STROJNISTVO.com • Poglej temo - Formule v Excelu

Formule v Excelu

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Formule v Excelu

OdgovorNapisal/-a fikab » 6.1.2007 21:03

Pozdravljeni,
lepo Vas prosim če mi zna kdo pomagati okrog formul v Excelu in sicer
c2 = a2 +b2
sinα = a/b
pri prvi ne znam na koncu korenit, pri drugi pa postopka kako pravilno na koncu spremenit iz RADIANS v DEGREES

lep pozdrav
fikab
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.1.2007 21:47

koreniš

=SQRT(x)

rad > deg

=x*180/pi()

to je to

lp vili
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a areje » 6.1.2007 23:36

Zdravo!
Da iz radianov dobiš stopinje, je v excelu možen tudi ukaz "DEGREES" (kot si Fikab, že sam napisal :) )
npr: =degrees(C9) pri čemer je vrednost celice C9 v radianih
Lp, Anže
areje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikab » 7.1.2007 13:20

hvala za informacije mi je veliko pomagalo, vendar pa sem sedaj še pred drugim problemom. Karera funkcija je za TAN /SIN / COS, (vstavil bi kot, ne pa rad., recimo tan 25.325 stopinj)) in bi mi potlej to v računo normalno delovalo.
fikab
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 7.1.2007 13:49

V celico napiši

TAN(RADIANS(vrednost kota v stopinjah))

in to je to...

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a damjan » 7.1.2007 13:52

Če klikneš ikono fx ali če greš v meniju "vstavljanje" na funkcija se ti odpre pogovorno okno z vsemi Excelovimi funkcijami. Predvidevam, da potrebuješ matematične zato greš na le-te in poiščeš željeno...
lp

damjan
damjan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 12.1.2007 17:55

Ne poskušat napisat komplicirano funkcijo, ki je sestavljena iz večih osnovnih funkcij in drugih operacij v enem zamahu. :wink:

Najbolje je, da delaš počasi in po vrsti. Vsako funkcijo, ki jo potrebuješ napišeš v svojo celico. Podatke seveda jemlješ iz prejšnje celice (funkcije).

Ko rešiš svoj problem in ti vse deluje, kot je treba, počasi kopiraš formule iz vsake celic v eno osnovno.

Na koncu imaš kompletno kombinacijo funkcij v eni celici in lahko ostale celice pobrišeš.

Priročna je uporaba kombinacije tipk "ctrl c" za kopiranje in "Ctr v" za lepljenje.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acme12 » 13.1.2007 19:47

Jaz imam naložen excel 2003, mislim da se ostale verzije bistveno ne razlikujejo, vsaj osnove ne. Pojdi v Help. Poišči funkcije, ki te zanimajo. Tako boš videl kako posamezna funkcija sploh deluje. Skopiraj kar rabiš.

Nato:
1.V tabelo vnesi vse podatke, s katerimi želiš operirati.
2.Postavi povdarjeni okvirček tja kamor si želiš dobiti formule rezultat.
3.Vtipkaj =
4.Sedaj za = vpiši formulo (lahko v okvirček nad tabelo poleg fx.npr. "=(SUM(A1:C1)*D6)-D1" - Sešteje ti vsa števila od A1 do C1,ti to zmnoži z D6, dobljeno pa odšteje z D2. Namesto,da vtipkaš celico (npr D1), zraven lahko napišeš tudi številko (+4,8) ali karkoli.

Kot vidiš, moraš uporabljati dosti oklepajev, pri katerih ti barvno pomaga sam program. Je pa računanje enako, kot na papirju. Kdaj pa kdaj, dokler se ne navadiš, preveri rezultat s kalkulatorjem.

Pri kopiranju formule pazi, kaj vse se ti z njo kopira. Poglej v help kako je s kopiranjem formul in uporabo oznake $ - dolar.

Najbolje pa bi bilo, če si pri kolegih poiščeš kakšno literaturo z vajami za začetnike, ki je za nas navadne smrtnike več kot dovolj.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov