STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vrtalne glave...

Vrtalne glave...

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Vrtalne glave...

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 20.5.2026 18:35

Oj
Praktično nobena vrtalna glava na ročnih in namiznih vrtalnih strojih ne drži svedra dovolj, da se ne bi takoj zavrtel v njej ob vsaki malenkostni preobremenitvi. Ne samozatezna ne taka na ključ. Pač za amatersko rabo v domači delavnici. Ob vsaki zavrtitvi pa ga še malo zgrize in uniči.
Steblo lahko malo zabrusim v trikotno obliko, a potem nekoliko opleta - tudi če ga pri brušenju vpnem v stružno glavo, ni soosen, ker je pač malce koničen... In dolgčas je brusiti celo množico malih svedrov, ki se prav radi lomijo...
Kako preprečiti to vrtenje?
(Analogen problem so električne vtičnice - niti v tretjem tisočletju še niso izumili take, ki je ne bi z vtikačem vred potegnil iz zidu :roll: )
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Vrtalne glave...

OdgovorNapisal/-a grega09 » 20.5.2026 21:21

Za vrtalno glavo ti bo kdo drug odgovoril, sem se pa sam srečeval z enakim problemom, ko sem malo več časa še preživel v delavnici.
Glede vtičnic pa ne vem. Meni TEM program čisto lepo robusten deluje. Sem poizkusil biti grob in se ne premakne.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 20.5.2026 21:30

Slavcr napisal/-a:Oj
(Analogen problem so električne vtičnice - niti v tretjem tisočletju še niso izumili take, ki je ne bi z vtikačem vred potegnil iz zidu :roll: )

O katerih vtičnicah je govora?
Večinoma jih je možno dodatno prišraufati.
TEM... tudi mi ga imamo in vsaj stikal za rolete, ne bi ravno hvalil...
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 20.5.2026 21:55

Kvalitetni svedri so tudi zadaj dovolj trdi, da jih glava ne podrajsa in ne naredi raze.
Pri vrtanju na pravi način, praviloma ne pride do take preobremenitve, da bi se sveder zavrtel v glavi.

O vtičnicah pa mogoče raje ne bi, če je nepravilno pritrjena, nič čudnega, da jo izpuliš, eni izpulijo dozo iz zidu 8)
Če je doza pravilno vzidana in je dobre kvalitete, ima luknje za pritrditev vtičnice ali stikala z vijaki, nimaš kaj izpulit. Pravilno montirana doza v zidu in pravilno montirana vtičnica, se ne bo izpulila tudi če potegneš za kabel, izjema je kvečjemu 90 stopinjski vtikač, kar pa pri orodju večinoma ni, je raven.
Preverjeno :!: še nobene vtičnice nisem izpulil, seveda sem jih montiral sam, tako zidarsko kot potem štromarsko 8)
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Demz » 21.5.2026 5:27

No, klasične vtičnice so res švoh izvedba, zelo hitro se bo razrahljala v tisti PVC dozi. Današnje moderne izvedbe so iz mnogo boljših plastik in "na klik", teh pa ne izpuliš več ven.

Kar se pa svedrov tiče, imam isto težavo. Verjetno kar vsi. Prijatelj mi je svetoval, naj si nakupim stročnice, da je zadeva mnogo boljša ... v resnici je pa tudi mnogo bolj štorasta. Preden zamenjaš sveder z drugačnim (drugi fi), moraš menjati tudi stročnico, to je pa že malce več šraufanja ...

Čudežev ni. :-?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 21.5.2026 6:42

Mešana tema. Glede vtičnic je res pomembna kvalitetna vgradnja doze. Štromarjem se danes mudi pa bi kar vse na purpen. Jaz sem gips zahteval. Potem se pa osnovni okvir od TEMa privijači v dozo na navoje in ni več tistih k*rčevih pracen, ki se razprejo v dozi in držijo nič. Potem pa v nosilni okvir vtičnice na klik montiraš in je kar močno vse skupaj. Imam pa v delavnici tudi nadometno izvedbo in tam je potem direktno vtičnica na klik v ohišju. Tudi močno. V glavnem jaz sem zadovoljen. Proti tistemu jugo sranju je to svetlobna leta naprej.

Glede svedrov. Ajej - daleč smo prišli. Eni si že skoraj pamet v AI prenašajo, mi se pa še kar sprašujemo zakaj se nam sveder v vrtalni glavi zavrti. :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 21.5.2026 7:27

Glede svedrov, ta poceni imajo mehko steblo. Samo prednji del je boljši material. Švasajo skupaj, da malo prišparajo. Težko je za hobi najti svedre, ki so dovolj dobri in da te ne stisne, ko vidiš ceno.
Jaz kupujem HSS+G svedre, če katerega polomim, popolnjujem komplete pri Kamm (ja pride drago za en sveder).
Pri svedrih imam večjo težavo z brušenjem. Od fi 6-8 naprej gre, kaj je manjše je pa težava.
Iščem nek brusilni stroj za svedre (od fi 2 do nekje 13) po ceni, da ne rabiš prodati pol ledvice in razen nekih plastik fantastik zadev ni .
Vrtalne glave so sicer poceni, ampak temu kvalitetne. Mi je na vrtalnem stroju uspelo v zadnjih nekaj letih dve B13 uničiti (prva na ključ je držala dolgo). Da drži, moraš zategniti kot [cenzurirano], potem se pa enkrat zgodi da brez rorcang ne moreš odviti. Premehki materiali.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 21.5.2026 7:56

Eh, vtičnice sem dodal le za hec in za primerjavo.
Za svedre bom pa vesel kakega bolj 'konstruktivnega' odgovora. Mogoče od Gregata, ki je baje že daleč prišel... :wink: :D
'Potpitanje': Stročnice so bolj za rezkarje, ki imajo valjasto steblo. Ali 'požrejo' rahlo koničnost svedrov? Pa nepraktičnost, pa cena... za garažno delavnico...
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 21.5.2026 8:04

Še to: Ali kaj pomaga, če steblo (seveda večjega) svedra prestružiš iz konične v valjasto obliko? (Tudi to naredi nekaj opletanja svedra...)
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 21.5.2026 9:11

Slavcr napisal/-a:Eh, vtičnice sem dodal le za hec in za primerjavo.
Za svedre bom pa vesel kakega bolj 'konstruktivnega' odgovora. Mogoče od Gregata, ki je baje že daleč prišel... :wink: :D

Eh, jaz nisem nikjer. Trenutno imam še vso strojniško pamet v svoji glavi. 8)

Jaz sem nekaj časa nazaj dal kar lep znesek za dva kompleta svedrov od 1 do 6 mm in od 6,1 do 10 mm. S temi nisem imel nikoli problemov obračanja in tudi vrtaš z njimi kot za hec. Nastavek za brušenje sem si pa začel izdelovati sam, pa nisem prišel do konca. Imam plan zaključiti enkrat v prihodnosti. Normalen kolutni brusilnik in priprava za brušenje svedra v lastni izvedbi. Pa seveda šablona, brez te ne gre.
Nisem jih pa še toliko obrabil, da bi jih moral brusiti, razen kakšnega mogoče. Pa če bi moral komplet obeh škatel brusiti, bi verjetno h Cajhnu v Laško zapeljal.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 21.5.2026 9:44

smo pa včasih pred desetletji stblo svedra rahlo piknili s švajs aparatom, je drzalo 100%
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 21.5.2026 11:24

vili napisal/-a:smo pa včasih pred desetletji stblo svedra rahlo piknili s švajs aparatom, je drzalo 100%

Tudi danes se dela tako :lol: , samo umetna inteligenca še ni pogruntala....

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 21.5.2026 12:06

Nekaj stvari nam še ostaja, ja. Čeprav so bolj v Indiji in na Kitajskem aktualne...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 22.5.2026 11:58

Vili, hvala. Takih stvari električna pamet nikoli ne bo znala.
Pa če pomislim, da sem to nekoč že sam naredil... ko ti pa živce žre in začneš recitirati kratke pesmice v ćirilici, pa ni šans, da bi se spomnil!
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 25.5.2026 3:52

vili napisal/-a:smo pa včasih pred desetletji stblo svedra rahlo piknili s švajs aparatom, je drzalo 100%

Z klasičnem švajs je za te premere, odvisno koliko širok var ti uspe, za nekoliko manjše je TIG boljša rešitev. Če ima kdo laserski, to je verjetno še bolj...........................?
Strojnik,ki ga zanima tudi elektronika,ter kak zakrit senzorček.
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost