STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dokumentacija za polpriklopnik - mobilni oder

Dokumentacija za polpriklopnik - mobilni oder

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Dokumentacija za polpriklopnik - mobilni oder

OdgovorNapisal/-a maos » 3.12.2006 17:43

V načrtu imam izdelavo polpriklopnika, katerega postaviš v oder za nastopajoče na prireditvi.
Ko je stvar zložena zgleda kot prikolica dolžine 10m, širine 2,5m, višine 3m in teže 3,5T, postavljena pa 10 x 6 in višine 5,5m

Vem, da moram narediti načrte, izračune materiala...
Zanima me, katere so še ostale stvari katere je potrebno urediti za pridobitev CE-oznake, homologacijo, tehnično dokumentacijo, navodila?

V glavnem potrebujem kompletno dokumentacijo, ki je potrebna za prodajo izdelka v EU.
Zanima me tudi, če se kdo ukvarja s tem, da ti uredi vse skupaj, cena, kako je pri serijski proizvodnji?

Lep pozdrav
maos
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a urbanyx » 3.12.2006 19:03

Zdravo.

Sem že videl tako prikolico in ne verjamem da ti jo bo uspelo narediti tako da bo teža 3,5T, razen če bo iz eksotičnih materialov. :D

Drugače pa, pošteno razmisli če se ti iz finančnega vidika splača razvijati tako prikolico.
Strojnik z dušo in srcem.
urbanyx
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Dokumentacija za polpriklopnik - mobilni oder

OdgovorNapisal/-a clubart » 3.12.2006 21:48

maos napisal/-a:V načrtu imam izdelavo polpriklopnika, katerega postaviš v oder za nastopajoče na prireditvi.
Ko je stvar zložena zgleda kot prikolica dolžine 10m, širine 2,5m, višine 3m in teže 3,5T, postavljena pa 10 x 6 in višine 5,5m

Vem, da moram narediti načrte, izračune materiala...
Zanima me, katere so še ostale stvari katere je potrebno urediti za pridobitev CE-oznake, homologacijo, tehnično dokumentacijo, navodila?

V glavnem potrebujem kompletno dokumentacijo, ki je potrebna za prodajo izdelka v EU.
Zanima me tudi, če se kdo ukvarja s tem, da ti uredi vse skupaj, cena, kako je pri serijski proizvodnji?

Lep pozdrav

LP, ker imam malo časa sem premišljeval ali bi odgovorlil ali ne, tako da na hitro.

Do dve leti nazaj sem bil konstrukter pri enem podjetju (enem od štirih v SLO), ki se je ukvarjalo z izdelavo prikolic od 3,5T pa do 60T skupne mase in nadgradnjami tovornih vozil.

Ne vem natančno kakšno zamisel imaš, vendar mislim, da bi se to dalo narediti, teža in dolžina pa bi mogoče bili problem. Cena seveda ne bi bila majhna, saj je zadeva kar specialna.

Glede dokumentacije potrebuješ:
- posamično odobritev (1 proizvod - napravijo v RTI MB)
potrebuješ en kup dokumentacije za zavore, luči, osi, ABS, EBS, materialih,....
- tipska homologacija (za serijski proizvod, tud RTI)
- navodila,
- garancija,
....

V glavnem, če se ti gre za posel in misliš resno - ti lahko ponudim tehnično svetovanje, konstruiranje, pripravo dokumentacije, ... , če si res resen se mi javi v ZS, pa se dogovorima dalje, lahko dobiš reference, LP.

Sašo
clubart
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a maos » 4.12.2006 21:12

G. URBANYX mislim, da je v Sloveniji samo ena prikolica teh dimenzij in tehta 2,5T, vendar je narejena pretežno iz ALU.

Pri nas smo v treh letih naredili 18 prikolic oziroma mobilnih odrov (vsi so tehtali do 3,5T) za tujo firmo,ki je prodajala, načrtovala in skrbela za vso dokumentacijo. Ker je ta firma zašla v velike finančne težave smo prisiljeni razmišljati o tem, če ta firma ugasne, da sami začnemo tržiti.

Torej ni problem razvoj, ker načrtujemo le nekaj izboljšav, ter nekaj manjših sprememb v dimenzijah, osnova pa ostane kot ta, ki jo imamo razvito, problem so le papirji.

G. CLUBART v osnovi mi je jasno kaj vse potrebujem, zanima me ravno ta kup papirjev, ki ste ga omenili.
(Prikolica do 3,5T skupne nosilnosti ne potrebuje ABS zavor)
Trenutno sicer čakam, kaj se bo iz vsega skupaj izcimilo, drugače pa mislim zelo resno

Lep pozdrav
maos
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a urbanyx » 4.12.2006 21:48

maos napisal/-a:G. URBANYX mislim, da je v Sloveniji samo ena prikolica teh dimenzij in tehta 2,5T, vendar je narejena pretežno iz ALU.

Upam da mislima isto prikolico.
- črne barve
- dvoosna
- polno hidravlike
- lastnik mislim da je iz prekmurja

Toliko se spomnim, če najdem sliko jo prilepim.
urbanyx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a spital » 5.12.2006 7:27

Kot ti je že clubart napisal rabiš kup dokumentacije

Poglej malo na internet pod direkcija republike slovenije za ceste - homologacija (g.Jerončič), tam boš našel predpise, ki to urejajo (slovenski so tako ali tako kopija evropskih) evropske pa najdeš na http://europa.eu.int/eur-lex/lex/

Na ministerstvu za promet mi je z nasveti veliko pomagal g.Svetina. Tam zaprosiš za številko proizvajalca, da lahko potem daš vozilu številko VIN.

Za tiste vgrajene dele, ki morajo biti homologirani, moraš dobiti od proizvajalca veljavne papirje. Nato pa papirje zložiš v en debeeel fascikel in jih skupaj z vzorcem vozila pošlješ na homologacijo. Tu bojo začeli delati razne teste in meritve ter pregledali dokumentacijo.

V Sloveniji ti jo lahko naredi LPP Ljubljana ali RTI Maribor in sicer za do 10 vozil, vendar kolikor vem z njo lahko vozilo registriraš samo v Sloveniji. Za Evropsko priznano pa boš verjetno moral v tujino.

Potem pa še ureditev proizvodnje, testne naprave, zagotavljanje skladnosti z homologiranim vzorcem, poprodajne aktivnosti,....

Skratka veliko sreče in predvsem ne obupaj....
Mi smo rabili 1,5 let do "slovenske" homologacije, kdaj pa bo "evropska" pa še ne vem
spital
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mgm » 5.12.2006 8:26

Homologacijo vozil v Sloveniji ureja Pravilnik o Ugotavljanju skladnosti (Uradni list RS, št 30/04), ki zajema tudi posamično odobritev vozil.

Tu je še Pravilnik o ES-homologaciji motornih vozil (Uradni list RS, št. 84/02, 80/04 in 75/05).
Tehnične karakteristike vozil pa so predpisane v tehničnih specifikacijah TSV. Vse tehnične specifikacije v pdf in druge informacije so na voljo na portalu DRSC http://www.dc.gov.si/si/vozila/ugotavljanje_skladnosti/

Za podrobnejše informacije glede samega postopka odobritve posamično izdelanega vozila je na Ministrstvu za promet DRSC, Sektor za cestna vozila pristojen g. Tomaž Svetina, na LPP pa g. Franci Zajec.

Lp MGM
mgm
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a M38885 » 5.12.2006 9:49

Svetujem vam da se povezete direktno z "TÜV Nord"
http://www.tuev-nord.de/36663.asp
Le oni se ukvarjajo z povsem novimi izdelki.
Ce nameravate le predelati ze neko obstojeco konstrukcijo (kupite podvozje in izdelate le nadgradnjo)
se lahko povezete z TÜV Bayern ali DEKRA.
Radi vam bodo v pomoc in informacije bodo iz prve roke.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a maos » 5.12.2006 19:45

- črne barve
- dvoosna
- polno hidravlike

Toliko se spomnim, če najdem sliko jo prilepim
.[/quote]

Ta lastnik ima dve prikolici, ena je teh dimenzij, druga je večja (odprta 13x10x7m dxšxv)in je narejena kot prikolica za šleper, težka pa je okrog 15T.
na vem pa katero si ti videl.

Lastnik pa je iz Prlekije

lep pozdrav
maos
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a urbanyx » 5.12.2006 20:05

maos napisal/-a:
- črne barve
- dvoosna
- polno hidravlike

Toliko se spomnim, če najdem sliko jo prilepim
.

Ta lastnik ima dve prikolici, ena je teh dimenzij, druga je večja (odprta 13x10x7m dxšxv)in je narejena kot prikolica za šleper, težka pa je okrog 15T.
na vem pa katero si ti videl.

Lastnik pa je iz Prlekije
lep pozdrav[/quote]

To prikolico sem mislil.

Lp
urbanyx
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov