvornik (prepričaj se da lahko vežeš motor v trikot). To ti priporočam zaradi cenejšega frekvenčnika.

Manjši problem - pri nižanju obratov ostane navor konstanten.

Kako delaš sedaj brez zavore? Že tako boš s frekvenčnikom na boljšem, ker imaš mehak zagon+ ustavljanje).

Hvala za odgovor ... ja kot sem napisal , sem hotel povedat jaz v tem "nisem doma" tak da ja meni marsikaj v tem ni jasno ;)
Bom pa sedaj s temi informacijami "boljse" vprasal kaksnega "mojstra" kako in kaj ...

Hvala in lep pozdrav.
Kristijan
mackrispi
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a -M- » 1.2.2017 19:01

Frekvenčni regulator je lahko stopnjo večji, torej 1,5kW ali celo 2,2kW. Motor mora v vsakem primeru biti 3fazni, frekvenčni regulator takšne moči pa je dobavljiv tudi z enofazno vhodno napetostjo.

Na večini frekvenčnikov se da nastavit minimalno in maksimalno frekvenco, tako da imaš potem optimalno nastavljanje min-max. V kolikor se na frekvenčnem pretvorniku nastavi zelo hitro zaustavljanje, pa se lahko dodajo tudi zavorni upori na frekvenčni pretvornik.

Pa še cena ni pretirana.
-M-
Moderator
Moderator

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov