STROJNISTVO.com • Poglej temo - Varjenje Aluminija

Varjenje Aluminija

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Varjenje Aluminija

OdgovorNapisal/-a robndi » 20.3.2020 14:35

Prosil bi poznavalce za nasvet. Imam profesionalni mig mag aparat. Varim ene izdelke z corgonom. Zanima me ali bi zadeva varila aluminij z plinom ,ki ga imam. Ali moram nabavit obvezno čisti argon?In ,kako je z jeklenko,če je možno v jeklenko od corgona napolnit čisti argon?
robndi
Sodelavec
Sodelavec

Re: Varjenje Aluminija

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 20.3.2020 21:36

Vari se z čistim Ar.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 21.3.2020 8:02

Jeklenka ni problem, ti jo dajo v najem, mislim da je cena za eno leto kakih 30 Ejev.
Sitnica. (Halo Bing, kako brat?)
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robndi » 21.3.2020 9:12

Aha pol mora bit čisti argon. Jaz sem mislil uporabit jeklenko od corgona,ker je ne bom več uporabljal. Varit sem mislil tudi pločevino z argonom. Hvala za nasvete.
robndi
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kenny » 21.3.2020 15:10

za alu je čisti argon. S čistim argonom pa ne moreš variti jekla. Prav tako so za alu namenska pogonska kolesa žice, vodilo v pištoli mora biti teflonsko. Če misliš variti kaj tanjšega moraš imeti pulzni mig/mag, drugače bo težko.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 21.3.2020 15:43

Seveda ga lahko. Še najlepše. Le da je storilnost v malori. Zato dodaš malce "aktivnega plina".

Aluminij je pa drugačna mona. V zemeljski skorji ga naj bi bilo kar 1/3, pa so ga odkrili oz. elementarno izolirali šele pred sto leti. Ker je tako reaktiven, da hipoma tvori spojine z vsem mogočim okoli sebe, šele z elektrolizo v talini so ga uspeli izolirati.

Tudi danes, ko ga odbrusiš iz površine, že tvori oksidno prevleko s kisikom iz zraka. Al je kar "kjurba" :-? . Zato pa imaš tisti 10% impulz pozitivnega toka, da ti očisti oksid nad aluminijem. Samo z golo enosmerno napetostjo je zadeva zelo žalostna.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 21.3.2020 16:03

demz:
ja bravo, varjenje aluminija ni šala, ravno zaradi hude "ljubezi" do kisika, podobno kot tudi magnezij, eno živo "sranje", ja aluminija niso znali izločiti iz oksida, dokler niso uvedli elektrolize :D :D ,(kideičevo / šerntal), pred tem so vedeli vse o njem, niso ga pa videli, ni reducenta, da bi iz al oksida povlekel kisik, žal :( :( ... , tako so me učili, varjenje je pa jeba...

pa še to, če ta dva zagorita, gorita kot svinja, noro..., ja tisto o brušenju in osidaciji, to je noro...
Zadnjič spremenil vili, dne 21.3.2020 16:29, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 21.3.2020 16:27

vili napisal/-a:demz:
varjenje je pa jeba...

Ja. Aluminij ima dve zadnji orbitali elektronov nepopolnjeni. Naprej je pa finomehanika, ki - mi je privlačna, zastopim je pa ne čisto. Verjetno zaradi lenobe :-?

V glavnem, aluminij je zelo nepopoln prehodni element, naj povdarim, da je Mendeljejev istega kalibra kot Einstein in izjemno zaslužen za razumevanje sistema elementov, ( brez njega bi še danes marsikje ugibali okoli osnovnih principov ), torej aluminij je nestabilen in zelo reaktiven element.

Ampak - saj gre. :) Medtem že kar marsikaj znamo z njim. Je pa mona, definitivno. Tu moraš upoštevati brezhibno čistočo, tako kot če bi imel devico za ljubico. Kdor ima devico za partnerico, ve, kaj pripovedujem.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 21.3.2020 16:31

dobro je ne smeš pritisnit :-? :-?, da bo še..., če ne jo pa kdo drug...

bravo demz glede metalurgije, meni je že malo ušlo iz glave..., glede mendeljejeva itd..., pa periodičnega sistema, bi moral malo pogledat..., ampak dajmo malo educirat tudi "švajsarje"...

sem pa imel srečo videti v Šternalu to elektrolizo - celce..., pa tudi valjarno v s. bistrici...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 21.3.2020 16:46

Kwa pa vem, jaz mislim da jo ravno moraš. Ampak moraš imeti spodaj popolnoma oprano (na 90°) rjuho in zlikano, sicer ne bo nič.

Z aluminijem je prav tako. Tu je čistoča in popolni red - vse. Sicer ne bo uspelo.

Pravim, hvalabogu za tehnologije itd, toda brez tistih + 10 V čistilnega pulza bi bilo vse skupaj zelo žalostno.
Plus to, da je to kovina s tako visoko temperaturno prevodnostjo, da ne moreš drugače, kot s pulznim varjenjem. (seveda, če pa manjkajo elektroni na predzadnjih orbitalah ).

Če bi šel s klasično enosmerno - se ti vsa okolica vara istočasno stopi. Kaj pa oksidi, ki se dogajajo zaradi aluminija kot samega?

Torej - variti pod argonom, (ga je še največ v zemeljski atmosferi), uporabiti torej pulzno varjenje in pri tem tisti "čistilni" interval , ki ti odstrani oksidno prevleko.

Tu je še ena finta - prosim če jo zna kdo bolj natančno razložiti. Čarobna medeninasta krtačka.
Zakaj ravno medeninasta?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 21.3.2020 19:03

no če smem še malo nadaljevati: problem pri teh lahkih kovinah je tališče oksidov, ki imajo nizjo temperaturo od osnovne taline in to sere v varih..., kolikor se še spomnim...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 21.3.2020 22:05

Ali ni ravno obratno, tališče Al oksidov je višje kot tališče čistega Al.

Al2O3 tališče 2075 °C, Al precej nižje
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 22.3.2020 8:37

ah sem zahebal....
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 22.3.2020 9:37

Hudič je s temi oksidi. Vse gre v to smer, da bi na koncu postali nek "oksid". :(
Seveda se Mi (cel živi svet) proti temu izjemno upiramo - če hočemo imeti malce lažje življenje.

Temu se reče : "Entropija sistema". Na koncu ko po vseh mogočih borbah proti "komunistom, kapitalistom, virusom, državi, ... itd .. izgubiš borbo in greš v jamo.

Entropija :P . :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 22.3.2020 16:15

malo mešate, čistilni efekt je pomemben pri TIG aparatih, kjer potrebujete cca 20-50% časa imeti razmerje AC toka na pozitivni polariteti gorilnika. Se da alu s tigom variti tudi na DC- toku kot jeklo, samo potrebujete helij namesto argona, le ta pa razvije dovolj visoko temperaturo da prebije oksidno plast.

Normalen mig aparat ima dc+ na pištoli (polnjene žice pa dc-). Z normalnim aparatom se da popolnoma normalno variti aluminij v pršečem obloku, kar pa je za tanjše od 4-5 mm malo prevroče. Če zmanjšate nastavitve pod mejo pršečega obloka stvari niso več lepe, precej brizga. Zato pride prav pulzni aparat, ki ne spreminja nobene polaritete (razen izjem ki imajo to možnost) ampak preklaplja med dvema voltažama da vdržuje oblok brez dotikanja žice in varjenca, žica odgoreva po kapljicah in leti v talino pri vsakem ciklu visoke voltaže.

Se da tudi z navadnim aparatom in zvrhano mero živcev veliko narediti, samo je precej lažje če imaš moderni pulzni inverter, ki se ti nastavi sam :D
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov