STROJNISTVO.com • Poglej temo - ProE vs Solidworks

ProE vs Solidworks

Hiter za učenje, enostaven za uporabo, celovita rešitev.

Moderator: -M-

ProE vs Solidworks

OdgovorNapisal/-a tinej » 25.11.2005 11:08

Zanima me če ima kdo, ki dela z Solidworksom izkušnje tudi z ProE programom. Namreč v podjetju naj bi verjetno prešli na ProE.

Zanima me:

- hitrost dela (da ni brezveznega klikanja)

- zanima me kako je z povezavami med parti v
sestavnicah (npr. če precej spremenim nek del tako,
da spremenba povzroči sesutje sestavnice - a se da
sestav spet enostavno popraviti ? (z nekaj dela seveda)

- kako je z risbami (se da narediti prereze tudi
najbolj kompleksnih sestavnic, z veliko parti ?)

- kaj vas najbolj moti pri ProE ?

Željeni so predvsem odgovori tistih, ki so vsaj pol leta delali z obemi programi.
tinej
Novinec
Novinec

Odgovor!

OdgovorNapisal/-a eustahije » 25.11.2005 11:14

Oprosti ampak ti ne moreš določati kdo ti bo odgovoril na vprašanje, forum je odprt za vse! Upam, da res dobiš kakšen odgovor, brez zamere!
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a tinej » 25.11.2005 11:48

"Željeni so predvsem ..."

Ne želim sprožati kakšnih forumskih vojn.
tinej
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dam5 » 25.11.2005 11:51

Kaj vas pa tako hudo moti v SW, da hočete zamenjati?
A machine is not perfect when you cannot add anything more to it,
but when you cannot remove anything without destroying its function.
- Saint-Exupéry -
dam5
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tinej » 25.11.2005 12:39

Mene nič. Problem je da vsi drudi v podjetju (6 ljudi) še vedno uporabljajo ACAD. Zdaj ko prehajamo na 3D pa bog vedi zakaj navijajo za ProE. Sem pa pripravljen zamenjat če se izkaže, da je ProE enostavnejši/boljši/hitrejši/stabilnejši za uporabo.
tinej
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dam5 » 25.11.2005 13:59

Torej imate v podjetju en SolidWorks in šest ACADov?
Ali prav razumem?

V primerjavi je potrebno upoštevati tudi kompatibilnost za nazaj; datoteke, narejene z ACADom morajo biti pač uporabne tudi v nadalje, po možnosti neposredno pri konverziji v 3D.

Na vsak način bi si poskusil pridobiti vsaj demo varzijo ProE, in poskusil oz. primerjal oba 3D programa.
A machine is not perfect when you cannot add anything more to it,
but when you cannot remove anything without destroying its function.
- Saint-Exupéry -
dam5
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damjan » 25.11.2005 15:09

Po moje je za sam prehod iz AutoCad-a v 3d bolj enostaven SW, čeprav pa menim, da je za večje sestave vseeno boljši ProE.

Sam bolje poznam proe. Kar se tiče spreminjanja parta in osveževanja pa iz izkušenj ugotavljam, da je zelo pomembno kako postavljaš reference (če npr. izbrišeš določen radij in je bila na le-tega postavljena ref. potem se ti najverjetneje vse podere in moraš osveževat reference...)

to je samo moje skromno mnenje na to temo
lp

damjan
damjan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pastron » 25.11.2005 16:40

Iz finančnega vidika je lažji prehod na SW.
Glede same funkcionalnosti in tehničnega suporta je v Sloveniji bolje poskrbljeno za Pro/E oz. vsaj včasih je bilo tako.
pastron
Strokovnjak
Strokovnjak

?

OdgovorNapisal/-a Bud » 25.11.2005 19:53

Kok pa sta denarno narazen ta dva?

Potrebujete tudi cam software? Koker vem je foundation prisel s cam-om (kako je zdaj ?)

Hitrost dela: ko nastudiras filozofijo, nebi smelo biti problemov.Mapkeyi se dajo narediti skoraj za vsako stvar (zal ni podpore kak jscript,python) je pa txt file, pa lahko malce postudiras kako kaj lavfa.
Skoraj ti ni treba kliknit na meni (seveda izjema kak resolve mode...)

redefine: Pro/e se sele zacne pri resolve modu :roll:

risbe: tega ne maram (se pa da...)

kaj moti: nic skor ne naredi sam (...ene par bugov v cam), vcasih preglednost (kaj bi fajn bli kaki layerji kot pri photoshopu)

Kolikor sem videl solidworks, je v osnovi isto, zal nisem nic delal s surfaci ali kakimi vecjimi sestavi.Acad-Pro/e ni problema glede datotek. Glede tvojega prestopa pa tudi nebi smelo biti problema, ce ti
je filozofija jasna,ti ostane samo da najdes stvari po menijih.
:wink:
Bud
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 25.11.2005 21:21

Zdravo

Če prav razumem, si trenutno edini v vaši firmi, ki dela v 3D (SW) in sedaj želite narediti kompleten prehod na 3D. Bilo bi dobro, da malo opišeš, kaj sploh delate, že zaradi tega, da vemo, za kakšen obseg programskih paketov se sploh gre. Zanima me tudi, kdo bo pri vas sprejel končno odločitev, katero programsko opremo boste uporabljali?

Kar se sestavov tiče, je Pro/E sposoben porihtat poljubno velik sestav. Seveda je pri velikih sestavih potrebno naštudirati in uporabljati orodja za delo z velikimi sestavi.

Glede problemov v sestavih je pa tako, če imaš dele referencirane med seboj na določene gradnike, bo odletel tudi sestav, če bo odletel določen gradnik na partu, ki služi kot nadaljnja referenca. V tem primeru je pametno referencirati dele med seboj preko treh osnovnih datumov (prvi trije gradniki v partu), tako ti lahko razturi celi part, sestav pa bo še vedno špilal.

Ima pa Pro/E eno lastnost, ki jo po moje premalo omenjajo. Pri shranjevanju podatkov namreč ne prepiše starih podatkov, temveč samo doda novo verzijo (npr. datoteka parta ima ime "ime.prt.stev-verzije" po shranjevanju pa zapiše datoteko z imenom "ime.prt.stev-verzije+1"). Teoretično (če ohranjaš vse verzije na disku) lahko naložiš skoraj poljubno stanje parta. Meni je ta lastnost že velikokrat pomagala.

Je pa filozofija Pro/E-ja taka, da ima uporabnik vedno prav, zato mu načeloma moraš vse dopovedati (sorazmerno malo privzetih vrednosti in nastavitev). Drugače pa je filozofija dela med SW in Pro/E dokaj podobna (Ni čudno, programerji, ki so napisali SW so izšli iz PTC-ja)

Še pripomba BUD-u. Layerji v Pro/E-ju so, in to kar obsežni. Niso pa layerji edino orodje za "šlihtanje preglednosti" v Pro/E-ju. Zelo veliko se da postoriti s ti. "simplified representations", če pa te nadgradiš z uprabo ti. "zone" prikazov, potem pa lahko prikazeš, karkoli želiš.

Pa da bi se pametno odločili....

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Bud » 25.11.2005 22:14

Bom precekiral takoj v pon :oops:

Recimo, če se da kako on-fly skriti vsa geometrija, ko izberes reference v skicirki?
Ali pa recimo skiciras na neki ravnini, mapkey, da ti skrije vso geometrijo izven obmocja (recimo 2 ravnini,-z in +z glede na skicirno ravnino), ki jih recimo spet dolocis on fly.

Mogoce se ena banalna; se da kako ustimat v config, da se razna odprta okna ne skrivajo za main okno? Delas kako analizo pa mas lestvico, pa mal kos obrnes...pa je vec ni...
Bud
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Radoveden » 28.11.2005 22:01

pastron napisal/-a:Iz finančnega vidika je lažji prehod na SW.
Glede same funkcionalnosti in tehničnega suporta je v Sloveniji bolje poskrbljeno za Pro/E oz. vsaj včasih je bilo tako.

Moje mnenje je tako, da je zaenkrat SW kar drag napram ProE. Vsaj kaj se tiče osnovnih paketov. Posebaj zdaj ko ima ProE akcijo do konc leta. Za primerjavo ProE (Foundation Advantage Package+CAM je 6400EUR), SW (osnovni paket + SolidCAM je ca 19000EUR)
Radoveden
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a keko » 28.11.2005 22:47

Mislim da v ceni teh dveh programov ni tako velika razlika. Osnovni SolidWorks 2006 stane 4686 eurov, če mu dodaš še SolidCAM Mill 3D + Mill 2.5D je pa cena za vse skupaj 12950 eurov. Kolikor vem je tudi ProE tu nekje. Včasih je bil ProE celo nekoliko dražji.
Če koga zanima, se dobi tudi knjiga v slovenskem jeziku za ProE, 420 strani, avtor mag. Samo Čretnik, cena 5.900 SIT, založba ...poiščite na netu.
keko
keko
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na ProEngineer Wildfire

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gostov