STROJNISTVO.com • Poglej temo - PROSIM POMOČ težave z tdi motorjem

PROSIM POMOČ težave z tdi motorjem

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

PROSIM POMOČ težave z tdi motorjem

OdgovorNapisal/-a borisb » 17.7.2007 15:57

hay
kar najprej bi pohvalo vaš forum !!
imam en problem vozim audi A4 1,9 tdi 110km
in pred časom opazim že vsem znane napake glede turbine :
včasih ne potegne
včasih gre normalno in to me spravlja ob živce z LMM je vse vredu. nevem kaj bi lahko drugo bilo ?
še nekaj zelo važnega sem opazo ko dodam plin čujem neke vrste ropotanje to se dogaja vred z dodajanjem plina !!!
drugače nič ni zlomljeno kot sem gledal gre zvok tam nekje od ERG ventila lahko pa je oni ventil neki podtlačni !!
prosim pomagajte !!!
kot sem že bral se na take stvari zelo dobro razume kafer1
prosim kako naj se lotim problema ali naj kaj sčistim
že naprej hvala vsem!!!
borisb
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Planina37 » 17.7.2007 17:26

Nisi napisal kateri letnik je motor ampak predvidevam, da je tip motorja AFN. Sicer to ni poglavitnega pomena ampak a imam z njim še nekaj več izkušenj saj sam vozim enakega.

Tudi jaz sem imel enake probleme.Motor včasih kar naekrat ni več potegnil, sploh ko sem ga hotel pognati nad 3000 vrtljajev, enostavno je nehal vleči in tudi črno pokadil. Po vseh "modrovanjih" o okvari LM sem nazadnje sam ugotovil, da je bil vzrok za motnje zelo z sajami zapacan sesalni kolektor.

Močno ti svetujem, da ga demontiraš in temeljito očistiš. Preveri tudi tesnost povezav na celotnem tlačnem vodu (od turbine - intercoolerja - sesalnega kolektorja), puščanje pritiska je večkrat vzroka za motnje. Preveri tudi delovanje podtlačnega regulatorja, ki regulira kot odpiranja lopatic turbine, včasih se zaradi zapacanosti zatakne lahko pa tudi pušča gumijasta cev preko katere je regulator reguliran. Regulator se nahaja spredaj pod sesalnim kolektorjem.

Ko boš vse to pregledal je včasih dobro za kakšno minuto odklopiti akumulator, da resetiraš krmilnik.

V kolikor zadeve ne boš rešil mi piši na brcki@volja.net in če si iz savinjske lahko eventuelno priklopiva avto na diagnostiko. Uporabljam univerzalno diagnostiko "texa".

Upam, da sem ti pomagal saj vem kako na servisih, kjer velikokrat delajo neizkušeni vajenci in tudi nezainteresirani mehaniki, ki se v krmiljenje motorja bolj malo spoznajo, pametujejo saj delajo na servisu in tam že vejo kaj delajo. O cenah ure dela kaj šele priklopa na diagnostiko pa tako nimam besed...

Ura bi res bila vredna svojega denarja če ti avto res obdeluje strokovnjak ne pa nek vajenec, ki je ravno začel z učenjem....

Ne obupaj....
Hudič je če gevint ni ta prav!
Planina37
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 17.7.2007 19:26

LP.

No glavno napako, zaradi katere WV, Škoda, Audi vozniki plačujejo mega zneske na servisih ti je zelo dobro opisal brcki. Edina stvar ki ni "običajna" je kovinski zvok. To misliš klikanje krmilnega ventila ali prav ruži. Ker če ruži v turbini je prav možen zadnji primer ki se mi je zgodil pred kratkim. Negdo je dal na servis čistit turbino in so jo malo površno zmontirali skupaj, tako da je kompresorski rotor šobal po ohišju.Če pa slišiš klikanje, pol je to kateri od krmilnih ventilov. Je pa še ena možnost, mogoče ti je crknil katalizator, kjer se vložek včasih začne obračati v ohišju in ovira pretok plinov ter povzroča dim. Vsekakor probaj natančno locirati izvor zvoka.

Veliko uspeha
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisb » 17.7.2007 20:10

dečki za enkrat hvala lepa
zadevo bom čistil v soboto in bom poten videl kaj je !

kafer1 omenil si ventile ja eden je točno nad turbino drugi pa na kolektorju in mislim daprihaja zvok iz tistega na kolekturju samo kako ga naj snamen 1
prosil bi če ima gdo kakšno sliko tega motorja da bi se bolje razumeli

brski avto je audi A4 1,9 tdi 98 letnik motor AFN če se ne motim sem pa iz Maribora
borisb
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Planina37 » 17.7.2007 21:01

Slika[/img]

zgornji ventil je EGR ventil. Predlagam, da ga kar odklopiš. Spodnji pa je regulator odpiranja lopatic turbine.

Res pa je preden greš karkoli čistit poizkusi locirati izvor ropotanja in se potem javi.
Planina37
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a leoneee » 18.7.2007 8:03

Kateri tip motorja pa maš ? Lahko da gre za dve povsem ločeni napaki kot so že zgoraj opisovali. Zanimivo bi blo pogledat še kaj tester pokaže. Včasih napiše da so težave z dovodom tlaka vstopnega zraka. Meni je razneslo cev v elektronski enoti, ki meri tlak turbine in je povezana s sesalnim vodom. Zgodi se da hladen gre normalno potem mu pa kar moč jemlje . Tester je pokazal napako glavnega računalnika. Sem že mislil da je groza, ampak se je zamenjala samo cevka v ECU - in rešeno strošek le 2€ :lol: . Poglej in javi kako si rešil.
leoneee
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a borisb » 18.7.2007 16:40

hay
dečki čiščenje in odkrivanje napake se začne v soboto

Brcki nekaj bi te vprašal kaj vse naj sčistim prosim če mi na oni sliki označiš ter malo obrazložiš na kaj naj pazim
v soboto se pa tak slišiva no še nekaj zvok naj bi prihajal iz onega spodnjega ventila regulatorja odpiranja lopatic!! zakaj pa bi naj odklopil oni erg ventil?? :roll:
borisb
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a borisb » 18.7.2007 16:42

samo še nekaj bi prosil ali ima kdo postopek snemanja ter čiščenja turbine mogoče pa je v tem napaka!!!
borisb
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Planina37 » 19.7.2007 5:52

Najpomembneje je, da demontiraš sesalni kolektor, ker sem prepričan, da je močno zapacan. Verjetno pa ne bi bilo slabo sčistiti tudi turbine. Prej še vseeno preveri tesnost podtlačnih gumijastih cevk, preko katerih so krmiljeni regulatorji saj sploh do tistega, ki praviš da ruži. Za napako je lahko krivo nihanje podtlaka v cevi, počena membrana v regulatorju....

EGR in ne ERG pomeni "exaust gas recirkulation" ali recirkulacija izpušnih plinov. Zaradi tega sistema bi naj motor manj onesnaževal naravo :-? . Brez slabe vesti lahko ta ventil odklopiš saj ti samo z sajami zapaca sesalni kolektor, sploh če se veliko voziš na kratke razdalje. Samo cevko, ki jo boš odklopi potem zatesni z primernim vijakom. V kolikor ti potem na merjenju plinov pokaže previsoke vrednosti (verjetno ne bo) se stvar enostavno priklopi nazaj :wink: .

Za kaj več me pokliči na 031 723 126...
Planina37
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jani.m » 19.7.2007 7:34

Živjo. Najprej bi se rad opraviču borisb-ju ker sm kar uporabu njegov forum za to vprašanje.
In sicer se tiče EGR ventila. Sem se malo bolj pozanimal o tem ventilu in ugotovil da zmanjšuje nastajanje NOx plinov. OK, samo ker me to bolj malo zanima (pa tudi dvomim da jih zmanjša za neko omembe vredno število procentov), enostavno ne vidim razloga da bi mi "osnaževal" zrak s izpušnimi plini in višal temperaturo zraka, še posebej če se s športnim filtrom in intercoolerjem trudim spravit čimveč mrzlega zraka v motor.
Torej je moje vprašanje tako: Kolko izpušnih plinov EGR spusti v motor in katere prednosti bi imel (če sploh kakšne) če bi ga odključil? Najbrž bo računalnik težil s kšno kontrolno lučko. Bral sem pa tudi da ta sistem preprečuje klenkanje (kar pa me, glede na to da mam dizla ne bi smelo skrbet). Ter ali bojo to na tehničnem opazli? Bral sem tudi nekej o vbrizgovanju goriva v izpušni sistem, spet zato da zmanjšuje NOx pline. Bo ta sistem z odklopitvijo EGR ventila "ponorel"?
jani.m
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 19.7.2007 8:02

EGR zmanšuje NOx za kar zajetno vrednost. Povratna količina izpušnih plinov znaša cca 20%. In res je, če ga boš izklopil ti bo prej ali slej začela goreti lučka, ker sistem zazna povečano količino vsesanega zraka. Da pa se ga prekalibrirati, tako da namesto 20% vrača 5% in sicer z VAG-COM. Edina razlika med 90km in 110 km je v programu EGR ter velikost vbrizgalne šobe in korekcija goriva v prostem teku. Če zmanjšaš EGR pa postane motor glasnejši, nimaš pa več problemov z mašenjem sealnega kolektorja. Tu je tudi razlog zakaj se najbolj šopajo 90kM.
Z raznimo športnimi filtri pa nič ne dosežeš razen hrupa, saj ECU nenehno prilagaja podatke tako, da ne boš kaj prida pridobil na moči, če ne boš spremenil kaj v programu ali pa mehansko povečal npr. velikost šobe, tako namreč okrog preneseš ECU, ker vbrizgava ob istem času več.
LP
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Planina37 » 19.7.2007 8:24

V kolikor se motim naj me nekdo popravi, sploh kafer1 vidim da se dobro spoznaš na zadeve, ampak:

Na motorjih audi, VW, seat, škoda (ne bom trdil za letnike od 2005 naprej) lahko enostavno odklopimo EGR ventil in ne bo gorela nobena lučka saj sistem nima povratne zanke oz preverjanja koliko je odprt ventil za recirkulacijo izpušnih plinov. Motor res zazna večjo količino vsesanega zraka vendar verjetno še v območju toleranc saj se mi še ni zgodilo, da bi zaradi odklopljenega EGR ventila posvetila kakšna lučka.

Sam ga imam odklopljenega že kakšno leto in nimam nobenih problemov več, tudi na tehničnem ni bilo nobenih problemov. Razlike pri glasnosti motorja pa tudi ne opazim.
Planina37
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 19.7.2007 10:12

Brcki, rekel si da imaš tester, sicer tega tipa ne poznam ampak če imaš možnost, med delovanjem vklopi in izklopi EGR (v diagnostiki pri VAG-COMu) takrat boš slišal razliko. Drugače pa sem jaz glih pri AFN motorju reševal gorenje lučke samo zato, ker je bil ventil zamašen. Sicer pa če se s tem ukvarjaš tako veš, da je elektronika ena čudna reč in se včasih brezveze muli zaradi kakega slabega stika, lahko pa vse v redu dela pa če maš pol tipal odklopljenih.
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisb » 21.7.2007 14:21

HAY danes sem šel čistit sesalni kolektor upam da sem pravega čistil bil je bolj malo umazan je pa bil umazan egr ventil tisti zvok pa je še vedno slišati a je bolj tih prihaja pa iz regulatorja odpiranja lopatic turbine.prosim če ima gdo sliko in mi naj n označi kje je prav sesalni kolektor in kaj naj še ščistit
na egr ventili sem okklopil tisto cevko a ko je avto vžgan
vleče zrak v cev je to pravilno če dam v njo šrauf da jo zatesnim
pa še nekaj oni drugi ventil ki klika aki je mogoče hin ali kaj naj naredim !!!
[/url]
borisb
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 21.7.2007 15:21

Glede na uro javljanja nevem če si ti vse popucal kot bi trebalo. Ko se jaz lotim tega dela, odmontiram iz motorja komplet sesalni in izpušni kolektor z turbojem vred. Vse kar se le da razstavim in sčistim. Pomagam si z spreji za uplinjače, sčetkami ter z kar konkretnimi štemajzli :). Turbino razstavim na prafaktorje - posebej vodilnik. Pri sestavljanju pa moraš vodilnik namazati z posebnim mazivom, ki vzdrži temperature do 800°. Če mažeš z oljem ali vazalinom le ta zogleni in zadeva zoped šteka. Ko je vse čisto glede kolektorjev se lotim še ventilov ter kanalov v glavi in jih sčistim koliko se le da. Najboljše bi v teh primerih bilo sneti glavo, samo je žal predrago. Tačas ko čistiš druge stvari pustiš podtlačno membrano obrjeno z cevko navzdol da iz nje izteče nabrano olje, ki je prav tako občasno vzrok za težave. Fajn je če sčistiš še interkoler ter tipalo za tlak, egr ventil in katalizator, kjer moraš imeti res veliko volje da ga prepucaš..... Ko vse zmontiraš pa je zelo priporočlivo nastaviti še začetek vbrizgavanja ki se pri TDIju kritično spremeni že ob menjavi jermena in je dostikrat vzrok za to da avto več ne vžge v trenutku ampak malo obrača. Dosti ljudi tega niti ne opazi. In ko vse to narediš je najbolj žalostno, če avto še vedno ne gre tako kot treba ker je hin kateri od senzorjev. Glede klikanja ventila pa nevem kaj naj ti rečem, ker sem to že dostikrat slišal, pa so se na enih pojavile napake na drugih pa ne. Najbolj enostavno je, da se zmeniš s kom ki ima enak avto in daš tvojega na njegov avto. Ampak strogo tvojega tja, saj v primeru da je pri kateremkoli senzorju ali aktoatorju za njegovo uničenje kriv signal mu lahko povzročiš škodo.
Ma sem se malo razpisal, upam da ni gdo zaspal.....

Obilo uspeha
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov