STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vijačenje lesa v jeklen profil

Vijačenje lesa v jeklen profil

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Vijačenje lesa v jeklen profil

OdgovorNapisal/-a runocar » 23.4.2021 7:37

Pozdravljeni,

rabim dober, enostaven predlog direktnega vijačenja lesenega špirovca višine 12cm na jeklen profil HEA180. Pasnica profila je debela 9,5mm. (vijačenje z npr. navojno palico je zadnja izbira :-)
Stik ne bo viden, čez špirovec pride OSB plošča. Vse skupaj je v horizontalni legi.
Kaj predlagate, samovrtalne ali samorezne vijake? (ne vem, če sem se prav izrazil - nisem strojnik) Kaj je bolj primerno? Sile so praktično nič, samo v primeru potresa ne sme špirovec zdrsnit po jeklenem profilu. Zaenkrat ocenjujem, da bodo vijaki premera fi6mm več kot dovolj. Takih stikov bo cca. 150.
V bistvu me najbolj zanima, ali tako dolgi samovrtalni vijaki sploh obstajajo?

LP Runočar
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Vijačenje lesa v jeklen profil

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.4.2021 8:50

Jaz bi sebi vijačil od spodaj navzgor. V pasnico profila izvrtam luknjo (lahko vgreznjeno) in privijačim z lesnim vijakom. V profil lahko zvrtaš še pred montažo.
runocar napisal/-a: Sile so praktično nič, samo v primeru potresa ne sme špirovec zdrsnit po jeklenem profilu.
Tudi sile vetra niso za zanemariti - možnost dviga komplet ostrešja. Pri sili potresa v horizontalni smeri lahko odšteješ silo trenja od teže ostrešja. Običajno pride do obremenitve vijakov na strig.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 23.4.2021 11:34

Žerjavar napisal/-a:Jaz bi sebi vijačil od spodaj navzgor. V pasnico profila izvrtam luknjo (lahko vgreznjeno) in privijačim z lesnim vijakom. V profil lahko zvrtaš še pred montažo.

Rešitev je dobra, samo kako boš pri višini cca. 150 mm med pasnicama grezil izvrtino, če se odločiš za vijak z vgreznjeno glavo? Tudi vijake s klasično glavo bo težko vijačiti, ker ni prostora, še posebej za strojno orodje. Na roke sicer nekako gre, za mojstre na terenu je pa prepočasi in preveč dela.
Sicer še razmišljam o drugi rešitvi, pa trenutno nimam boljšega, kot pa da navariš vertikalno pločevino na HEA profil zgoraj in narediš utor v špirovec za to pločevino in potem vijačiš špirovec iz boka čez pločevino. Tam bi lahko uporabil samovrtalne vijake. Horizontalne obremenitve ti prevzame pločevina, potencialni dvig špirovca pa strig vijakov. Spoj pa ni viden, če ga kvalitetno izvedeš. Edino tisti utor v špirovec je zoprn za izvedbo.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.4.2021 11:56

grega09 napisal/-a:kako boš pri višini cca. 150 mm med pasnicama grezil izvrtino, če se odločiš za vijak z vgreznjeno glavo?
Kaj pa je narobe, če sta izvrtina in ugreznjenje malce poševno, da gre orodje za vrtanje in vijačenje mimo spodnje pasnice? Poševnost bo dokaj majhna, ker je lahko izvrtina dokaj blizu (1,5 * d) roba pasnice.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MedMax » 23.4.2021 12:25

Za fiksiranje lesenih delov na jekleno konstrukcijo so primereni namenski vijaki recimo od SFS so to vijaki SC6 ali pa od Rothblasta SBS-SPP. Pa verjetno še kakšni.
Imajo pa vsi zgoraj našteti deklarirano pritrjevanje samo do debeline 8 mm. Ti imaš debelino 9,5. Če imaš možnost, naredite en test. Eni in drugi ti bodo poslali par vzorcev. Za SFS so zastopniki Epro Adria, za Rothblast pa sedajle iz glave ne vem. Je že dolgo kar je možak hodil okrog.
Drugače mi z vijaki od SFS vijačimo 50 mm debele letve v HEA 120 (S235). Gre kot v "puter".
MedMax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 23.4.2021 13:31

Žerjavar napisal/-a:Kaj pa je narobe, če sta izvrtina in ugreznjenje malce poševno, da gre orodje za vrtanje in vijačenje mimo spodnje pasnice? Poševnost bo dokaj majhna, ker je lahko izvrtina dokaj blizu (1,5 * d) roba pasnice.

Ja no, da se, kot sem rekel, ni pa ravno nek presežek :roll:. Odvisno za kak namen. Če je že želja po skritem spoju, potem tudi neki postrani vijaki in grezenje postrani ni okusno. Luknjo tako lahko narediš ravno od zgoraj, grezenje od spodaj je bolj problem.
Lahko bi recimo naredil luknje od zgoraj lepo vertikalne in malo večje da sprejmejo postrani vijake. Potem pa daš narediti (ali kupiš?) namenske podložke, ki polovijo kot vijaka. Spet nekaj več dela, pa vidi se še bolj...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.4.2021 14:25

gregor:

zdaj boš pa "kompliciral", kaj je pa "cimprmanstvo", ko gre en "grušt" vse z motorko, ne se hecat no..., pa paše vse kot ata na mamo..., ja tiste klinaste BAJLAGE pa dam na pasnice kjer gre "zares", to pa..., kaka getriba, generator, lagergehajzi...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 23.4.2021 17:04

Pa kake motorke Viljem. Ko sem jaz dobil načrte za 200m2 rušta za bajto sem samo gledal :o. Za en *urc. Potem sem pa zdetajliral in je na firmi s CNC-jem za rušte padlo ven kot komplet Lego kock. Pa so prišli rušterji in sem jim rekel da če prižgejo motorke lahko kar grejo. To je samo Hijab pa šraufi in gasa. Ne pa nekaj ga srat pa žagat na licu mesta... V katero stran na časovnem traku pa greš ti :D :D ?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.4.2021 17:42

na časovnem traku???, glej pojma nimam, sem pa "vozil" tudi šest cnc mašin, sicer ne lesarskih, zdaj pa samo še štilštand, pa malo nostalgije od časa do časa, dobro, če pa malo zapoje štilarca, pa tudi nič hudega..., pa še kak "projektek" pade mimo grede..., da vsega ne pozabim, haha..., za pršraufat ene špirovce pa res ne rabimo tu nekih hudih ekspertiz..., pršraufaš pa je...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a runocar » 23.4.2021 18:05

Hvala za razmišljanja.
Mogoče nisem bil jasen. Ne gre za ostrešje in ne bo nobenih sil, ki bi te lesene nosilce (špirovčke) privzdigovale. Gre za podkonstrukcijo dvignjenih tal. Stiki niso vidni, pomeni, da so lahko tudi postrani vijaki.
S spodnje strani ne bo možno strojno vijačenje, možno le ročno, ker je 2cm pod HEA nosilcem že AB plošča. Pa da ne bo kdo na idejo prišel, da naj dam jeklo vstran in dam lesene lege položene na ploščo itd. ... :-) to je z razlogom. Mene samo iz praktičnega vidika zanima katera varianta vijačenja lesa na HEA180 je smiselna, optimalna, hitra in relativno kvalitetna.
Pločevina s strani je že preveč dela, ni enostavne možnosti na gradbišču premakniti špirovčke za nekaj cm...
Omenjeni samovrtalni vijaki so mi poznani, vendar se isto sprašujem, ali ni pasnica 9,5mm predebela?
Poleg tega ne najdem tako dolgih samovrtalnih vijakov ... Eden izmed trgovcev mi je svetoval, da se uporabi vijake, s katerimi se pritrjuje strešne sendvič panele na jekleno konstrukcijo ...
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.4.2021 18:56

zvrtaj luknje 8 zagrezi 15 in skozi Šraufe m6, če bo šlo šraufat na roke, bo uau za popiz..dit... 150 ni tako malo..., imam še kak kardelizem, haha...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MedMax » 23.4.2021 20:00

runocar napisal/-a:Hvala za razmišljanja.

Poleg tega ne najdem tako dolgih samovrtalnih vijakov ...

Rothoblas ima dovolj dolge

https://www.rothoblaas.com/products/fastening/screws/screws-woodmetal/sbs-spp#documents
MedMax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a runocar » 23.4.2021 20:30

to steel (maximum thickness 8.0 mm) :-(, moja pasnica je 9,5mm
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 25.4.2021 19:08

Tule vprašaj, mogoče ti bodo znali pomagati:
https://www.as-system.si/
Drugače lahko pa vijaku malo pomagaš in mu malo predvrtaš.
Ali pa tole, menda gre do 12 mm:
https://www.constructionfastening.net/Self_Drilling_Screws_For_Thick_Steel_s/150.htm
Ali pa tole:
https://www.youtube.com/watch?v=_2EYQKTUt2U
https://www.youtube.com/watch?v=EgCZud2WIHA
Američani niso veseli, če nekaj ne streljajo :D.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 26.4.2021 10:28

Eh, runocar, spet eden, ki "mogoče ni bil jasen" ?!
Ljudje se trudijo z odgovori, na koncu pa poveš, da vijačenje od spodaj ni možno.
Lepo od tebe.
Lahko tudi zameriš, mi je vseeno, ampak taka vprašanja za vedeževalca s kristalno kroglo mi dvignejo pokrovko.

18cm višine profila je čisto dovolj, da v že zvrtane luknje s kotno vrtalno glavo od spodaj nagoniš noter navadne lesne 'spakse'. Pa še sami se bodo z vgreznjeno glavo prilagodili poševnini pasnice.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov