STROJNISTVO.com • Poglej temo - Jeklenke-menjava/polnjenje

Jeklenke-menjava/polnjenje

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Jeklenke-menjava/polnjenje

OdgovorNapisal/-a SMihat » 19.3.2021 23:15

Pozdravljeni, ker se prvič srečujem z nabavo/menjavo plina za varjenje bi vas prosil, če mi lahko kdo pomaga odgovoriti na naslednja vprašanja.

Kupil sem novo 10L jeklenko Ar, ker sem se hotel naučiti variti po Tig postopku. Jeklenka je bila napolnjena na 100bar z veljavnim A-testom 10let. Ker mi je zmanjkalo plina sem se oglasil pri messer ju, kjer so mi jo zamenjali z drugo, polno. Zanima me kako je s tem ali se jeklenke vedno samo zamenjajo ali bi moral dati napolniti? Namreč moja je bila nova ta pa izgleda ze precej obrabljena. In če sem naredil to narobe lahko dobim mojo novo nazaj? Kako je z A-testom? Ali je za to potrebno poskrbeti sam ali poskrbijo npr. pri messerju in se sam ne rabim več zanimati za to? Menjava me je pa prišla cca 42eur. Ali so jeklenke 200bar,vedno polnjene na 100?

Verjetno se bodo vam vprašanja zdela zelo amaterska bi vas pa vendarle prosil za napotke. Lp.
SMihat
Novinec
Novinec

Re: Jeklenke-menjava/polnjenje

OdgovorNapisal/-a Deutz » 20.3.2021 5:00

...vem (mislim da vem) kaj je atest, ne vem pa kaj je A-test.... :evil: :roll: :P
Nekoč smo v šoli v eni klopi imeli A-test in B-test da ne bi prepisevali med seboj :D :D :D
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 20.3.2021 14:16

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Dobro si zbodel tega bota. :D :D

No ja ker pa vprašanje ni butasto bom za kakšnega kasnejšega obiskovalca podal odgovor.

Za ateste jeklenk skrbi tisti, ki polni jeklenke. Tebi kot uporabniku za to ni potrebno skrbeti. Problem lahko nastane takrat če si ob zamenjavi jeklenke, dobil jeklenko, ki ji bo potekel rok atesta prej, kot jo boš spet izpraznil. To je verjetno odvisno od trgovca, če je na datume pozoren in tudi koliko časa je preteklo od poteka atesta.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 20.3.2021 16:42

Ni tu problem. Problem je, ker se je človek prvič srečal z jeklenko, prakse pa še nima nobene. Kupil si je novo jeklenko in sedaj bi najraje samo s to delal ... v šlosariji je pa lepota pomembna samo pri končanem izdelku, pri orodju in sredstvih pa šteje samo funkcionalnost, potem šele lepota. Kwa pa pol če je flaša oguljena itd. Važno da je plin notri bp.

Škoda da jo je šel kupovat. Danes ponudniki vzdržujejo lasten nabor jeklenk, ti jih samo menjavaš. Prvo pa moraš zares plačat, ja, toda simbolično ceno, kakih 50 Ejev. Z atesti se pa ponudnik ukvarja. Včasih je pa res bilo tako, da si jo moral sam kupiti, jaz sem jih moral celo peljat na vakuumiranje na Jesenice - totalno podlo in neživljenjsko :evil: . V tistih letih je bila država v razsulu itd - danes je zadeva zelo drugačna.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov