STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dilema brezoljni ali navadni batni kompresor

Dilema brezoljni ali navadni batni kompresor

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Dilema brezoljni ali navadni batni kompresor

OdgovorNapisal/-a agrego » 6.8.2018 21:20

Pozdravljeni,

imam ugodno možnost nakupa brezoljnega kompresorja, pa me zanimajo
izkusnje teh kompresorjev. Namreč navadni batni potrebuje olje za mazanje
bata, brezoljni, pa predvidevam, da uporablja materijale, kjer dodatno oljenje
ni potrebno.
Torej ali so ti kompresorji tudi enako vzdržljivi kot navadni batni, oziroma so
potrebni bolj redni servisni intervali?
Če odmislimo uporabo kompresorja, me zanima primerjava predvsem iz tehničnega
stališča, torej zanesljivos, režim delovanja, mogoče kakšna ocena stroškov, ki nastanejo
pri servisu...
agrego
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Dilema brezoljni ali navadni batni kompresor

OdgovorNapisal/-a Slavc » 7.8.2018 8:46

Pri hobi kompresorjih ne potrebuješ nikakršnih servisov. Pri oljnih je priporočljivo le enkrat letno zamenjati olje, kar pa lahko storiš sam. Režim delovanja teh kompresorjev pa je sledeč: 3 minute delovanja in nato 7 minut mirovanja, da se kompresor hladi. Namenjeni so za pumpanje kles in izpihovanje. Če se ne držiš tega se kompresor pregreje in uniči. Nikakršno popravilo nato ni smiselno.

Brezoljni kompresor je manj vzdržljiv kakor oljni. Smiselno ga je kupiti takrat, kadar v zraku ne sme biti oljnih hlapov. Recimo pri izpihovanju računalnikov in drugih elektronskih naprav.

Bistveno pri nakupu kompresorja je informacija, zakaj naj bi se kompresor uporabljal !!
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a agrego » 7.8.2018 10:34

Ja glede uporabe popolnoma razumem, vendar me je zadeva zanimala bolj iz tehničnega
stališča. Drugače pa je namen kompresorja izpihovanje in ustvarjanje vakuma pri sestavi
elektronskih komponent.
Stvar je takšna, da je zahteva po tlaku 6 bar, pretok zraka pa nekje 120l/min na izhodni
strani. Torej če se nabavi kompresor z 500l/min na sesalni strani, bi praktično moral dati
250l/min na izhodu. Posoda pa je 100l, kar se mi zdi bolj malo. Ali se lahko dokupi
dodatna tlačna posoda npr. 200l in pri tlaku 8 bar v posodi, "pokriva" porabo, da se
kompresor ne bo vklapljal tako pogosto?

Hvala za odgovore.
agrego
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 7.8.2018 11:24

Večja tlačna posoda ti nič ne pomaga, saj bo tudi polnila dalj časa.
Močno dvomim, da je 120L/min dovolj za tvoje namene. Izpihovanje potrebuje znatno več. Če pa misliš s kompresorjem še ustvarjati podtlak, potem pa še toliko bolj.

Če boš kompresor potreboval redno, vsakodnevno, potrebuješ nekaj resnejšega. Poleg tega boš imel v zraku veliko vlage, zato potrebuješ sušilec zraka.
Obstojajo posebni brezoljni kompresorjji, tudi s sušilcem zraka, namenjeni predvsem za laboratorije in medicinske namene (zobozdravstvo), ki pa so precej dragi.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 7.8.2018 14:10

agrego napisal/-a:Pozdravljeni,

imam ugodno možnost nakupa brezoljnega kompresorja, pa me zanimajo
izkusnje teh kompresorjev. Namreč navadni batni potrebuje olje za mazanje
bata, brezoljni, pa predvidevam, da uporablja materijale, kjer dodatno oljenje
ni potrebno.
Torej ali so ti kompresorji tudi enako vzdržljivi kot navadni batni, oziroma so
potrebni bolj redni servisni intervali?
Če odmislimo uporabo kompresorja, me zanima primerjava predvsem iz tehničnega
stališča, torej zanesljivos, režim delovanja, mogoče kakšna ocena stroškov, ki nastanejo
pri servisu...

Imam batnega brezoljnega ABAC-a, sem ga pred več kot 15 leti kupil za cca 25k sit, je naredil ur, da se samo čudim, da še dela. Sploh ne opazim, da bi se pojavila kakšna obraba ali slabše tesnenje na batu.
Seveda pa to ni primerno za kakšno proizvodnje kjer bi zadeva laufala 8h dnevno.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 13.8.2018 16:39

Brezoljni imajo na batu samo eno teflonsko tesnilo-in če se pregreje-če predolgo deluje naenkrat, je takoj po njem-moj je fliknu, pa sem ga razdrl, da vidim, kaj je, pa je vse skup bolj po otročje narjeno. To je res sam za kakšen bicikel napumpat al pa morda za kakšnega zobarja, da ti mal zob spiha. Pri oljnem je pa vse skup le z oljem mazano, pa se malenkost tudi s tem hladi, pa le mal več zdrži.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 13.8.2018 19:18

Vzdržljivost oljnega ali brezoljnega kompresorja je zelo podobna.

Naj napišem ponovno...Vsi hobi predvsem pa direktni kompresorji, ki imajo motor z 2860 obrati imajo režim delovanja 1:4. To pomeni, da v času 10 minut, lahko deluje 2,5 minut in počiva 7,5 minut.
V kolikor kompresor ne uporabljate na tak način, se lahko hitro poslovite od njega.

Zavedati se tudi morate, da je navitje elektromotorjev aluminijasto in ne bakreno. Zato tudi elektromotor ni vzdržljiv.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 15.8.2018 10:08

Slavc napisal/-a:Vzdržljivost oljnega ali brezoljnega kompresorja je zelo podobna.

Naj napišem ponovno...Vsi hobi predvsem pa direktni kompresorji, ki imajo motor z 2860 obrati imajo režim delovanja 1:4. To pomeni, da v času 10 minut, lahko deluje 2,5 minut in počiva 7,5 minut.
V kolikor kompresor ne uporabljate na tak način, se lahko hitro poslovite od njega.

Zavedati se tudi morate, da je navitje elektromotorjev aluminijasto in ne bakreno. Zato tudi elektromotor ni vzdržljiv.

Uh, tole si pa zelo posplošil. Za svojega lahko trdim, da ima bakreno navitje, pa tudi se je zgodilo, da je obratoval po pol ure skupaj, počival nekaj minut in ponovno pol ure delal. Verjamem pa, da ima kateri od teh tudi Al navitje.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a promehanik » 15.8.2018 10:19

Po moje je pregrevanje problem za glavo kompresorja in ne za elektromotor.
Glava je že krepko vroča po 3 minutah delovanja, el.motor pa je še vedno skoraj na okoliški temperaturi. Vsaj tako je pri mojem Balma kompresorju, ki ima 270 litrsko posodo in 3kW motor.
Jaz se držim pravila, da deluje največ 3-4 minute in potem se hladi vsaj 10 minut.

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 15.8.2018 11:04

bpod napisal/-a:
Slavc napisal/-a:Vzdržljivost oljnega ali brezoljnega kompresorja je zelo podobna.

Uh, tole si pa zelo posplošil. Za svojega lahko trdim, da ima bakreno navitje, pa tudi se je zgodilo, da je obratoval po pol ure skupaj, počival nekaj minut in ponovno pol ure delal. Verjamem pa, da ima kateri od teh tudi Al navitje.

Govoril sem o hobi kompresorjih z direktnim pogonom, običajno imajo 24L ali 50L tlačno posodo in
1 - 1.5kW motor.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 15.8.2018 11:10

promehanik napisal/-a:Po moje je pregrevanje problem za glavo kompresorja in ne za elektromotor.
Glava je že krepko vroča po 3 minutah delovanja, el.motor pa je še vedno skoraj na okoliški temperaturi. Vsaj tako je pri mojem Balma kompresorju, ki ima 270 litrsko posodo in 3kW motor.
Jaz se držim pravila, da deluje največ 3-4 minute in potem se hladi vsaj 10 minut.

lp, prom

Tvoj kompresor je jermenski in je na glavi okoli 1400 obratov.
Direktni kompresorji pa imajo na glavi 2860 obratov in mnogo slabše hlajenje.
Mimogrede, Balma ne obstoja več.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a promehanik » 15.8.2018 13:05

A so se kaj preimenovali ali so komplet prenehali delati kompresorje?
Ob nakupu (leta 2008) so mi v OmegaAir rekli da so to isti kompresorji kot ABAC.
ABAC naj bi pomenilo Antoni BAlma Compresor.

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 15.8.2018 13:52

ABAC je korporacija. Balma pa je svoj delež prodal. Lastniki so Kitajci, ki večino stvrii na stari lokaciji vodijo dalje.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a agrego » 16.8.2018 11:08

Kompresor o katerem sem govoril je tale:

https://trgovina.omega-air.si/kompresor ... -dps-33140

Torej predvidevam, da ne gre za neko "hobi" uporabo, ampak je ze primeren za resno delo.

Mogoce tudi kaksen predlog za kompresor podobne zmogljivosti, mogoce kvalitetnejsi.
agrego
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robit » 16.8.2018 13:25

Koliko efektivnega pretoka rabiš in kako glasen sme biti kompresor?
O vzdrževanju in tipu kompresorja pa potem... ;)
Znamke kompresorjev so pa kot sodobni avti, večinoma značke.
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov