STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kaljenje jekla

Kaljenje jekla

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Kaljenje jekla

OdgovorNapisal/-a gogi5 » 24.2.2017 22:19

Zdravo
Rabim dleta za struženje LESA.Videl sem,da jih izdelujejo iz:pile za železo-rašple,ploščate vzmeti,sornika od motornega bata,ključev za vijačenje(šraufanje -ring ključ) avtomobilskih amortizerjev.Ti materiali so dokaj ostri, ko jih nabrusiš(imam eno dleto iz amortizerja)samo koliko sem videl jih eni še kalijo oz.popuščajo(ne vem ravno),sedaj me pa zanima vse v zvezi kaljenja TEH vrst jekla,da bi postala čim bolj ostra,ko jih nabrusiš .Pa prosim kar po domače in po kmečko,ker sem v tem laik.
Lp
gogi5
Pripravnik
Pripravnik

Re: Kaljenje jekla

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 25.2.2017 6:20

To delo prepusti orodjarju.
Ti materiali so dokaj ostri, ko jih nabrusiš(
Vse vrste (tudi mehko) jekla je možno enako ostro nabrusiti. Razlika pa je, kako dolgo uporabo vzdržijo z zadovoljivo ostrino. Trše kot je jeklo, dalj časa bo zadržalo ostrino. Pretiravati z trdoto pa se dostikrat ne splača, ker včasih zaradi narave dela rabiš tudi žilav materjal, da se ostrina ne skrha. S pravilno izbiro materjala in ustrezno toplotno obdelavo se doseže željeno.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.2.2017 11:01

kaljenje: segreješ tja na 800 stopinj to je češnjevo rdeče, gretje naj bo čim krajše, da boš imel fina zrna, potem pa v mrzlo vodo, da pogasiš - ohladiš...

popuščanje: tja do 300...400 stopinj, do modre, svetlo modre barve..., popuščaš, da odpraviš napetosti, bo pa trdo, če želiš, da bo pila prijela greš višje..., če zahebeš, lahko vajo ponoviš, ni problema...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a igorb » 25.2.2017 12:10

moj sosed struži les dleta niso ravna ampak polokrogla kot cev na pol odrezana,če si kje s primorske lahko prideš pogledat,če te zanima pošlji zs
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gogi5 » 25.2.2017 20:33

Če sem prav razumel:najprej zakalim(segrejem do rdeče)in ohladim v vodi ali olju,potem pa segrejem da malo poplavi ter pustim da se samo ohladi,če pa ni vredu ,pa še enkrat ;)
To potem velja za vsa jekla?
gogi5
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 25.2.2017 21:03

ja tako nekako kot si napisal, raje ohlajaj v vodi da se ti olje nebo užgalo... :evil: , olje je za visoko legirana jekla, ki zahtevajo počasno ohlajanje, nekatera se gasijo celo na zraku..., če bodo to običajna jekla za poboljšanje z dovolj oglika, ta je tisti in krom, ki določata ali se, da jeklo kali ti ali ne, predvsem ogljik, še enkrat običajana ogljikova jekla v vodi..., za vsako jeklo pa so na mreži podatki kako se kalijo, ja vse je gor..., malo je potrebno pogledat..., predsem pa vedeti kaj imaš v roki, ni vsaku želejzu želejzu... :D

toplotne obdelave niso kar tako, malo je dobro vedeti o jeklih, pa tudi teorije, jebiga brez te ne gre...

pred sto leti so imeli kovači dve tri vrste jekel, mehko, srednje in trdo (simens martin ali konverteska jekla in to je bilo to, danes pa metalurgi čarajo v elektropečeh kar si kdo zaželi...), za ta so točno vedeli kaj z njimi lahko počnejo, danes pa je tega kot "dreka"..., peče glava obvladati vse..., kar so metalurgi zmožni "scuprati"
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gogi5 » 26.2.2017 9:27

Hvala ,predvsem ...vili.. vidim ,da ni glih ajnfah vse skupaj.Bom probal kaliti v vodi,pa kaj bo bo.Po netu sem že tudi gledal,pa vidim da mi manjka veliko znanja o vsem tem ;)
No ,za probat je...
lp
gogi5
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov