STROJNISTVO.com • Poglej temo - Konfiguracija računalnika za ProE2001

Konfiguracija računalnika za ProE2001

Hiter za učenje, enostaven za uporabo, celovita rešitev.

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Gost » 18.12.2001 10:52

Ali lahko kdo predlaga, kakšen računalnik naj kupim za delo s ProE2001.

Procesor, spomin, disk, monitor, grafična kartica???

Naj bo nižjega cenovnega razreda.
Gost

OdgovorNapisal/-a STROJNISTVO.com » 18.12.2001 12:46

Predlog:

Procesor: hitrosti nad 1GHz
Spomin: min 256MB
Trdi disk: ATA 100, 7200 min-1
Monitor: min 17", bolje 19", frekvenca osveževanja pri 1280 x 1024 naj bo večja od 85Hz
Grafična kartica: podpira naj OpenGL min 32MB, priporočamo NVIDIA GeForce2 MX
Miška: na 3 gumbe

Zgoraj omenjene zahteve so minimum za tekoče delo pri ne preveč kompliciranih opravilih.

Poglavitna faktorja ki omejujeta hitrost sta:
- grafična kartica
- spomin

Hitrost procesorja je pomembna predvsem, kadar na modelih opravljate različne kalkulacije (npr. CNC obdelava, kjer procesor omejuje hitrost izračunavanja kode).

Lep pozdrav, STROJNISTVO.com

Dodatne informacije o združljivosti strojne opreme s ProEngineerjem najdete na:
http://www.ptc.com/partners/hardware/2001/proe.htm.en
STROJNISTVO.com
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a Gost » 23.1.2002 14:01

Deluje tudi s rpocesorjem PIII 500MHz, 128MbRAM,G.k. Nvidia 32Mb. To so res minimalne zahteve. Za programiranje CNC naj bo pa vsaj 256MbRam.
lp
Gost

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 2.3.2006 14:47

Uporabil bom kar to temo.

Za Pro/E Basic Package iščem računalnik, zato sprašujem, kakšno konfiguracijo predlagate in na kaj moram paziti. Imam že od AUDAX-a priporočeno konf. na osnovi katere iščem (cene ponujenih rač. so 200 do 250 K SIT).

Hvala za pomoč.

LP
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a franca » 2.3.2006 17:34

Lep pozdrav

Za ceno 250k ti svetujem en AMD3700, 1GB rama (kvalitetnejši), grafika Gf 6600GT. Za manj zahtevna dela bo to dovolj.

Lp
franca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 2.3.2006 18:35

deloval ti bo dovolj dobro na računalnikih za dobrih 100 jurjev, nadgradi spomin na vsaj 512M, disk 120 G in več, kartice ati ali N-vidia, deluje zagotovo na vseh danes dobavljivih. Procesor naj bo blizu 3Mhz, pa ni važno ali je pentium, athlon, celeron ali sempron-važni so herzi-čimvišji -hitrejši. Če pa imaš več denarja pa vzemi kaj več. Vendar jaz ne grem nikdar v najzmoglivejše, ker so najman 50 % dražji od prvega naslednjega navzdol
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 3.3.2006 9:45

Pri procesorju je vazen predpomnilnik, in ne toliko sami "megaherci"
Kar se tice rama, na ramu se ne splaca varcevati, vsaj 1GB.
Graficna, tudi za obicajnega uporabnika, kupi rajse profesionalno graficno kartico, torej quadro ali fireGL, nizjega cenovnega razreda (dobis jo ze za 40-50k).
Monitor kupi LCD, oci ti bodo hvalezne.
Disk, precej nepomembno, samo glej kako ga parceliras, obvezno loci sistemski disk od delavnega.
Pomembno! Kupi dodatna ventilatorja, namesti jih tako, da en zajema zrak, drugi pa piha ven, redno defragmetiraj disk, ne uporabljaj PC-ja za net in stvar bi morala delovati brez problemov.
P.S. ne kopuj sestavljenih PC-jev, ce imas znanje oz. moznost sam sestavljati, prihranis.
Gost

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 3.3.2006 10:29

Oprosti konstrukter1, ampak sedaj malo nakladaš. V življenju sem zamenjal že kar nekaj računalnikov, tako službenih kot privatnih. V službi smo si večkrat privoščili dražje open GL kartice, in tu se je poznala razlika edino na praračunalnikih 286, ker so bili gonilniki posebej napisani za določen CAD. Potem so pa recimo prišli gonilniki za acad, ki so delovali na navadni trident kartici enako kot na dragi open GL. Na novejših računalnikih sem tudi sam privatno poskušal namesto običajne kartice za dvojno ceno, tiste z oznako PRO, rezultat-metanje denarja stran. Grafika je delovala na obeh enako. Glede herzov: sedaj so moderni prenosniki s centrino tehnologijo-herci nižji kot pri klasičnih procesorjih, za enak procent pa tudi hitrost !!!.Razlika: pri centrinu vzdrži baterija 6 ur, moj P4 2.8Mhz, 17" monitor, 1,8 ure, sinov Athlon64 3.8 Mhz 15" zaslon še manj, približno 1.5 ure. Testiral sem s CAM programom, obdelavo, ki traja nekaj minut, meril čas s štošarico. Isti rang procesorja, recimo pred leti P3, danes P4 ali athlon 64, ali tudi navaden athlon2000. Čas obdelave je v procenti različen skoraj točno toliko, kot razlika v herzih, pa ni važen predpomnilnik, se pravi pentium ali celeron, amd64 ali sempron.
Grafične kartice, ki se jih danes uporablja, za normalen denar, recimo 30-40 jurjev, so več kot dovolj za vsak CAD-CAM program. Modele lepo senčijo, premikanje, zumiranje, rotacija je dinamično tudi za večje sklope, razni FIRE GL so pa samo prevzetno metanje denarja stran.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 3.3.2006 11:19

Na spoznam se dobro, da bi sam sestavljal računalnik. Ena od ponujenih variant je:
http://www.e-misija.si/artikli.php?sifr ... =4204&sf=1
Prosim za komentar.
Glede monitorja, z direktorjem se pogajam za 21" LCD-ja.

Hvala.

LP[/url]
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 3.3.2006 13:39

za isti denar lahko dobiš več, ali isto za manj denarja
monitor 21" je seveda ok, jaz sam že par let delam brez problema na prenosniku 17", namizni monitor po moje zadostuje 19". Vse kar je več je seveda dobrodošlo(posebej če ti plača delodajalec)
glede cen konfiguracij poglej sledeče:
http://www.mimovrste.com/katalog/produc ... 1140467023
http://www.mimovrste.com/katalog/produc ... 1140124821
http://www.mimovrste.com/katalog/produc ... 1140064824
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist ... Fid=509170
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist ... Fid=509168
http://www.com-shop.com/article.asp?Art ... leID=45591
Ti pa tudi jaz priporočam 1M memorije, vsaj ko boš delal zahtevnejše parte in večje sklope. Za začetek pa so vsi ti zagotovo dovolj zmogljivi.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Aleksandar » 3.3.2006 13:58

Namesto e-misije, predlagam JAE
mladi strokovnjak
Aleksandar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a franca » 3.3.2006 16:10

@magnum357

Testiral sem s CAM programom, obdelavo, ki traja nekaj minut, meril čas s štošarico. Isti rang procesorja, recimo pred leti P3, danes P4 ali athlon 64, ali tudi navaden athlon2000. Čas obdelave je v procenti različen skoraj točno toliko, kot razlika v herzih, pa ni važen predpomnilnik, se pravi pentium ali celeron, amd64 ali sempron

To ravno ne drži!!! Pomembna je sama zasnova procesorja, se pravi način izračunavanja ničel in enic. Tako recimo AMD3700 ali pa centrino 2.13Ghz pometeta s konkurenco. V CAM-u se AMD veliko bolje obnese od P4 (testirano v proe). AMD3000 napram P4 3000 je približno 50 % hitrejsi!

Ker boš racunalnik uporabljal za CAD, je vseeno, ali boš vzel intela ali AMD (priporočam 64 bit če misliš računalnik dlje časa uporabljat)

Pa pri denarju ravno ne šparaj, če se ne misliš samo učit.

Lp
franca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 3.3.2006 16:40

Kar sem napisal zgoraj zagotovo drži s SOLIDCAM-om, za preng ne vem, nisem testiral. Omenjene teste sem delal s PIII različnih hitrosti, P4, starim celeronom (PIII), Dvoprocesorskim Celeronom PIII, athlonom 2000, P4 2,8, AMD 64 3,8Mhz.....
In pri vseh testih je bil čas obdelave, ali pa postprocesiranje - G koda-zelo natančno v sorazmerju s herzi. Poskusil sem isto s tedaj modernim in najmočnejšim Centrinom 1,4. Napram mojemu P4, 2,8 Mhz je bil natančno 2x počasnejši. In ga še nisem našel, ki bi mi dokazal nasprotno. Centrino je samo velika reklama in veliko denarja. Uporaben edino v avionu na poti v Ameriko, doma pa ne.!
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 3.3.2006 23:01

Ja magnum, seveda, PC je hiter rovno toliko, kolikor imas na skatli napisanih "megaherckov" :D in to je vse kar je pomembno pri CAD/CAM/CAE, cim vecja stevilka, nima veze proizvajalec plate, pa rama, pa bog ne daj graficne kartice.

Kar se tice graficne kartice in SolidCAM-a, poskusi zagnati kaj vec kot pozdravno okno....pa potem sejaj svojo pamet, kako brez pomena je vlagati denar v prof. graficne kartice.

Kar se tice tvojih testov...to je cisto racunanje procesorja in res pride na dan racunska moc, vendar ti toolpathe lahko bolj ali manj uspesno zracuna vsak PC, ko pa prides do simulacij......
Primer: poskusi preracunati constant stepover obdelavo na 1000×200 obdelovancu s pomikom 0.2mm, potem obdelavo simuliraj z natancnostjo facetiranja 0.002 mm.

Kar se tice procesorja, vazna je tehnologija, torej cas v katerem je bil razvit. Na primer hitrost AMD 2800 xp se zdalec ni ista kot pri procesorju v prodaji danes.

Malo si poglej benchmarke, tako za procesorje kot za graficne in ne buc prodajat.
Gost

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 4.3.2006 9:53

konstrukter1, ne mi solit pameti. Jaz s SolidCamom DELAM, ne samo na računalniku, od tam gre program na CNC center, vsak dan, če kakih 7 let. In deluje !! Ni samo teorija kot pri nekaterih. Trenutno delam s prenosnikom, 2,5 let starim P4 2.8 Mhz, 512 rama (včasih bi edino tu rabil več, ko so odprti drugi programi istočasno), grafika ATI 9000. Pred sedmimi leti sem seveda imel to, kar je bilo takrat na razpolago. In sem tudi takrat delal, razlika je bila v tem, da mi je včasih stroj porezkal stvar hitreje, kot jo je računalnik izračunal. Danes, z goraj opisanim, je čas porabljen na računalniku zanemarljiv, recimo 5 minut programiranja, 4 ure rezkanja. Zato pravim, da VSE kar danes kupiš na trgu, že tisti semproni iz Interspara za manj kot 100 jurjev, z integrirano grafiko, ki jih vzameš na polici kot bi kupoval solato, delujejo desetkrat hitreje, kot v časih, ko sem jaz pričenjal s tem delom, najdražji računalniki z open GL....
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na ProEngineer Wildfire

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov