STROJNISTVO.com • Poglej temo - Extrude

Extrude

Hiter za učenje, enostaven za uporabo, celovita rešitev.

Moderator: -M-

Extrude

OdgovorNapisal/-a petan.sp » 29.7.2015 14:07

Pozdravljeni,

Rabim pomoč pri extrudanju določene oblike. Model je v .step file-u in ga normalno odprem in rabim popravit samo določene številke ki so extrudane v model tako, da na litem kosu gledajo potem ven. Zdaj pa rabim, da bi številke na modelu extrudal vn tako, da bi na litem kosu gledale noter. Probal sem že vse mogoče in ne najdem neke funkcije, da bi enostavno kliknil površino na tej številki on dobil neki obris "datum plane" ali karkoli, da bi potem dal extrude in rešil. Res lepo prosim za pomoč.

Lepo pozdravljeni.
petan.sp
Novinec
Novinec

Re: Extrude

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 29.7.2015 16:17

Pozdrav

V takšnih primerih je dobro dodati sliko, da si lažje predstavljamo, o čem se pogovarjamo. Prav tako bi bil dobrodošel podatek, v kateri verziji Pro/E - Widfire - Creo-ta delaš. S Creo-tom 2.0 ali več je zraven še "Flexible Modeling", ki zna biti pri takih stvareh uporaben.

Način, ki ga bom opisal, bi deloval pri najnovejši verziji programa in pa pri vseh starejših. Ker ni slike, predvidevam, da imaš omenjene simbole, ki so poglobljeni, na ravni ploskvi. Pro/E načeloma za definicijo vsakega dodajanja materiala potrebuje skico. Na ploskvi, kjer so poglobljeni simboli, naredi skico in sicer uporabi za skico konture simbolov. Nato najprej to skico ekstrudiraj v model, da zapolniš obstoječe poglobitve. Nato isto skico uporabi za ekstrude iz modela, da dobiš privzdignjene simbole. To je v splošnem to.

Če pa je vse skupaj na zakrivljeni površini, bo pa potrebno malo več telovadbe.

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a petan.sp » 30.7.2015 6:09

Prilagam sliko, da se ve o čem je govora. To mi je jasno, da vsakič za dodajanje potrebuje skico ampak me zanima, če se sploh da seveda, da bi v .step file, ki ga moraš recimo samo malo dodelati in v tem primeru je ta malenkost, da bi bila črka vn na modelu ne noter, da bi nekako kliknil na površino črke in dobil neki obris kot datum plane ali kaj podobnega in potem extrudal. Če hočem te črke na novo skicirat in vse koordinat iskat, da bo točno joj saj si ne predstavlam koliko časa izgubim. Ali pa samo jaz ne vem hitrejši način pisanja v pro e. Uporabljam Pro/ENGINEER Wildfire 5.0

Slika
petan.sp
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 30.7.2015 10:36

Pozdrav

Sem se spomnil, Pro/E ima že od nekdaj funkcijo, ki se lahko uporabi za tako delo. To je ti. Offset Tool, s katerim premikaš - offsetiraš površine. Sem na hitro naredil mali slikovni "tutorial", delal sem pa v Wildfire 3 (Wildfire 5 nimam naloženega).

Najprej sem v Creo 2.0 naredil model z dvema vgreznjenima črkama in ga kot step izvozil:

Slika

Nato sem izbral površino na dnu črke A. Pri tem mora biti filter za izbor nastavljen na "geometry":

Slika

Slika

Nato v meniju "Edit" izbereš funkcijo "Offset Tool":

Slika

Offset Tool ima več možnosti. Za izdelavo solid geometrije moraš izbrati "Expand Feature":

Slika

Nastaviti moraš smer offset-a in pa njegovo vrednost. Na koncu bi moral dobiti nekaj takega:

Slika

Z izborom smeri in vrednosti offset-a lahko narediš poglobitev črk, jin narediš bolj plitke ali pa, ob dovolj veliki vrednosti offset-a dosežeš, da gledajo iz površine. Offset se meri pravokotno na površino, ki si jo izbral za offsetiranje.

V Wildfire 5 bo mogoče zadeva na videz zgledala malo drugače, je pa zadeva zagotovo tam, je bila že v Pro/E 18 in je še v Creo 2.0....

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a petan.sp » 30.7.2015 12:50

Najlepša hvala točno to sem potreboval! Dolžan sem Vam za pivo :D
petan.sp
Novinec
Novinec