bpod napisal/-a:Domnevam, da so to cene brez DDV,a ne?
Se priporočam za kakšen mail in če se odločim za ta "podvig", mogoče kasneje še za ponudbo, če se kdo od vaju ukvarja s temi zadevami..
Ob naštetem boš rabil vsaj še stabiliziran napajalnik, omarico, vrstne sponke, štiri kontaktorje, zaščite motorjev in seveda program.
Kar se induktivnega stikala tiče, ni problem dobiti za normalno ceno (okoli 20€) takega do 1000 ali tudi 3000 Hz. Bolj bo problem vhoda na krmilniku če boš želel uporabiti kaj cenejšega (mislim da tudi predlagana 200-tka nima hitrih vhodov, se mi pa ne da iskati po specifikacijah).
Razmišljam o uporabi kakšnega izmed logičnih členov, po možnosti 220V, tako da odpade napajalnik. Takoj moramo vedeti, da takrat uporabimo tudi 220V induktivno stikalo, katero ima samo okoli 20Hz preklopa, tako da bi ga bilo mogoče potrebno meriti izhodno gred z nekim zobnikom. Pri logičnem členu bi bila cena neprimerno nižja, pa tudi take z majhnim zaslončkom dobiš. Bolj me skrbi, če bi lahko v omejen spomin stlačil vse podatke, ki jih rabiš (programerja imam v tujini, se bom posvetoval z njim, drugi teden, ko se vrne), razmisli o varianti poenostavitve sintakse. Mogoče bi se dalo narediti povezavo preko COM porta na PC, kateri bi del spomina spreminjal. Zadeva je tudi precej enostavna za programirat, tako da bi se mogoče zadeve lahko sam lotil. Mislim, da imam nekaj takega na zalogi in ti lahko posodim, če se boš hotel igrati, ne me pa držati za besedo, ker moram preveriti.
Dobi se tudi I/O kartice za v PC, kar si tudi spraševal, cena je 150€ dalje, vendar rabiš kar zahtevne programe za programiranje le teh (LabView, Metlab... če obstaja kakšen enostavnejši, bo kdo drugi povedal), periferija ti pa tudi vsa ostane.
Pri celi zadevi me moti še ena zadeva. Kolikor sem razumel nameravaš motorje ciklično pošiljati v različne smeri (predvidevam da voziš kakšne kolektorje ali kaj podobnega) in dovoliš nek pogrešek. Dvomim, da bo pogrešek v obeh smereh enak, zato se ti bo ta napaka seštevala. Mislim, da bo nujno potrebno zadevo vsaj enkrat dnevno poslati v referenco.
LP