STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pretok CO2 za varilni aparat

Pretok CO2 za varilni aparat

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Pretok CO2 za varilni aparat

OdgovorNapisal/-a SCORPION » 28.7.2007 19:11

Kupil sm varilni aparat Iskra mig/mag MIG 170 od iskre.Imam namontirano gasilsko jeklenko.Zanima me koliksen mora biti pretok za dobro varjenje oz kakšen je priporočljiv

Lp
SCORPION
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a janezk8 » 28.7.2007 19:29

Pretok Co2 - ja za varjenje je od 6 L/m pa do 12 L/m
Odvisno do pogojev za varjenje če variš v delavnici
(zaprt prostor) je pretok 6-8 L/m čisto dovol če pa variš zunaj kjer rahljo pihlja veter pa boš moral nastaviti pretok malo na višje. Če imaš pretok zraka premajhen ti bodo v zvaru nastajale luknjice in tudi glas varjenja ne bo nič kaj lep. Pri varjenju zunaj in v vetru si je najbolje pamagati tako, da si varilno mesto nekako ogradiš z kakšnim kartonom ali kaj podobnega, da ni takšnega vpliva vetra.

Z malo prakse bo stvah hitro rešena pa veliko uspeha pri varjenju :D
janezk8
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a SCORPION » 28.7.2007 19:59

Aha,sm preje malo sprobaval,pa sm tlak nastavil tudi nad 12 l/min pa mi je zmrznil ventil.Malo prakse bo res treba je ,je čisto drugače kot navadno z elektrodami,pa tig.Ali obstaja kakšna stran na netu oz kšn priročnik v pdf o mig/mag varjenju,o postopku pa tako,...
SCORPION
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a janezk8 » 28.7.2007 20:20

http://www.sts.si/arhiv/tehno/varjenje/varjenje.htm

Tole je ena kr lepa stran o varjenju

Imaš pa veliko tudi v Strojniškem priročniku BOJANA KRAUTA

Sam ti priporočam da se navadiš variti naprej in ne nazaj kot pri elektrodi, saj veliko bolje vidiš kam variš in še varilna žica prodira globje v materijal ki ga variš. Bodi tudi pozoren na pomik žice ta mora namreč biti čim bolj optimalno nastavljen glede na amperažo. Če vidiš da ti pištolo zabija nazaj in poka je pomik prevelik, če pa je pomik premajhen pa tako vidiš ker žica ne prihaja dovolj hitro do zvara. Ko je enkrat svar lepo nastavljenain in je v roki že nekaj ur varjenja je ta stvar veliko lažja

Začetki so vsi težki :-?
janezk8
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a SCORPION » 28.7.2007 20:38

Bo treba malo vadit ja na kakšnih poskusnih konceh pločevine ali profilov.V službi imamo tudi tig aparat,ampak je za hobi za doma malo predrag.Hvala za hitre odgovore.

Enkrat je en pisal da mu je zmrznil ventil ko je varil,imel je tudi gasilno jeklenko,ampak po mojem mnenju zmrzne tudi če maš prevelik pretok ,ne samo od tega če ne odstraniš cevvke iz jeklenke
SCORPION
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a hobit » 29.7.2007 10:27

Zamrzne zaradi pretoka. Nekateri aparati imajo zraven grelec za ventil, mogoče je pri tvojem tudi.
hobit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 29.7.2007 11:36

Proti zmrzovanu se dobijo posebni grelci za ventil, čeprav, so mi rekli, ko sem se sam zanimal zanj, da za CO2 ne rabiš tega grelca. Zamrzne pa zaradi tega, ker ni odstranjena cevka v gasilskem aparatu (ta tema je bila že enkrat odprta na forumu) in pomojem ne zaradi pretoka (meni se to še ni zgodilo, imam pa 10kg jeklenko).

Glede pretoka se mi pa 6-12 l/min zdi malo velik. Sam varim v delavnici z okoli 5, zunaj pa, če je dokaj mirno glede vetra okoli 8-9.

Če boste pištolo potiskali bo nastal globji var, če pa vlekli bo pa bolj širok in manj globok. Jaz kakšne ploske varim s potiskanjem pištole, v vogalih pa ponavadi vlečem.

Pa če ste navajeni na varjenje z elektrodami pazite, da ne boste namesto zvara naredili zlep, ki se pri MAG varjenju hitreje naredi. Stvar je namreč v tem, da morajo biti amperaže pri MAG kar precej večje kot pri elektrodah.

Pa veliko sreče pri učenju :wink:
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SCORPION » 29.7.2007 12:08

Ja vem,da je bilo govora o cevki v gasilnem aparatu,da je ventil zmrzoval zaradi tega.Meni so to cevko odtranili.Zmrznil mi je pa takrat ko sm nastavil prevelik pretok.Preveč plina pride naenkrat skozi ventil,zaradi tega nižja temp. pa zmrzne.
SCORPION
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a SCORPION » 29.7.2007 14:45

Ampak sm kr malo razočaran nad kvaliteto varilnika iskrinega.Aparat je nov pa mi je že nagajal pogon za varilno žico,pa znotraj aparata se mi je staknila cevka za dovod CO2,ker je samo nataknena gumijasta cev na kovinsko brez objemk.
SCORPION
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a luka87 » 29.7.2007 15:19

Ja glede iskre se bil sam tudi kar lepo razočaran.
Najprej mi je padla žica iz plastičnesa nastavka (po polovici koluta se je odvil), žažgalo je tudi elektroniko po dveh letih hobi varjenja, glede pištole pa ne bom govoril ker jo moram v kratkem zamenjat ker sem jo zadnjiš skoraj stopil ko sem varil 15 mm debelo železo. Drugače pa dela kar solidno.
Probleme z zmrzovanjem ventila pa sem tudi imel dokler sem varil na gasilni aparat potem pa sem zamenjal jeklenko in dela BP.
luka87
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 31.7.2007 12:37

Če mislite varit tko k se spodobi, ne kupujte aparatov pod 240A-sploh pa ne enofaznih. Za kolkr tolk varjenje mora bit aparat 300-400A, pištola Binclova 250A, pol pa ni težav. Noben aparat dobr ne vari, če je navit do kraja.Pa bolš je kupt starga profesionalnega kot pa novega hobi! Če ima še štirkolesni pogon,je pa zakon.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov