STROJNISTVO.com • Poglej temo - Katerega izbrati?

Katerega izbrati?

Hiter za učenje, enostaven za uporabo, celovita rešitev.

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Izpust » 12.10.2008 13:55

gregors2 napisal/-a:Vsi so dobri :)

Odločitev je v največji meri odvisna od tega kaj uporabljajo ostali v vaši bližini, ker je uvažanje in izvažanje med različnimi CAD-i bolj slabo. Pa še učenje je lažje.

Pred nakupom vsekakor poizkusite sami narediti izdelek ali dva, in ne da gledate kako ga naredi demonstrator programa.

Uvažanje geometrije je res slabo. Zatorej imata Solid Edge in NX edina že danes vgrajeno tehnologijo s katero lahko direktno parametrično spreminajta tudi Catia, Pro E in SW geometrijo. In to hitreje kot jo lahko oni sami v svoji lastni datoteki. Sinhrone tehnologije so nekaj kar je že tukaj za uporabo. V naslednjih dveh letih pa bo večina vas tule na forumu želela modelirati tudi na ta način.
Če sem omenil da je SW zastarel napram SE je to še kako res. Pa ne samo zaradi ST, tudi Assembly in Drafting ter modul za pločevino ima hitrejši.
Izpust
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a franca » 12.10.2008 14:30

Izpust napisal/-a:
franca napisal/-a:priporočam ti ProE!
Razlog:
-imajo ga na vseh strojnih srednjih šolah in faksih,
-ima največ uporabnikov v Sloveniji,
-relativno poceni glede na zmogljivost,
-odličen support,
-enostaven za uporabo,
-dober učbenik od Čretnika,
-z verzjijo WF 4.0 je krepko pred ostalimi kar se hitrosti tiče,

Tu je samo nekaj razlogov, odločitev je vsekakor tvoja, oziroma je pogojena s poslovnimi partnerji.

Lp

Ja gospodje Čretniki in MA srednje šole so že v fazi migracije iz Pro E na NX6. Razlogov za to pa je menda zelo veliko. Glavni so menda kompliciranost Pro E, počasno učenje in katastrofalen Help. Zanima jih le še Catia in NX.
glavni razlog zakaj so srednje šole takrat uvedle Pro E je v temu - ker je bil zastonj. No nič ni večnega na temu svetu.

katere so te srednje šole, ki opuščajo ProE? Vem samo, da uvajajo še drug CAD sistem, podobno kot na faksu. Živite očitno 10 let nazaj, tudi ProE se je v tem času posodobil, zato odgovori tipa MENDA niso mirodajni oziroma korektni!!!.

Moj namen je bil podat nasvet muzikantu, ki se odloča za nakup, saj menim, da bo z izbiro ProE-ja najhitreje prišel do željenega rezultata. Pozna ga najbližji sosed, imajo ga v najbližji firmi, šoli ..., tako da Help ne bo največji problem.

Lp
franca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mikey » 12.10.2008 14:59

Glede uvajanja CAD paketov na srednje šole je tudi res, da je že veliko srednjih šol v letošnjem letu nabavilo paket ThinkDesign, poleg že omenjenih ProE in catie
kar smo si pridobili, nam nihče ne more odvzeti
mikey
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Izpust » 13.10.2008 7:02

franca napisal/-a:
Izpust napisal/-a:
Razlog:
-odličen support,
-enostaven za uporabo,

Tu je samo nekaj razlogov, odločitev je vsekakor tvoja, oziroma je pogojena s poslovnimi partnerji.

Lp

Ja gospodje Čretniki in MA srednje šole so že v fazi migracije iz Pro E na NX6. Razlogov za to pa je menda zelo veliko. Glavni so menda kompliciranost Pro E, počasno učenje in katastrofalen Help. Zanima jih le še Catia in NX.
glavni razlog zakaj so srednje šole takrat uvedle Pro E je v temu - ker je bil zastonj. No nič ni večnega na temu svetu.

katere so te srednje šole, ki opuščajo ProE? Vem samo, da uvajajo še drug CAD sistem, podobno kot na faksu. Živite očitno 10 let nazaj, tudi ProE se je v tem času posodobil, zato odgovori tipa MENDA niso mirodajni oziroma korektni!!!.

Moj namen je bil podat nasvet muzikantu, ki se odloča za nakup, saj menim, da bo z izbiro ProE-ja najhitreje prišel do željenega rezultata. Pozna ga najbližji sosed, imajo ga v najbližji firmi, šoli ..., tako da Help ne bo največji problem.

Lp

Ja tako je bilo včasih tudi z AutoCad_om.
Danes ga imajo le še nezahtevni uporabniki.
Razvoj programske opreme gre izjemno hitro naprej. In ProE sigurno ni vodilni player v temu biznisu. Pač pa živi na pretekli slavi. Ki je v Sloveniji naprav drugim deželam itak nenormalno visoka.
Izpust
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jerry_p » 13.10.2008 10:45

mikey napisal/-a:Glede uvajanja CAD paketov na srednje šole je tudi res, da je že veliko srednjih šol v letošnjem letu nabavilo paket ThinkDesign, poleg že omenjenih ProE in catie

Se strinjam s tabo in dam še en glas za ThinkDesign. Namreč problem proE za srednje šole je res malo preveč težak za učit, zato so učitelji mnenja da je potrebno prešaltat na program, ki ga bodo srednješolci hitreje usvojili. Sej vemo da ura traja samo 45min,... :-?

Aja pa srednje šole dobijo ThinkDesign brezplačno.

LP, jerry!
jerry_p
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Punkt » 13.10.2008 13:25

Autocad zaostaja? To je sedaj tako:

Na področju za katerega je namenjen ne vrjamem, da kaj bistveno zaostaja. To je 2D risanje.

Trditi pa, da autocad konkurira 3D modelirnikom pa je tako kot da bi primerjali jabolka in hruške.

Če pa na kateri šoli poučujejo Autocad, kot program za modeliranje pa je očitno, da nimajo pojma kaj poučujejo.

Ta nabor 3D funkcij - operacij ko pozna je namenjenih zgolj osnovam 3D operacij in pa kakšen konceptualnem načrtovanju v prostoru, kjer model služi samo za prvi stik "oblikovalca" ali publike z končno ENOSTAVNO formo v prostoru.

Naprimer "škatle" v prostoru namesto hiš z nalepljenimi texturami, ki bi naprimer v grobem predstavljale koncept izgradnje naselja.

To se da z Autocadom v 3D zelo enostavno in lepo narediti. Ampak primerjati Autocad z modelirniki?

Kateri učitelj to dela je za na borzo čimprej!

Je pa treba reči tudi to. Za osnovno spoznavanje z računalnikom in 2D risanje in osnove 3D operacij pa autocad je primern. Zakaj pa ne? Osnove zmore.

Problem je samo v tem da autocad niti malo ni primeren za modeliranje. In preden tak uporabnik, ki je to na sredni šoli naprimer površno počel (delal 3D v avtocadu) spozna lahko preteče mnogo vode in živcev.

Sam sem pred časom podal tudi mnenje v eni drugi temi na tem portalu o Autodesk izdelkih za strojnike. In označil sem firmo Autodesk napram drugim 2 ali trem "velikim" za majn primerno. Pa to ne pomeni da kak Inventor česa ne zna in ni primeren za določen segment uporabnikov.

Spoznal sem le da je paradni konj Autodesk korporacije Maya. To pa ne sodi popolnoma v "strojniško programje". So drugi za to področje, ki so boljši...
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a muzikant » 15.10.2008 13:47

Ker ste mi posredovali kar nekaj različnih predlogov kateri program izbrati sem sedaj v dilemi.
Potrebujem namreč enostaven program za narisat skico izdelka, nato risbo in model.

Glede poslovnih partnerjev ne vem kateri program oni uporabljajo.

Verjetno se bom odločil za solid works ali solid edge ker predvidevam, da ju bom kot popoln začetnik v risanju hitreje in enostavneje osvojil kot pa preostale.
muzikant
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a jerry_p » 15.10.2008 14:30

Predlagam vam, da si poleg teh dveh ogledate tudi thinkdesign, za katerga je znano, da se ga ljudje hitro navadijo, saj ponuja manj klikanja in manj nepotrebnih oken, ki se ti odpirajo ob vsakem drugem ukazu in s tem uporabniku omogoča hitrejše spoznavanje okolja. Skratka, po mojem najbolj enostaven uporabniški vmesnik.

Več informacij si preberete na spletni strani zastopnika www.3way.si ali pa jih pokličite.

:wink:
jerry_p
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a gregors2 » 15.10.2008 16:28

Še dve alternativi, ti dve bi bili dobri za učenje modeliranja. Ne vem pa kako se obneseta pri izdelavi tehnične dokumentacije.

sketchup - osnovna verzija je celo zastonj, mogoče bi bil dober preden se odločite za "ta pravi" modelirnik.

rhinoceros - način dela me spominja na AutoCAD. Če ste kaj risali v ACAD-u (2D) potem boste tukaj hitro zmodelirali izdelek.
gregors2
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 16.10.2008 16:43

Izpust napisal/-a:Uvažanje geometrije je res slabo. Zatorej imata Solid Edge in NX edina že danes vgrajeno tehnologijo s katero lahko direktno parametrično spreminajta tudi Catia, Pro E in SW geometrijo.

In kje si ti to videl?. Zakaj z NX5 ne morejo direktno odpreti moje SW (*.sldprt) datoteke. Normalno stp, igs....gre, direktno, pa še z zgodovino pa nikakor.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Blaž FS » 16.10.2008 19:24

Izpust napisal/-a:
Razlog:
-odličen support,
-enostaven za uporabo,

Lp

Na faxu v LJ uporabljajo večinoma CATIO - vsaj za študente. In ko smo se učili je šlo s SW veliko hitreje (zelo dober tutorial) in bi ga priporočal
Blaž FS
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a SW_Freak » 17.10.2008 15:04

Izpust napisal/-a:
Razlog:
-odličen support,
-enostaven za uporabo,

Lp

Če se v srednji šoli ne morejo naučiti kateregakoli od zgoraj naštetega CAD programa, potem sem pa resno zaskrbljen nad znanjem in IQ-jem slovenskih strojnikov.
SW_Freak
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a -M- » 17.10.2008 16:33

SW_Freak napisal/-a:
Če se v srednji šoli ne morejo naučiti kateregakoli od zgoraj naštetega CAD programa, potem sem pa resno zaskrbljen nad znanjem in IQ-jem slovenskih strojnikov.

Kaj ti se slučajno norca delaš???

Ne vem, kaj je narobe s tabo...V vseh tvojih prispevkih samo nekaj kritiziraš vse povprek, namesto, da bi povedal kaj pametnega.To se mi ne zdi primerno za nekoga, ki se ima za nekega strokovnjaka.

In sploh se ne gre za to, kateri 3D modelirnik kateri uporablja, saj je na koncu isti cilj-Končni izdelek.

In če se že tako zelo ceniš in imaš tako močno vero v sebe in v svoje znanje ti takoj prepustim moje delovno mesto in te priporočim šefu, da ti da plačo kot si jo s svojim znanjem zaslužiš.

Bi bil zadovoljen s 2500€ neto mesečno plus stroški(prevoz na delovno mesto+malica), ker toliko si sigurno zaslužiš, glede na tvoj ego...
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a franca » 17.10.2008 16:42

SW_Freak napisal/-a:
Izpust napisal/-a:
Razlog:
-odličen support,
-enostaven za uporabo,

Lp

Na srednji šoli ali faksu ni dovolj časa, da bi se naučili modelirati ali programirati, spoznajo samo osnove in to je vse. Za kaj resnega niti približno!

Vprašanje še za vas g. Izpust, ki uporabljate UG? Naš poslovni parter uporablja UG in sicer sedaj NX6 in ne more odpirati naših partov v proE-ju, ka šele da bi bili parametrični-tudi fajli v step formatu niso. V čem je problem, ali nima ustreznega vmestnika? V NX5 tudi niso mogli odpreti ProE parta??

Lp
franca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregors2 » 18.10.2008 6:47

Mi smo v srednji strojni šoli imeli predmet Samoupravljanje s temelji marksizma. Pri strojnih elementih pa je profesor v 5 minutah pokazal CAD. Ampak kljub temu uporabljam 3D modelirnik in sem celo plačan za to delo.

Sodelovanje med programi pa si predstavljam takole. Spodaj je enostavni pločevinasti kos narejen v ProE wf3. Kosu je potrebno dodati tehnološke izvrtine za lakiranje. Po opravljeni spremembi bi rad ta kos zopet odprl v ProE WF3 in ga uporabil za zamenjavo obstoječega. Mislim da lahko to operacijo opravim samo s ProE wf3 (tudi proE katere koli druge verzije ni dober) in nobenim drugim programom (tudi z NX6 ne).

Če se motim me prosim popravite.

policax.zip

edit:
Dodajanje zip datotek mi ne dela, tako da sem uporabil zunanji stržnik.
gregors2
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na ProEngineer Wildfire

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov