Živjo!
Nisem strojnik in mi primankuje znanja na tem področju. Mi lahko nekdo prosim tole razloži?

Recimo, da imam nek težji predmet, ki bi ga rad podprl z vijaki tako, da bo v bistvu "stal" na "nogah" (vijakih). Na spodnji del predmeta bodo privarjene matice, v matice pa bodo priviti vijaki (vendar ne do konca) s katerimi se bo nastavila višina od tal. Kako se določi moč oz. velikost vijakov, ki so potrebni za omenjeno nosilnost, da sila vijakov ne "olupi"?
Če je masa tega predmeta cca 500 kg (kot primer), se pravi, da moramo uporabiti nekaj, ki bo zdržalo F = m * a oz. Fg = m * g = 500 kg * 10 m/s^2 = 5000N sile teže. Ker je načrtovanih 5 nog oz. vijakov, bo moral vsak vijak zdržati vsaj 100 kg oz. 1000N sile (če predpostavimo, da se sila enakomerno porazdeli med vse "noge").
Kako se potem določi tip vijaka, ko imamo podano maksimalno silo? Kakšen varnostni faktor se praviloma vzame? Jaz bi izračunal sile, ki jih posamezni vijaki in matice vzdržijo ter vzel naslednjega večjega. Vijaki so klasični metrični, razred je 8.8.
Hvala za nasvete in lep pozdrav!