STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mold ali druga metoda

Mold ali druga metoda

Hiter za učenje, enostaven za uporabo, celovita rešitev.

Moderator: -M-

Mold ali druga metoda

OdgovorNapisal/-a Dablyx » 25.9.2005 11:03

Zanima me za primer enognezdnega orodja, brez stranskih jedr. Problem je v tem, da mold znam narediti samo po tutorialu na modelu, ki ima ravno razdelilno ravnino, tukaj pa gre 'gor in dol' in mi jo noce kreirat. Sedaj me pa zanima a je se kaksna druga metoda, npr. da sam narises
razdelilno ravnino in ti ustvari mold parta ali obstaja cisto druga metoda?

Lp Damjan
Dablyx
Sodelavec
Sodelavec

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a Pillar » 26.9.2005 11:50

Tutoriali?????
Kakšno kreiranje gor-dol??? Mogoče s skirt surface?
Normalno, da se da "ročno" narisati delilno ravnino (Parting Surf).

Poizkusi še enkrat postaviti vprašanje, da ugotovim, kje točno imaš problem.
LP
Pillar
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Dablyx » 26.9.2005 13:45

To sm sedaj 'ustvaril'. Sedaj me pa zanima kako kak delcek iz spodnje plosce 'prilepis' na zgornjo. V ze narejenem prejsnem orodju je tisti ki je to naredil uporabljal boundary blend in pa merge. Prosim za pojasnilo kako se to uporablja oz. alternativen nacin.
Pa zanima me se kako po tem, ko ze imas orodje iz njega keriram elektrode?

Hvala
Dablyx
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Pillar » 27.9.2005 7:40

Lahko popraviš delilno ravnino, pa regeneriraš, lahko pa enostavno na eni strani odrežeš (Cut), na drugi pa dodaš (Protrusion).

Boundary blend je orodje za kreiranje površine (Surface) med dvema ali več robovi. Merge pa je funkcija za lepljenje površin med sabo. Kakšne pametne alternative tukaj nimaš.

En način risanja elektrod je modul Smart Elektrodes, ki se doda Proe-ju, ampak je še v povojih. Drug način je na primer, da kreiraš assembly, daš noter oblikovni vložek, kreiraš še prazen part (elektrodo) in jo asembliraš na koordinatni sistem. Nato površine, ki jih potrebuješ, prekopiraš na elektrodo, dorišeš s površinami še vpenjalni del elektrode, narediš solid, pa je končana. Obstaja še kakšen drug način, ampak mislim, da je ta še najbolj enostaven.

Mislim, da ti moji odgovori ne bodo veliko pomagali, ker ti manjka še ogromno osnov, sploh iz risanja površin, ki so osnova za izdelavo molda, pa tudi vse ostalo je težko brez njih.
Ampak kar tako naprej, vaja dela mojstra.
LP
Pillar
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Dablyx » 5.10.2005 8:23

Mi lahko potem poves kaksna je najcenejsa pot da se to naucim?
Dablyx
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Pillar » 7.10.2005 9:06

Se opravičujem za pozen odgovor.

Najcenejši je verjetno forum. Saj nas je veliko, ki ti bomo pomagali z nasveti, mogoče se iz odgovorov tudi kdo drug kaj nauči. Samo ne sprašuj preveč obsežno (npr. kako naredim mold, kako narišem elektrodo,...), poizkusi vprašati bolj določeno (npr. kako naredim boundary blend, zakaj se uporablja merge,...). Vsako orodje (elektroda, mold, izdelek,...) je narisan z gradniki (feature) in ko jih znaš narisati, je ostalo precej enostavno. Plus seveda ogromno vaje.

Torej kje začnemo?... :wink:

Pa brez zamere.
LP
Pillar
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Dablyx » 10.10.2005 17:27

Imam narejen mold. Sedaj pa bi rad naredil elektrodo. Se pravi naredis assembly in das za default kaj (ali mold ali surovc elektrode), ce je sploh potreben (surovc elektrode). Po tem moram kopirati surface na elektrodo. No to mi ni jasno... kako?

Zamere ni nobene seveda
Hvala za odgovore
Lp
Dablyx
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a zupi » 10.10.2005 21:53

Dablyx napisal/-a:Imam narejen mold. Sedaj pa bi rad naredil elektrodo. Se pravi naredis assembly in das za default kaj (ali mold ali surovc elektrode), ce je sploh potreben (surovc elektrode). Po tem moram kopirati surface na elektrodo. No to mi ni jasno... kako?

Zamere ni nobene seveda
Hvala za odgovore
Lp

Živijo :wink:
Sicer sem amater na tem področju, vendar ti bo mogoče tole kaj pomagalo... Poznam le eno metodo izdelave elektrod in verjamem, da obstajajo tudi boljše in hitrejše.
1. V Assemblyju izbereš "Create component":

Slika
Slika

2. Označiš površino, katera naj bi tvorila obliko tvoje elektrode. Obstaja nekaj metod označevanja površin, najosnovnejša pa je Control tipka in klikanje po površinah.
Slika

3. Ko imaš označene željene površine pritisneš Control+C, ter nato Control+V (Copy, Paste:), in potrdiš izbrano število površin:
Slika

4. V assembliju se ti pojavi nov kos:
Slika

5. Kos, oziroma površino odpreš. Ker je na elektrodi potrebno upoštevati izžigalno mero, moraš najprej narediti Offset teh površin. Označiš površino in klikneš insert>>offset :P :

Slika

6. ker rabiš poln kos moraš površino zapreti...Na robu odprtega dela narediš novo površino poljubne oblike:
Slika

7. S "Control" označiš obe površini ter nato insert>>merge. Puščice ki prikazujejo smer spojitve temu primerno usmeriš:
Slika

8. Sedaj je površina popolnoma zaprta, zato jo lahko zapolniš z insert>>solidify. Sedaj imaš poln kos:
Slika

9. Kar ti še ostane za konec je to, da ustvariš ustrezno obliko držala elektrode:
Slika

Upam, da je tole kaj pomagalo... Veliko užitkov :wink:
I wish I was a messenger and all the news was good.
zupi
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Dablyx » 11.10.2005 17:30

Zupi to je to :D
Najlepsa hvala
Dablyx
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Pillar » 12.10.2005 7:20

Bravo Zupi. Resnično izčrpen odgovor.
Podal bi samo eno bolj tehnološko pripombo. Namreč večina izžigalnih strojev ima samo 2D gibanje, zato offset vsaj pri kompleksnejših elektrodah ne pride v poštev. Izdelavo izžigalne rege prepustimo kar CNC programerju, ki pri programiranju poda za izžigalno mero manjše orodje (rezkar). Tako dobimo pravilno višino (z-os), na ostalih dveh oseh pa ustrezno izžigalno rego.
LP
Pillar
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Dablyx » 20.11.2005 12:12

Prosim se za nekaj informacij. Namrec kdaj kje in kako se uporabljajo naslednja orodja:

Wrap tool
Extend tool
Intersect tool
Fill tool
Offset tool
Thicken tool
Solidify tool
Trim tool

Vem da za tole sledi kar obsezen odgovor tako da se ze vnaprej zahvaljujem za vas trud...

Lp Damjan
Dablyx
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a zupi » 20.11.2005 21:27

Dablyx napisal/-a:Prosim se za nekaj informacij. Namrec kdaj kje in kako se uporabljajo naslednja orodja:

Wrap tool
Extend tool
Intersect tool
Fill tool
Offset tool
Thicken tool
Solidify tool
Trim tool

Vem da za tole sledi kar obsezen odgovor tako da se ze vnaprej zahvaljujem za vas trud...

Lp Damjan

No, pa pejva po vrsti :wink:
Wrap se je pojavil pomoje zato, ker so dizajnerji vse zahtevnejši... Ne vem, mogoče se motim, vendar mislim, da ima le estetsko funkcijo. Npr.: Poglej kako se spreminjajo oblike brivnikov, oblike so prav nore...
Primer:
Prej: Slika
Potem: Slika

Extend se dostikrat uporablja za podaljšanje obstoječe oblike ali le dela le te. Primer:
Slika
Slika

Fill tool se uporablja za zapiranje površin. Zahteva skico oz. rob, ki predstavlja mejo odprtine ki jo pač zapiraš:
Slika
Slika

Offset, Solidify sem ti prikazal zgoraj, pri elektrodi.

S Thicken pač odebeliš površino, ki si jo ustvaril:
Slika
Slika

Trim...največ pove slika:
Slika
Slika

Se opravičujem za neurejen tekst, vendar me urejevalnik na tem forumu nikakor noče ubogat.

LP
zupi
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Dablyx » 20.11.2005 22:08

Bistvo je razlocno :P
Res hvala

Lp
Dablyx
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Dablyx » 8.2.2006 8:57

Pozdrav.
Spet imam nov problem in namrec takole je:
V sestavu imam tri plosce in sedaj je treba narediti skozi vse tri parte dve luknji za zajli (pri orodju). Problem je pa potem ce naredim feature v assembly-ju gre luknja skozi vse parte, vsaj navidezno, ko pa odprem posamezn part pa te luknje ni. Ce pa naredim feature na partu pa bo ta luknja samo na tem partu. Se pravi kako 'preluknjam' vse tri parte, in potem, ko odprem posamezn part vidim del luknje na vsakem partu? Uporabil pa sem revolve ker sta luknji pod kotom.

Prosim za resitev.

Hvala ze v naprej

Lp Damjan
Dablyx
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a zupi » 8.2.2006 12:04

Dablyx napisal/-a:Pozdrav.
Spet imam nov problem in namrec takole je:
V sestavu imam tri plosce in sedaj je treba narediti skozi vse tri parte dve luknji za zajli (pri orodju). Problem je pa potem ce naredim feature v assembly-ju gre luknja skozi vse parte, vsaj navidezno, ko pa odprem posamezn part pa te luknje ni. Ce pa naredim feature na partu pa bo ta luknja samo na tem partu. Se pravi kako 'preluknjam' vse tri parte, in potem, ko odprem posamezn part vidim del luknje na vsakem partu? Uporabil pa sem revolve ker sta luknji pod kotom.

Prosim za resitev.

Hvala ze v naprej

Lp Damjan

Jaz to naredim z aktiviranim partom v sestavu. Vendar moraš narediti za vsakega posebej, in se z referenco sklicuješ na prvo izdelano luknjo... Mogoče obstaja tudi kak drug, meni neznan, način.
Zadnjič spremenil zupi, dne 8.2.2006 14:34, skupaj popravljeno 1 krat.
zupi
Moderator
Moderator

Naslednja

Vrni se na ProEngineer Wildfire

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov