STROJNISTVO.com • Poglej temo - Haas st 10y

Haas st 10y

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Haas st 10y

OdgovorNapisal/-a solidcam Ales » 16.3.2020 16:35

Pozdravljeni!

Imam en problem na omenjenem stroju. Ko rezkam z aksialnim gnanim orodjem, mi po določenih sekvencah ustavi stroj in napiše napako EXCESSIVE AXIS SPEED OR ACCELERATION (slika v priponki). Ni važno ali delam z iMachiningom ali HSR, delam pa seveda s C-osjo (simultano). Ali je morda težava tudi v CAM nastavitvah stoja?
Če je imel že kdo takšno ali podobno težavo, prosim za nasvete.

Lp, Aleš.
Priponke
P_20200316_143752_vHDR_Auto(1).jpg
P_20200316_143752_vHDR_Auto(1).jpg (880.38 KiB) Videno 2219 krat
solidcam Ales
Novinec
Novinec

Re: Haas st 10y

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 17.3.2020 6:59

Zdravo,

če že govorimo o imachining imaš pomoje preveliko hitrost med umikom iz reza, ki ni naprimer definirana z G0 ampak s F9999 ali kaj podobnega, ki pa zna bit hitreje kot ima stroj možnost to izvest. Možno da je celo to pri rotaciji C osi in je definirana z S9999, kar pa krepko presega tole stružnico. To lahko pomoje omejiš že znotraj CAMa pri tej operaciji.

Drugače pa jaz nebi uporabljal imachining na stružnici, ker stroj ni glih temu namenjen in zna dolgoročno dobiti zračnost na vodilih. :)

lep pozdrav
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a solidcam Ales » 17.3.2020 11:14

Za to vem da omejiš pomik, tam kjer imaš imachining database, pa sem omejil na F3000. in še na F1500. ampak še vedno isto, ne vem v čem je poanta..

Potem pa brezveze, da so pogruntal imachining..stroj je narejen za to, to more pelat :D
solidcam Ales
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 17.3.2020 11:50

Iz opozorila sklepam da so krivi pospeški in to bo pomoje treba omejit, ali s spremembo podajanja ali pa z nasveti iz opozorila. Kaj pa je material obdelovanca pa velikost? Če je aluminij itak lahko greš v polno 1xD brez problema, tako da neki grozni časovni prihranek nebo z imachining na stružnici.

Kar se pa tiče namenu imachining pa je blo bolj mišljeno v tem da stružnica je namenjena struženju in so načeloma bolj zvezni premiki, imachining oziroma trohoidno rezkanje pa se lahko strinjama da si osi skačejo naprej/nazaj. In glede na to da ta stružnica ni največja pomeni da tudi orodje ki ga uporabljaš najbrž ni veliko in so ti preskoki naprej nazaj toliko bolj pogosti. Ni nujno da bo škodlo, sploh če ne uporabljaš pogosto.
Konec koncev je tudi npr. 5 osni stroj namenjen obdelavi materjala, pa neš dal gor fi 160 plane glave da šropaš. Boš rajši dal prej na 3 osni center al pa na bohrwerk.

Kar se pa tiče trohoidnega rezkanja je pa to bolj HSC aplikacija pri frezanju. Namembnost je predvsem povečanju količini volumnu odrezovanja, enakomerni obrabi orodja in tudi manjši obremenitvi vretena (debelina špene je enakomerna skozi cel rez). Za laike je to najbolj nazorno pri klasični obdelavi ko zapelješ v vogal in ti rezkar zacvili ker ni zmanjšano podajanje. Za orodjarstvo in podobne stroke je to super kjer ti poveča produktivnost, povsod pa ne.
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a solidcam Ales » 17.3.2020 12:57

Ja material avtomat inox (1.4305) fi 20..samo pa traja da ti porezkaš z navadno profil operacijo pa še v polno ne morš, moraš postopoma it v globino. Ker pr imachiningu je glih to fora da greš ti naenkrat do konca not(odvisno od globine-pri meni 10,5mm) in če imaš ACP polje obarvano z zeleno oz je vrednost večja od 1 je to najbolš za orodje...

Lahko da so kakšne nastavitve za nastavit v machine ID file, tok se pa ne spoznam..

Ker tudi G kodo mi zapiše ful dalšo, tam kjer gre s pomikom F3000. in vleče prazne linije...nevem :roll:
solidcam Ales
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 17.3.2020 13:21

G koda je dolga ker ti za imachining dela delne krožne izseke da se teoretično optimalno vrne nazaj v rez. In to nastane problem v utorih ko je rezkar prevelik in začne izredno dosti majhnih premikov delat. Za demonstracijo:

https://imgur.com/6fpivzz

dokler je utor širok normalno poteka odrezovanje, na sredini pa kot vidiš imaš praktično več gibov izven materiala kot v njem.

Opcija je da greš na manjšo orodje

Večji Ae in manjši Ap (da zmanjšaš število krožnih lokov)

Zmanjšaš natančnost in si pustiš dodatek za na fino in spucas utor s konturnim ciklom.

Lahko pa tudi zastopnika CAMa/stroja vprasas, zdaj jim je itak že dolgčas ko morejo doma čepet :D
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a solidcam Ales » 17.3.2020 19:04

To mi je čist logično, da bl ko gre orodje prot sredin več ma krožnih gibov.
Lahko da je problem v tem, da je prevelik rezkar, to niti nisem pomislil, bo treba probat pa vidt kaj bo..drugač pa hvala za odg.

To je pa res, oni lohk delajo od doma, mi ne mormo hehe :D :D
solidcam Ales
Novinec
Novinec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov