STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kotiranje v pro E

Kotiranje v pro E

Hiter za učenje, enostaven za uporabo, celovita rešitev.

Moderator: -M-

Kotiranje v pro E

OdgovorNapisal/-a maxs » 4.9.2008 13:41

Uvozil model s pomočjo step formata v proE, sedaj pa problem da ne gre kotirati, ali obstaja kaka možnost da lahko ročno kotiram tako kot v sketcheri.
maxs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a maxs » 4.9.2008 19:08

Kaj take orodne vrstice proE nima?

Slika
maxs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha_mm » 4.9.2008 20:48

Ne vem kaj ti ni jasno, ampak prav tako, kot v CATIA tudi v pro-e najprej narediš drawing, vneseš poglede in šele nato kotiraš...
miha_mm
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a maxs » 5.9.2008 16:13

Izdelava tehniške dokumentacije v proE je klump od klumpa. S komplicirano da bolj ne more bit en kup nastavitev čisto po nepotrebnem za določene funkcije. Vse kaj se drawinga tiče se mi sploh nič ne dopade. Oslalo recimo part in assembly pa je ok.
maxs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 5.9.2008 17:02

Pozdrav

S čim pa si delal dosedaj?. Moraš vedeti, da je najpametneje čimveč za izdelavo risbe v Pro/E-ju pripraviti že v modelu. S tem mislim na orientacijo glavnega pogleda, pripravo prerezov ipd. Potem to v risbi samo uporabiš.

Drugič, katere nastavitve te tako motijo.

Kar se priprave risb tiče, sam delam s Pro/E in NX4, s tem, da imam na Pro/E-ju bistveno več "kilometrine" in verjetno zaradi tega še vedno naredim risbo v Pro/E-ju hitreje, kot v NX-u. Če pogledam na hitro, se mi drafting v Pro/E-ju ne zdi bistveno slabši (ali bistveno boljši) kot v NX4 (jasno, to je moje osebno mnenje)...

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a franca » 5.9.2008 18:11

[Izdelava tehniške dokumentacije v proE je klump od klumpa. S komplicirano da bolj ne more bit en kup nastavitev čisto po nepotrebnem za določene funkcije. Vse kaj se drawinga tiče se mi sploh nič ne dopade. Oslalo recimo part in assembly pa je ok.]

AUDAX, rabil boš en dan, pa boš obvladal, tako da ne smeti z brezveznimi izjavami.

Drugače pa ne vem, kaj bi bilo najlažjega v proe, kot izdelava tehnične dokumentacije!

Lp
franca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a maxs » 5.9.2008 19:36

Tako kot je CADfreak napisal če misliš na prereze in tehnišno dokumentacijo že v času modeliranja pol si res zelo poenostaviš zadeve. Nato samo noter namečeš poglede prereze, detajle ipd. ter rečeš prikaži dimenzije jih urediš dodaš znake za površino ipd.

Jaz sem pa model uvozil preko (step formata) tukaj pa ni nič pripravljeno, ni srednjic ali ravnin ničesa ni. In ne moreš prikazat dimenzij ker jih ne prikaže. Ker pa orodne vrstice (zgoraj na sliki) ni da bi lahko kar kliknil (radius, premer, dolžina, kot, ) in samo nametal dimezije se moreš poslužit tega: insert- dimension - new references,,
in to je zamudno ko nevem kaj plus tega da s kotira tak da so pomožne črte na koti totalno zgrešene(skoraj vse) in jih je treba vse popravlat ali prestavlat, potem se mantraš z srednjicami ker opcija srednjice, simetrale ne obstaja da bi kar klikno in jo narisal, potem kak bi var narisal recimo kotni zvar narišeš trikotnik in bi rad da ga polno šrafira, opcije šrafure s katero bi poljubno zaprto geometrijo šrafiral ni.

In take ter drugačne razne malenkosti,bog ne daj da probam kako pločevino razvit in ji grem pol en kup tistih radiusov kotirat.

Nevem no vglavnem moja ocena drawing modula je bolj pri dnu.
maxs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 5.9.2008 21:40

sem uvozil .stp format in ga dvignil v risbi pa dela brez problema. ker nima srednjic in ravnin jih moraš vnesti na nivoju modela in jih v risbi prikaže brez problemov, pomožne kotirne črte tudi brez problemov. a imaš aktiven drawing z ikonami, šrafiranje nič lažjega kot to, označiš zaprt lik, desna tipka hatch/fil, ne vem če ima še kdo tako elegantno rešeno, mislim,
Slika
da bo potrebno še nekaj "kilometrine" potem pa bo
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 5.9.2008 21:48

Pozdrav

Sam delam pogosto na uvoženi geometriji (Step, Iges, Parasolid). Tudi tukaj velja, da je najbolje vse za risbo pripraviti že v modelu. Torej v uvoženem modelu narediš datumske ravnine, določiš orientacijo glavnega pogleda na risbi, narediš osi tam, kjer rabiš srednjice, pripraviš prereze, kakor v "native" Pro/E modelu (jasno, za prereze mora model bit "zaprt", tj. solid. Krpanje uvožene geometrije je pa že druga zgodba....).

Drugače pa sklepam, da pri tvoji instalaciji Pro/E-ja ni vse tako, kot bi moralo biti (poti do dtl datotek npr...). Orodna vrstica za postavljanje kot itd. se meni prikaže vedno ne glede na to, ali delam risbo originalnega Pro/E modela ali pa iz uvožene geometrije....

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a maxs » 8.9.2008 17:59

Kako naj skotiran spodnje na sliki, nikjer ne najdem opcije tangentno na krog pa vertikalna postavitev kote.
Noče mi tangentno na krog skotirat višine.

Slika
maxs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 8.9.2008 19:21

Slika

v orodni vrstici, kotiranje, klikni prvi lok, drugi lok in potem te vpraša, tangentno ali središče loka in nato vertikalno ali horizontalno in to je to, zelo elegantno
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a maxs » 9.9.2008 13:24

no zdaj pa iščem znake oziroma simbole za varjenje kotni zvar, Y-zvar in podobno ki pa bi to najšo.

Pa znake za obldelavo površine me zanima kje se spreminjajo oz. urejajo

LP

p.s.: sem zrihtal tiste tangente kaj sem zgoraj vprašo.
maxs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a maxs » 9.9.2008 20:19

ja že v čem je trik

lp
maxs
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na ProEngineer Wildfire

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov