STROJNISTVO.com • Poglej temo - Karbonski izdelki

Karbonski izdelki

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Karbonski izdelki

OdgovorNapisal/-a mihajlorok » 11.12.2019 18:38

Pozdravljeni!
Mene pa zanima kaj več o izdelkih iz karbonskih vlaken. Namreč kako se karbonska vlakna obdelujejo v izdelke( slišal sem da rabiš nek vakum), kako se jih spaja, kje je potrebno biti pazljiv, kakšne izdelke poznamo oz. kje se izdelki uporabljajo. Kako strupena so ogljikova vlakna pri obdelavi, ter katere so največje napake pri obdelavi karbona. Zanima me pa še tudi s čim se na koncu doseže carbon look?
lp
mihajlorok
Novinec
Novinec

Re: Karbonski izdelki

OdgovorNapisal/-a grega09 » 11.12.2019 19:56

Malo tole preglej:
https://www.youtube.com/user/matthieutje65/videos
Npr. en tak "simpl" izdelek: https://www.youtube.com/watch?v=dHki0i-x1HU

V kompozitih je ogromno ročnega dela in izkušenj, pa težko najdeš to znanje. Je pa tudi drago preizkušati in testirati, poleg tega še strupeno, kot si omenil, če se nič ne zaščitiš.
Znanja ti pa nihče ne bo kar dal, ker so si ga večinoma sami priborili in je na tebi, če boš začel testirati in preizkušati. Če boš šel čez eno proizvodnjo takšnih izdelkov boš že veliko videl, samo finese so pa tiste, ki jih ne boš, tu pa za dober izdelek res veliko štejejo. No, pa saj je skoraj povsod tako.
Nekako je res največ tega znanja dostopnega na Youtube-u. Pa Mirnik v Ljubljani ti bo kaj povedal, ima kar nekaj znanja tehnologije. Ni pa nič zastonj.

Aha, sem pa se še spomnil, da boš mogoče veliko "free" znanja dobil pri modelarjih:
http://forum.modelarji.com/
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 11.12.2019 21:09

Cenejša varianta so steklena vlakna, dela se pa praktično enako kot s karbonom.
Na YouTubu boš našel marsikaj koristnega in tudi kakšno neumnost vmes.
Za začetek in kaj bolj enostavnega ne rabiš vakumirat. največji izziv za začetek je izdelava kalupa, paziti moraš na gladkost površine, ustrezne kote, da izdelek lahko snames iz kalupa, pri strjevanju se smola celo malo skrči, . . .

Kalup moraš najprej premezat z ločilcem, to je ponavadi vosek. Potem po želji z "gelcoat-om" za dober izgled površine. Lahko je prozoren npr. za karbon, ali v barvi izdelka. Takšnega izdelka ne rabiš več barvati, mogoče samo spolirat. Nato namestiš tkanino (stekleno, karbon) in prepojis z ustrezno smolo. Lahko to kar tako pustiš, da se smola strdi, lahko pa vakumiraš. Je pa tudi varianta, da potem, ko namestiš tkanino, pokriješ s folijo in z vakumom potegneš v kalup smolo in tako prepojiš tkanino. Zadnja varianta je najbolj zahtevna, ampak kvaliteta izdelka je tudi najboljša.
Za bil obremenjene izdelke se pa naredi v sendvič izvedbi; plast tkanine, potem polnilo in spet plast tkanine. Ta sendvič je lahko po celotni površini, ali pa samo ojačitve. Potem se še lahko vstavljajo razni kovinski vstavki, matice, . . . Za pritrditev in podobno.
V glavnem marsikaj se da naredit.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 12.12.2019 4:27

Bit je da se vlakna dobro prepojijo s smolo in da je smole čim manj ker vlakna so nosilna smola pa jih samo povezuje ! Vsaka prisotnost mehurčkov zraka je nezaželjena. Uporabiš čopič ali pa ščetko katero skrajšaš vsaj na polovico (ostrižeš) da bo trda in z rahlimi udarci potiskaš smolo v vlakna ter vse skupaj utiskaš v formo kalupa. Lahko pa vse skupaj vstaviš v vakuum vrečo za shranjevanje in z navadnim hišnim sesalcem ustvariš dovolj podtlaka ki vse skupaj dobro stisne in obdrži formo ob kalupu dokler smola ne otrdi!!
Seveda obstaja pa še boljša, že omenjena varijanta da se skozi dodatno odprtino sesa smola v vakum.
Obstajajo pa tudi že prepojena vlakna ki jih samo položiš v kalup in vakumiraš kar pa je še najbolj elegantno in je že bilo pisano o tem...

Seveda na YT pa najdeš vse detajle...
za začetek pa tole: https://www.youtube.com/watch?v=IAdVO8Rkv6c
Zadnjič spremenil Deutz, dne 12.12.2019 13:10, skupaj popravljeno 1 krat.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 12.12.2019 10:57

prof. Škrlj nas je učil, da imaš pri "kompozitih" vsaj dve komponenti:
mehko "matico", kot vezivo... (polimeri, cobalt (sintrenje).... kaj vem...)
trdnejšo - trdo polnilo (steklo, ogljik, karbide,... rezalne ploščice... in kaj vem kaj še vse
in glede na razmerje teh v sestavu - "kompozitu" dobiš neke lastnosti, več "matice" mehkejše manj trdno - trdo, več "polnila" večja trdnost - trdota, zelo enostavno..., dobro to so pricipi..., ko boš prišel do tistega "fensi" ogljikovega izgleda kot ga imam jaz na mojem..., bo pa kar trajalo..., uči se...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 12.12.2019 13:14

mihajlorok napisal/-a:Pozdravljeni!
.... Zanima me pa še tudi s čim se na koncu doseže carbon look?
lp

..eno od možnosti imaš tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=7N5N-AYaENI
..ki pa nima veze z "carbon" ampak samo z "look" :)
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 12.12.2019 14:28

no na samem kocu nimajo tu luuuki neben veze z ogljikom..., daš lahko gor tudi krompirjev žakel... ali pa usran... gate, fint kolikor želiš, kakšen karbon - ogljik neki...

ja imam pa na mojem avtu "fensi- kao "karbonsko" samo neka mreža", če je karbonska kdo ve..., jaz ne, verjetno ni, prednjo steno, mislim, da veste o čem pišem, to pa ja...

Mihajlo... kje si, nič odgovorov..., odzivov...,
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov