STROJNISTVO.com • Poglej temo - Cena modeliranja

Cena modeliranja

3D modelirnik enostaven, sodoben in zmogljiv. Vprašanja, nasveti, komentarji….

Moderator: -M-

Cena modeliranja

OdgovorNapisal/-a erikb » 28.1.2008 11:38

Živjo,
Bom kar tukaj objavil ta post.

Nekaj me zanima.

Sicer ni važno s katerim programom (sam delam z Inv), ker je končni produkt bolj ali manj isti, se dela. Me pa zanima, koliko je ura dela (ali kako drugače obračunano) recimo za zmodeliranje enega povprečnega stroja, pripravo delavniških risb, kosovnic ter sestavnic. Se pravi tip top tehnična dokumentacija, da gre lahko potem stvar v delo.

Ali mi lahko kdo okvirno izda te cenovne postavke. Sam izven službe še kaj ponaredim in vedno se mi zatakne, ker ne vem, kako naj najbolj pravilno ovrednotim svoje delo.

Thnx za odgovore.
Erik Bačar
erikb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urbanyx » 28.1.2008 13:25

Je software licenčni?
Strojnik z dušo in srcem.
urbanyx
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Cena modeliranja

OdgovorNapisal/-a baklava » 28.1.2008 14:00

erikb napisal/-a:Živjo,
Bom kar tukaj objavil ta post.

Nekaj me zanima.

Sicer ni važno s katerim programom (sam delam z Inv), ker je končni produkt bolj ali manj isti, se dela. Me pa zanima, koliko je ura dela (ali kako drugače obračunano) recimo za zmodeliranje enega povprečnega stroja, pripravo delavniških risb, kosovnic ter sestavnic. Se pravi tip top tehnična dokumentacija, da gre lahko potem stvar v delo.

Ali mi lahko kdo okvirno izda te cenovne postavke. Sam izven službe še kaj ponaredim in vedno se mi zatakne, ker ne vem, kako naj najbolj pravilno ovrednotim svoje delo.

Thnx za odgovore.

zelo težko vprašanje.....čeprav je na teh straneh bilo zelo veliko debat na to temu, ti bom poskusil podati svoje mnenje....
skratka....mislim da delo po urni postavki nima nekega smisla, ker če oba delava na istem projektu in ga oba narediva enako kvalitetno, ti v 100-ih urah, jaz pa v 120-tih, mi se zdi da oba zasluživa enako (seveda, če razlika med opravljenimi urami ni 100%,200%,300%). Torej nekako mi se zdi bolj pošteno/logično/smiselno, da za projekt določiš ceno. Na koncu projekta, ko izračunaš urno postavko kot parameter lahko dobiš dejansko koliko je tvoje delo (oz. tvoja ura) vredno. Vem, da je to zoprna naloga ampak tako je.....

LP!

P.S. nasvet: ko začneš razmišljati in računati koliko naj bi bil vreden projekt, končno številko x3 in dobiš pošteno ceno :)
baklava
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hrustalec » 28.1.2008 15:33

Razni fušarji s poklicno šolo, ki delajo imajo urne postavke od 10-15 €/h pa tudi več. sedaj pa primerjaj njihovo postavko v sluzbi in privat pa bos dobil razmerje. pa tudi ti vzami to razmerje. pa ne se prepoceni prodajat ker tisti ki to rabi bo lepo zasluzil saj jim razvoj zaracuna v ceno izdelka. problem pa imamo strojniki da se marsikdo prodaja pod ceno potem pa se čudimo zakaj imamo takšne plače.
hrustalec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha_mm » 28.1.2008 20:50

Živa resnica. Če bi vsi cenili svoje delo, bi bilo malo drugače kot je. Tako pa je razvoj bolj malo cenjen.
Sicer je odvisno kaj delaš, vendar pri orodjih je ponavadi tako, da je razvoj približno 10% celega projekta..
miha_mm
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a erikb » 29.1.2008 10:09

Recimo, malce bolj preprosti primer, tekoci trak z posipalcem sladkorja po piškotih je moje zadnje taksno delo (razvoj, razvitja, vse risbe). Na sliki sicer manjka se par stvari (pogon, hidravlika,...), samo za obcutek, da vemo o čem govorimo bo dovolj.

Koliko ali kako bi vi to ocenili?

Ker problem nastane, kot je ze bilo napisano, ko je treba stvar zaracunat. Itak nobenden narocnik takega dela "noce" razumeti, koliko nekega znanja je potrebnega, da mu das mapo oz. CD z vsemi risbami. Pri tem primeru se se vedno cenkamo med 8€ in 10€ na uro. Ceprav vem, da podjetja, ki se ukvarjajo z inženiringom in projektivo, za tako delo zaracunajo krepko vec.

Hvala za vaša mnenja.

Slika
Erik Bačar
erikb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.1.2008 11:58

Piše se o konkretnih številkah, vendar običajno ni definirano ali neto ali bruto in kateri bruto.

Če delaš doma v prostem času je običajno neto številka. Koliko na uro? Saj je vseeno, ker te nobeden ne more kontrolirati. Če si v vnaprej kalkuliraš ure dela, si tudi sam postaviš urno postavko in poveš skupno ceno. Če se fer dogovarjata o poznejšem ugotavljanju potrebnega časa, lahko pristaneš na katerokoli urno postavko, ker boš temu primerno povedal število ur. Cena je stvar ponudbe in povpraševanja, ker te nobeden ne sili, da moraš to delati. Če boš drag, bo delodajalec to prekoslej ugotovil in ne boš več dobil dela.

Če imaš s.p. sam dobro veš, da od prihodka ostane tebi neto le 30 do 40%. Cena je tudi stvar ponudbe in povpraševanja, vendar si na slabšem, ker imaš interes dobiti delo (posebno še, če nisi v službi).

Če delaš v firmi, kjer ti tudi kontrolirajo čas dela, pa ti dobiš neto kvečjemu 15 do 25% tega, kar podjetje iztrži iz tvojega dela. Pri tem imaš dogovorjen mesečni dohodek in te kvečjemu stiskajo, da premalo narediš in je treba podaljšati delovni čas (tudi brez plačila).
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hrustalec » 29.1.2008 12:12

zidarji imajo višje urne postavke. upam da jim še nisi izročil dokumentacije. takrat še imaš pogajalske možnosti. drugace ti bo pa dobra šola za drugič. preveri samo cene materiala in glede da je za zivila so drugi pogoji obdelav. mirne duše lahko pomnožiš urno ceno x3. če pa ne rabiš denarja pa odstopi od projekta. poglej si ceno podobnih strojev. pa boš videl zakaj so ga šli samo izdelovat.
hrustalec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 29.1.2008 12:33

@erikb:
Domnevam, da si zadevo na sliki skonstruiral "iz nule", določil in izbral vse pogonske sklope itd. Predpostavljam tudi, da imaš posipanje s sladkorjem rešeno z vibratorjem in sitom in da sladkor, ki zgreši tarčo (piškot) prestrezaš s traku.
Ob prejšnjih predpostavkah je delo projektanta (samo za mehanski del) vredno najmanj 3000€.
Če ni skrivnost nam zaupaj svojo ceno za celoto.
Pričakujem tudi mnenje ostalih forumašev, ki se ukvarjajo s podobnimi stvarmi.
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a promehanik » 29.1.2008 12:46

Se strinjam s ceno 3000 EUR, vendar uradno preko računa.

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 29.1.2008 12:51

3000 € :o
Koliko časa bi pa risal to reč. Cel mesec? :o

Cel trak je vreden malo več... :-?
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 29.1.2008 13:08

@KY:

3000€ je mišljeno z legalno izdanim računom vendar brez DDV. Znesek z DDV bi bil 3600€.

Napiši kakšna cena se zdi primerna tebi, seveda pričakujem mnenje s stališča projektanta. Če ti je stran naročnika bližja, to posebej omeni v postu.
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a erikb » 29.1.2008 13:20

xstrojnik napisal/-a:@erikb:
Domnevam, da si zadevo na sliki skonstruiral "iz nule", določil in izbral vse pogonske sklope itd. Predpostavljam tudi, da imaš posipanje s sladkorjem rešeno z vibratorjem in sitom in da sladkor, ki zgreši tarčo (piškot) prestrezaš s traku.
Ob prejšnjih predpostavkah je delo projektanta (samo za mehanski del) vredno najmanj 3000€.
Če ni skrivnost nam zaupaj svojo ceno za celoto.
Pričakujem tudi mnenje ostalih forumašev, ki se ukvarjajo s podobnimi stvarmi.

XStrojnik pravilna domnevanja o traku, sito pa dela malo drugače (cilinder premika strgalo po mreži na dnu korita, pustimo to je ze druga tema...).

Dobro bodimo posteni, tople vode glih nisem odkrival, sej je danes na i-netu dovolj podatkov in fotk...
Tako, da sem pac ze startal z eno osnovo, kako bi zadeva lahko delovala. Drugo je pa vse (konstrukcijsko, dimenzije, uležajenje, pogon in bla bla) vse moje lastno delo.

Za celoten projekt (delo z inv mi gre hitro od rok) sem porabil cca. 25 ur. Torej: 25 ur x 8€-10€ je 200€-250€.

Kaj se vam zdi? Je pa res, da je trak z posipalcem v delavnici že 95% narejen.
Erik Bačar
erikb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 29.1.2008 13:28

@Erikb:

Cena je sramotno nizka kljub temu, da nisi "izumljal tople vode". Ko boš prevzel naslednje delo se malo zamisli....
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a erikb » 29.1.2008 13:39

xstrojnik napisal/-a:@Erikb:

Cena je sramotno nizka kljub temu, da nisi "izumljal tople vode". Ko boš prevzel naslednje delo se malo zamisli....

Ne me razumet narobe. Je tudi meni nizka, sej v nasprotnem primeru niti ne bi odprl tega posta.

Sam imam popoldne voljo, kolikor mi cas dopusca, se kaksen dinarcek zasluziti. Vendar projektov za 3000€ in vec pa ni glih na vsakem koraku, oz. projekti so, vendar narocnikov, ki bi bili pripravljeni placevati take zneske zal ni. Ali pa ne vem zanje. Torej velja tudi tukaj nacelo: ce zelis delati za toliko ok. drugace pa... In se to, narocnik za katerega sem projekt naredil mi je ze nalozil dela za vsaj pol leta vnaprej. Ce vsak dan ali vsak drugi dan temu posvetim nekaj uric (delo konstrukcijsko ni blazno zahtevno) se pa ze nekaj nabere.

Seveda bi se vedno raje delal projekt za 3000€, ve kdo za kaksnega:)
Erik Bačar
erikb
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Inventor in Inventor Professional

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov