STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kotiranje v AutoCadu

Kotiranje v AutoCadu

3D modelirnik enostaven, sodoben in zmogljiv. Vprašanja, nasveti, komentarji….

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a promehanik » 2.3.2005 14:54

Daj mi prosim pošlji risbe na email: promehanik@yahoo.com

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Silvix » 2.3.2005 18:20

bojan64 napisal/-a:Sicer nisem ne vem kakšen znalec Autocada, ampak ne razumem, zakaj bi moral kotirati v Layotu( paper)?
Če recimo kotiraš v modelu, si za kote narediš svoj layer. Če hočes spreminjati kote, tako kot si opisal, potem lahko narediš tudi v modelu, s tem, da imaš odprt.oz aktiven samo layer s kotami.
Sicer ne vem če imam prav , pa naj me kdo popravi.

Če kotiraš v layotu (paper način) potem je zelo salbo vidno ozadje in OSNAP točke ( belo ozadje in rumene OSNAP točke).

Vseeno pa hvala za trud in opis tvojega postopka,
lp, Bojan

Seveda je možno kotirati in spreminjati kote na tak način tudi v Modelu. Vendar pa mislim, da je kotiranje v Layout-u, glede na željo printanja v različnih merilih, veliko bolj elegantna.

Zamisli si namreč, da nekdo želi risbo v merilu 1:1, drugi v 1:2, spet tretji v nekem drugem merilu. Če delaš v Modelu boš moral za vsako željeno merilo stalno ugašati Layer-je, spreminjati kote, Layer-je aktivirati nazaj in risbo printati.

Veliko boljša možnost pa se mi zdi tale: izdelek imaš v Modelu, preklopiš na Layout in tam skotiraš izdelek (merilo 1:1). Nato narediš toliko kopij Layouta (s kompletnim kotiranjem !!!), kolikor želiš imeti meril in nato enostavno v vsakem Layout-u narediš postopek, ki sem ga prej napisal. Tako imaš izdelek, v različnih Layout-ih, v različnih merilih, pripravljen za printanje za vse čase (dokler ne odpove disk). Layout-e lahko še preimenuješ (npr. Layout1 preimenuješ v npr. "izdelek 1:1" , Layout2 v "izdelek 1:2", ali kaj podobnega).

Barvo ozadja pa enostavno spremeniš v katerokoli drugo, tako, da je vse lepo vidno.

Lp, 8)
Silvix
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Silvix » 2.3.2005 18:25

promehanik napisal/-a:Daj mi prosim pošlji risbe na email: promehanik@yahoo.com

lp, prom

Slike postopka ti pošljem takoj jutri zjutraj ob 7.uri, ko pridem v službo.
Upam, da ti bo postopek koristil. V vsakem primeru pa sporoči, ali ti je uspelo, ali pa ne.

Lp
Silvix
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a bojan64 » 2.3.2005 20:36

Silvix:
JA razumem tvojo rešitev. Za primere kakor si opisal je dobra. Sam sicer nimam takih zahtev.

Je pa gogofo pisal tole:
Ja, prvi pogoj da se v layoutu kote spreminjajo glede na spremembe na risbi, je da je izvorna datoteka v formatu Autocad 2000 in je narejena z vsaj Autocad 2002. Prejšnje verzije tega niso podpirale kolikor je meni znano. Vkolikor je datoteka narejena s starejšo verzijo na to funkcijo pozabi.

Zanima me kako je s tem, če bi napisal malo več. Kratek postopek za recimo AC 2005.
bojan64
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Miha » 3.3.2005 0:40

Ok,... recimo da je postopek tehnično izvedljiv.

Samo:
Kako pa rešuješ težavo, da so pri manjši risbi kote (višina črk, puščic,...), gledano relativno na model, večje?
V tem primeru se ti pri večjih povečavah (pa tudi pri 2×) ponavadi veliko dimenzij prekriva, ali celo gleda čez model,...

Če na modelu spremeniš eno ali več mer, moraš potem spreminjati vse layoute in ne samo kot na model view.

Hočem pač pojasniti, da kotiranje ni mogoče avtomatizirati oz. ga prilagoditi vsem zahtevam. (razen z kakšnim dobrim algoritmom,...) Še vedno bom moral SAM kontrolirati vse kote, če so na pravem mesti in če so pravilne velikosti!
Miha
Miha
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Silvix » 3.3.2005 9:47

bojan64 napisal/-a:Silvix:
JA razumem tvojo rešitev. Za primere kakor si opisal je dobra. Sam sicer nimam takih zahtev.

Je pa gogofo pisal tole:
Ja, prvi pogoj da se v layoutu kote spreminjajo glede na spremembe na risbi, je da je izvorna datoteka v formatu Autocad 2000 in je narejena z vsaj Autocad 2002. Prejšnje verzije tega niso podpirale kolikor je meni znano. Vkolikor je datoteka narejena s starejšo verzijo na to funkcijo pozabi.

Zanima me kako je s tem, če bi napisal malo več. Kratek postopek za recimo AC 2005.

Kaj je "gogofo" mislil s tem (izvorna datoteka v formatu Autocad 2000 in je narejena z vsaj Autocad 2002) ne vem.
Je pa pri vsem tem risanju ena druga stvar: če je potrebno izdelek, zaradi jasnosti, narisati v večih pogledih, je skorajda nujno uporabljati Mechanical Desktop. Izdelek, orodje, itd. enostavno parametrično narišeš v Modelu, preklopiš v Layout, izrišeš vse poglede, sestavne dele, detajle in nato skotiraš. Če ugotoviš, da si se nekje zmotil (npr. višina izdelka je 90 mm namesto da bi bila 100 mm, pozabiš kakšno izvrtino, ipd.), greš v "Sketch" in mero 90 mm spremeniš v 100 mm, narišeš izvrtino. Izdelek (3D) se bo spremenil na mero 100 mm, izvrtino odšteješ, greš v Layout, regeneriraš vse poglede. Kota se je iz 90 avtomatsko spremenila v 100 mm, prav tako pa imaš izvrtino izrisano v vseh pogledih.

Takšen "parametričen" način je kar hiter, ko se ga naučiš in zelo primeren za ne preveč zahtevne izdelke oz. orodja. Če so izdelki oz. orodja zelo zahtevni, pride v Layout-u do popačenja risbe. Nevidne robove izriše kot vidne in obratno vidne robove kot nevidne, nekaterih robov sploh ne izriše, ali pa izriše črte tam, kjer jih sploh nebi smelo biti, ne naredi prerezov in detajlov, ipd.

V tem primeru je potrebno uporabiti kakšen drug "močnejši" program (sam uporabljam Unigraphics).

Lp
Silvix
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Silvix » 3.3.2005 10:02

Miha napisal/-a:Ok,... recimo da je postopek tehnično izvedljiv.

Samo:
Kako pa rešuješ težavo, da so pri manjši risbi kote (višina črk, puščic,...), gledano relativno na model, večje?
V tem primeru se ti pri večjih povečavah (pa tudi pri 2×) ponavadi veliko dimenzij prekriva, ali celo gleda čez model,...

Če na modelu spremeniš eno ali več mer, moraš potem spreminjati vse layoute in ne samo kot na model view.

Hočem pač pojasniti, da kotiranje ni mogoče avtomatizirati oz. ga prilagoditi vsem zahtevam. (razen z kakšnim dobrim algoritmom,...) Še vedno bom moral SAM kontrolirati vse kote, če so na pravem mesti in če so pravilne velikosti!

Ja saj je "promehanik" ravno želel, da bodo kotirne puščice, velikost črk, na risbi printani v merilu 1:2, enako velike kot pa na risbi printani v merilu 1:1. Sigurno bodo nekatere mere na "nepravem" mestu in jih bo treba ročno prestaviti. Velikost črk oz. mer in njihov odmik od kotirnih črt in modela pač nastaviš v "Dimension Style", da ti vsa stvar pač najbolj odgovarja.
Silvix
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a promehanik » 4.3.2005 0:51

Silvix,
prav to sem hotel, kar si ti opisal. Hvala za pomoč.
Tudi sam sem raziskoval glede tega problema. Našel sem še en način, ki deluje v AutoCadu 2004 dx, NE deluje pa v AutoCadu Mechanical 2004 dx. Dimstyle --> zavihek Fit sem označil "scale dimensions to layout (paperspace)". Nato sem kotiral v Layoutu (vklopljen sem imel MODEL, na dnu ekrana).
V vsakem Layoutu kotiraš na svojo ravnino in izklopiš ravnino od prejšnjega Layouta. Na ta način zadostuje samo en dimstyle.
Kot sem rekel zadeva deluje v Autocadu 2004 dx, ne deluje pa v Autocadu Mechanical 2004 dx. Sedaj ne vem ali je to bug ali kaj drugega. Naj prosim še kdo poizkusi in poroča ugotovitve.

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Inventor in Inventor Professional

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov