STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava dokumentacije iz .step datoteke

Izdelava dokumentacije iz .step datoteke

3D modelirnik enostaven, sodoben in zmogljiv. Vprašanja, nasveti, komentarji….

Moderator: -M-

Izdelava dokumentacije iz .step datoteke

OdgovorNapisal/-a promehanik » 1.4.2006 9:55

Dobil sem .step in .iges datoteko od zunanjega partnerja. Model sem normalno odprl, vendar ne morem narediti 2D dokumentacije. Na listu se ne prikaže popolnoma nič. Zanima me ali je kdo že imel takšen problem in kako ga je rešil? Imam Inventor 10. Naj omenim še to, da je model precej oblikovno zahteven (ima precej zahtevnih površin).

LP, promehanik
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a rmatija » 1.4.2006 11:18

Verjetno bo potrebno narediti solid
Nič na svetu ni tako pravično razdeljeno kot inteligenca.
Vsak misli, da je ima dovolj![René Descartes]
rmatija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 1.4.2006 18:03

Zdravo,

ne vem zagotovo kako je to pri inventorju, vendar poskusi sledece:
Odpri model v stl-u in ga shrani kot inventorjev file. Nato pa odpri inventorjev file istega kosa in poskusi izdelati drafting.
Gost

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 1.4.2006 18:52

Normalno, če si dobil eno samo igs in eno step datoteko istega kosa, odpreš eno ali drugo s katerimkoli CAD programom, dobiš en in isti solid model ali površinski model. V vsakem primeru je to 3D model, ki z 2D risbo nima nič. 2D risbo si boš pač moral sam izdelati iz 3D modela, razen če ta, ki ti je poslal 3D model, nima tudi 2D risbe, in jo preprosto od njega zahtevaš, spet v obliki igs, dxf, dwg, drw, ... ali kaki drugi. Ne moreš pa pričakovati, da bo v eni sami datoteki 2D in 3D model shranjen. Očitno nimaš veliko izkušenj s tem. Še eno vprašanje: kaj ti sploh bo 2D risba, saj po 3D modelu lahko vse pobereš in obdelaš, tako s CNC, kot tudi s klasičnimi stroji, samo znati moraš brati 3D model (pobirati z njega mere, položaje,...
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a promehanik » 2.4.2006 10:30

magnum, kar lepo počasi...
Saj vem, da dobiš samo 3D model v .iges ali .step formatu. Vendar problem je v Inventorju, ker noče izrisati 2D pogledov, kljub temu, da 3D model normalno odpre. Upam, da bodo to rešili v verziji 11.
Mi je pa kolega povedal nekaj fint kako to rešiti. Odpreš model v kakšnem drugem modelirniku in ga ponovno shraniš v .iges ali .step. Nato ponovno poizkusiš v Inventorju. Obstajajo pa tudi razne nastavitve ob shranitvi v .iges in .step, ki lahko rešijo problem. Očitno je, da ima Inventor precej problemov z uvoženimi datotekami.
2D risbe pa potrebujem zato, ker pri nas nimamo CNC strojev, ampak klasične, zato orodjar potrebuje 2D risbo. Računalnika z modelirnikom pa tudi nimamo v delavnici. Frezalec pa si tudi ni prav domač s katerim koli modelirnikom, ampak potrebuje 2D risbe na osnovi katerih izdela komad.

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 2.4.2006 15:56

Ja tudi to se dogaja kar praviš. Včasih tudi meni solidworks ne odpre kake dobljene datoteke, ali pa nepravilno, kak drug CAD pa pravilno. In potem nov igs ali step tudi v SW odpre pravilno. Zavedlo me je, ker si napisal, da je solid iz zahtevnih površin, ki jih je s klasičnim strojem težko obdelati (ali celo nemogoče točno). Sigurno imaš še kaj razen inventorja, poskušaj, drugega nasveta trenutno nimam. Ali pa, če se mudi, ročno skiciraj kos, poberi mere iz 3D modela, jih vpiši na skico, potem pa je vse odvisno od orodjarja. Včasih so sitni in brez prave dokumentacije nočejo delati.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tom1 » 3.4.2006 7:02

Ojla,

uporabi ukaz Feature / PROMOTE ...

To je nasvet sodelavca, ki dela v Inventorju 10 in vleče step iz Rhinota.

Veliko uspeha
tom1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SasoP » 3.4.2006 9:31

promehanik: če želiš, mi pošlji model, da pogledam, kaj je narobe (saso at basic.si)
Lep pozdrav,

Sašo Prijatelj.
BASIC d.o.o.
www.basic.si
SasoP
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Silvix » 14.4.2006 12:43

Magnum357: " Ne moreš pa pričakovati, da bo v eni sami datoteki 2D in 3D model shranjen."

Tole pa definitvno ne drži. 2D in 3D se prav dobro počutita v eni sami datoteki (to velja za MDT6, če tega Inventor nima, je to velik korak nazaj).
Evo primer:
Slika

Pri "igs"-u je stvar naslednja: igs exportira in importira popolnoma vse, 2D kot tudi 3D. Res pa je (pri importu), da 3D ni več solid, ampak množica "surface"-ov. Te "surface" nato samo združiš in dobiš 3D solid.

Pri pretvorbi v "step", pa se "izgubijo" vse kote, ostanejo le pogledi (naris, tloris, stranski ris).
Silvix
Novinec
Novinec

Vrni se na Inventor in Inventor Professional

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov