STROJNISTVO.com • Poglej temo - Filter za stisnjen zrak

Filter za stisnjen zrak

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Filter za stisnjen zrak

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 9.8.2025 11:41

Fantje, zopet bi rabil nekaj nasvetov.

Skozi čas postopoma pridobivam nova znanja, osvajam nove načine obdelave materialov ter včasih kupujem nova orodja. Pred leti sem si v Merkurju kupil večji Metabo kompresor za zrak, ker so takrat mislim da ravno imeli razprodajo. Vzel sem oljnega s 100L zalogovnikom in jeklenimi bati, motor pa mislim, da je močan 2,2kW oz. najmočnejše, kar so še imeli za priklop na enofazno omrežno napetost, ker pač trofazne v svoji hiši nimamo. Napravo sem uporabljal le občasno npr. za pumpanje gum na avtu, za izpihovanje oz. čiščenje stvari, itd. Danes pa bi zadevo rad uporabil še za pleskanje površin z pištolo za barvo (jo že imam).

Slišal sem, da je za razna pnevmatsko-mehanska orodja treba imeti naoljen zrak, vendar pa mora zrak za pleskanje s pištolo biti ravno nasprotno razmaščen in morda celo posušen. Na to se žal ne spoznam najbolje, zato me zanima kakšen filter zraka moram priklopiti na cevovod pred pištolo za ta namen? Gledam malo po spletu razne pripravne grupe za zrak, pa imajo vse po vrsti za filtrom še naoljevalnik zraka, kar za moje potrebe ni primerno. V Merkurju tudi ne najdem nič pametnega.

Hvala za kakršne koli nasvete.
lp
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Filter za stisnjen zrak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.8.2025 16:27

v lonček ne nalij olja, kje vidiš problem, mislim, da bo šlo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.8.2025 8:39

vili napisal/-a:v lonček ne nalij olja,

Zrak dovoda v črpalko mora biti naoljen zaradi mazanja črpalke. Če rabiš stisnjen zrak brez olja, ga lahko izločiš v akumulatorju (rezervoar), moraš pa imeti prilagojen dovod zraka, da se zrak čim bolj umiri in se olje posede.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 10.8.2025 17:01

V zrak pride olje iz kompresorja oz. kar uide mimo batnih obrockov. Ce kompresor ni zrabljen, tega olja prakticno ni.
Sicer pa , kot je ze Vili napisal, kupi pripravno grupo in jo uporabljas brez olja.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 23.8.2025 10:42

Hvala za nasvete. Da, olje v batnem kompresorju nastane zaradi batov med obratovanjem. Malo berem po spletu kako se to počne v industriji, pa vidim, da se uporabljajo cele vrste različnih filtrov v serijah. Od filtra za prah, sušilca zraja, mikrofiltrov, aktivno oglje, itd. Tole je zame sicer res malce preveč za neko normalno domačo rabo, ampak so mi vseeno pritegnili pozornost tile "kartušni" filtri oz. filtri z vložki, ki se po potrebi menjajo za druge vrste. Glede na zapisano za odstranjevanje olja verjetno rabim nek mikrofilter od 1,0 do 0,1 mikronov. Se bom poskusil pozanimati še pri kakšnem prodajalcu pnevmatske opreme, da vidim kaj bodo povedali.

https://www.lancokompresorji.com/Filtri.php
https://www.lancokompresorji.com/Olje_v ... _zraku.php
https://www.losdorfer-kompresorji.si/in ... snjen-zrak
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tucko » 23.8.2025 14:21

Za tvoje ustvarjanje bo dovolj pripravna grupa. Če rabiš naoljen zrak odpreš na grupi dodajanje olja, za barvanje ga zapreš in to je to.
tucko
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov