Napisal/-a grega09 » 28.1.2018 17:14
Na hitro:
1. Potrebno moč določiš na izgube objekta. Možna sta dva načina.
- Preko porabe obstoječega energenta in poračunaš z neko oceno grelnega števila (zrak-voda cca. 3, voda-voda cca. 5,5, zemlja-voda cca. 4,5).
- Preko izračuna toplotnih izgub preko ovoja objekta. Tu moraš poznati vse sestavne dele ovoja in njihve lastnosti.
2. Največja grelna števila dosežeš za voda-voda. Rabiš pa vodni vir, kar pomeni visok začetni strošek.
Najbolj enostavno je aplicirati zrak-voda, ker je potrebna samo zunanja enota. Če nimaš vira vode in dovolj prostora za zemeljski kolektor, potem je tudi edina izbira zrak-voda. Zrak-voda je lahko pri večjem objektu, ki ni izoliran tako, kot so moderne 100m2 "vikendice", problem, ker pri nizkih temperaturah ne bo zadostovala in rabiš sekundarni ogrevalni sistem za podporo.
Meni osebno je najbolj všeč zemlja-voda, ker je zaprt sistem in najbolj prijazen za uporabo in vzdrževanje na dolgi rok, poleg tega ni potrebno gnati potopne črpalke, ker je zaprti tokokrog, ampak je dovolj samo pretočna, ki ima dosti manjšo prilkjučno moč. Rabi pa dovolj prostora za izgradnjo zemeljskega kolektorja, kar pomeni, da moraš imeti dovolj prostora na parceli, ki ga boš za kolektor žrtvoval, velikost je cca 2x površina, ki jo boš ogreval s talnim gretjem. Druga možnost je geosonda, ki pa prav tako pomeni visok začetni strošek.
3. Če se boš odločil za TČ je najboljša izbira talno gretje, ker ima dosti nižjo temperaturo dvižnega voda. Temperaturna razlika med virom toplote (zrak, zemlja, voda) in dvižnim vodom ogrevalnega sistema pa direktno vpliva na letno grelno število in za čimvečje letno grelno število želiš čim manjšo razliko med virom toplote in dvižnim vodom ogrevalnega sistema.
Hladil bi pa jaz preko stropnih konvektorjev, ker imaš v tem primeru hladen zrak z nizko vlago, ker se le ta izloči in odvede na konvektorju.
Čeprav je meni najbolj všeč zemlja-voda, na žalost nimam dovolj prostora za aplikacijo zemeljskega kolektorja in sem se odločil za voda-voda. Črpno vrtino že imam nekaj časa, ponikovalnico pa tudi in ima dvojno funkcijo - tudi za meterno vodo.
Izračuni so pa pokazali cca. 8 kW za 200m2 površine. Izvedeno bo talno gretje, enkrat v prihodnosti pa še hlajenje preko stropnih konvektorjev. Na istem sistemu bo tudi ogrevanje sanitarne vode - 300 L zalogovnik.
Danes je sicer v 80% aplicirana zrak-voda, ker so izgube modernih majhnih objektov tako majhne, da se ne splača vlagati v izdelavo vrtine ali zemeljskega kolektorja. Poleg tega je, kot sem omenil, najbolj enostavna izvedba.
Upam, da sem kaj pomagal. Idealnega odgovora ni. Veliko izveš v knjigi Praktična uporaba toplotnih črpalk, avtor Bojan Grobovšek.