STROJNISTVO.com • Poglej temo - kotiranje ujema na sestavnici

kotiranje ujema na sestavnici

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

kotiranje ujema na sestavnici

OdgovorNapisal/-a fogl » 17.9.2019 14:16

Iščem predpis, kako se kotira in označi ujem na sestavnici. Če imata kosa standardne tolerance se nariše tako kot je narisano spodaj in spodaj na risbi doda tabela z ujemom in območjem zračnosti. Kako pa se označi ujem, če bi bil čep fi40 +-0,1 in izvrtina fi40 +-0,2. Ali potem namesto fi40 H7/p6 piše fi 40 +-0,3, mogoče kdo ve?
Priponke
ujem.jpg
ujem.jpg (13.6 KiB) Videno 1832 krat
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: kotiranje ujema na sestavnici

OdgovorNapisal/-a grega09 » 17.9.2019 14:36

To sem se tudi jaz pred kratkim spraševal, kako napišeš toleranco ujema, če ne delaš s standardnimi tolerančnimi polji (črke) ampak sam predpisuješ tolerance. Jaz to večkrat počnem, ker pri nekih kosih, ki se ne delajo v serijah se mi zdi bolj pametno in praktično delati direktno s predpisanimi vrednostmi.

Na hitro bi rekel, da imaš prav. Ne vem pa ali si dal samo za primer, samo ujem je malo čuden. Maksimalna zračnost 0,3 mm in maksimalno prekrivanje tudi 0,3 mm? Malo veliko prekrivanje se mi zdi oz. je razpon ogromen iz plusa v minus pri ujemu.

Včasih si pomagam s tem:
https://www.mesys.ag/?page_id=1226
Prav pride in praktično je za uporabo.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 17.9.2019 14:58

kaj bi sploh želel z enimi takimi odstopanji???, luft, vmseni oprijem ali tesen s "kladvom" , z enim takim opisom toleranc dobiš vse kombinacije, boš pred montažo prebiral..., pa ja...

skrajnosti: luknjo boš imel .-.3, bolcn +.3, torej "kladivo"???, druga skrajnost luknja +.3 , bolzn -.3 "kapa", to je malo vsaj zame... hecno..., dobro , kaj vem..., zdaj pa dobi take kose od dobavitelja, nevem od kod in ti ne gre skupaj, je pa vse v tistih tvojih "kao tolerancah", komu boš reklamiral, samo devetko v glavo..., ali pa "knižca"...

ma vsi bi kar nekaj poenostavljali, ne, ne gre, žal...., boste kar morali malo računali... :oops: :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 17.9.2019 20:11

Joj no vili, daj prosim preberi še enkrat prvo sporočilo. Ujem sem si izmislil, ni bistveno, pišem samo o označevanju na risbi.

@grega09: kje si to spraševal, na tem forumu, imaš link?
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 17.9.2019 20:38

ja napisal si ali nisi???, (tisto prej kam, kako boš pa dal na sestavnico, da bo enoznačno eno za čep drugo za luknjo...???) da namesto fi 40H7/p6 , fi 40+- .3, kje sem ga pihnil...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 17.9.2019 21:01

Ok. Ujem si si izmislil. Potem je vseeno.

Spraševal sem se pa sam, ko sem izdeloval tehnično dokumentacijo, ne na forumu. Po moje bo kar prav, kar si hotel povedati.
Ne glede kako označuješ ujeme, na koncu moraš v sestavu prikazati maksimalno in minimalno zračnost ali prekrivanje. To je to, pa naj bodo črke ali direktno številčna toleranca. Saj če malo drugače pogledaš so črkovno označene tolerance samo neka standardizacija številk, da ni bilo toliko pisanja. Danes je pa vseeno, če jo direktno napišeš. Pri kakšnih serijah ima pa črkovno označevanje bolj smisel mogoče...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov