STROJNISTVO.com • Poglej temo - Brenčeči zvok

Brenčeči zvok

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Brenčeči zvok

OdgovorNapisal/-a kriosk » 20.6.2022 21:50

Torej imam pokvarjeno potopno črpalko ki ob vžigu brenči. Zamenjal sem kondenzator z novim, pumpa je očiščena ter ni viden, da bi navitje blo poškodovano pa še vedno brenči ob vklopu. Ko je izklopljena os lahko obrnem, ko pa jo vklopim pa osi ne morem obrnit oz. ne zaštarta. Ima kdo kako idejo kaj bi lahko bilo?

Lp.
kriosk
Novinec
Novinec

Re: Brenčeči zvok

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.6.2022 5:39

Lahko bi bolj razumljivo opisal problem:
Verjetno je enofazni elektromotor. Kondenzator je lahko tudi pri benzinskem motorju, da zmanjšuje radijske motnje. Vžig je značilen za motor z notranjim izgorevanjem, ektromotor ima vklop.
Ugibam za enofazni elektromotor: 1. kondenzator je znatno premajhne kapacitete. Pri vezavi novega kondenzatorja se nisi držal sheme in si ga napačno priključil.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kriosk » 21.6.2022 6:14

Motor je enofazen. Kondenzator sem zamenjal z istim novim kot je bil prej in ima 2 kontakta. Če treba še napišem specifikacije črpalke ter kondenzatora. Lp.
kriosk
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.6.2022 7:05

kriosk napisal/-a:Motor je enofazen. Kondenzator sem zamenjal z istim novim kot je bil prej... še napišem specifikacije črpalke.
Ni treba. Preveri priključek kondenzatorja: ali je priključen enako, kot je bil prej? Ali ima na kontaktih dober stik. Ali pri vijačenju ni kateri drugi kontakt izgubil stika?

PS: Če asinhroni motor brni in se ne zažene pomeni, da nima vrtečega magnetnega polja = ena od tuljav ni vključena
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 11 gostov