STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pristop, način risanja

Pristop, način risanja

3D modelirnik enostaven, sodoben in zmogljiv. Vprašanja, nasveti, komentarji….

Moderator: -M-

Pristop, način risanja

OdgovorNapisal/-a zagara » 9.2.2004 14:23

Mene zanima kako se lotite risanja v Acadu?
- Imate narejene predloge različnih formatov v *.dwt in preden začnete z risanjem izdelka nastavite papir (layout) z željenim formatom?
- Imate okvirje z nastavitvami (layerji) shranjene v *.dwg in pred začetkom risanja vstavite ustreznega kot block v model? V tem primeru je treba upoštevari merilo, in ker geometrijo vedno rišemo v 1:1 je potrebno za faktor pomanjšanja risbe, povečati okvir. Merilo nastavimo pri plotanju. (tako jaz razumem risanje pod to točko)
- Imate glave vnešene skupaj z okvirjem ali jih vnesete ločeno?
- Zanima me tudi kje kotirate; v modelu ali layoutu?

Ker je toliko različnih pristopov za dosego istega cilja (končna risba), bi rad izbral čim boljšega, zato vas prosim za svoje komentarje.
Lep pozdrav, Andrej
zagara
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jozl » 9.2.2004 17:42

Jaz v ACAD nisem nikoli kaj veliko in resnega delal kot študnet. Sedaj sem se odločil, za boljše delo in lažjo obdelavo, da še samo modeliram in trenutno uporablja na faksu program Catia, pri katerem se ne zafrkavam z merilom ker program sam kotira v merilu. Za glavo pa vzamem itak najraje standardno. V ACAD sem si pa kar naredil neko osnovno in risal sem v različnih Layerjih tako da sem imel potem tudi definirano debelino črte za laerski izpis.
Dobro je, za koga je!
jozl
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Miha » 9.2.2004 18:53

Edina prava metoda je,da del narišeš/vneseš 1:1 v model space in nato pač dodaš glavo iz template v paper space.

Da dobiš pravo merilo v paper spacu narišeš eno črto ki je enako dolga kot ena na modelu in nato le tega skaliraš na to črto. Če ti že zoom faktor ne dela tako kot bi mogel.

Se pa v praksi vse drugo uporablja prej kot to, ker je pač Acad butast pri tej zadevi.
Miha
Miha
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Gost » 9.2.2004 20:14

Mene tudi zanima, kje kotirate, v modelu ali layoutu?

lp, jani
Gost

OdgovorNapisal/-a zagara » 10.2.2004 8:05

Tudi jaz v glavnem modeliram (PROE, SW), Acad pa uporabljam bolj za skicirko, za osnutke preden grem v 3D.
Sedaj imam pa neko delo, kjer bi bolj prav prišel Acad, zato vas tudi sprašujem za nasvete iz zgornjih vprašanj.

Moje spoznanje glede kotiranja; mogoče bolje v Layoutu, ker avtomatsko prilagodi scale glede na merilo v oknu (razni detajli).
Preden začneš kotirati nek pogled, ga je najboljše zaklenit (fiksirat). Drugače premakneš pogled v notranjosti okna, kote pa ostanejo na mestu in se ti vse podre.

Vprašanje za g.Miho in ostale

Kako imaš narejene predloge (okvir glava skupaj ali narazen, kot block in glavo definirano z atributi,....)?
Lep pozdrav, Andrej
zagara
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SHARK » 10.2.2004 13:11

Jz rišem vse v MODEL-space in sicer VSE v merilu 1:1 (tudi detajle). Potem pa v layoutu naredim viewporte (za vsako merilo svoj viewport). Vsakemu viewportu se da nastaviti merilo posebej. Dimension stayle pa imam že vnaprej nastavljenen za vsa standardna merila v *.dwt ju. Prednost takega načina je v tem, da imajo VSI dimension stayli scale factor nastavljen na 1 in ni možno da pride do dimenzijskih napak, uporaba napačnega dimension stayla pri kotiranju ti prinese samo nepravilno velikost kotirnih številk in puščic - kar ni usodno. Kotiram pa itak da ja VSE v modelu. Tudi rišem VSE v modelu. V layout poleg glave pridejo samo tabele za tolerance, opombe ipd.

Na tak način sem svoje dni delal za VAI, sistem se mi zdi zelo dober ker eliminira vse dimenzijske napake ker ni nobenega skaliranja.
Rešitev je enostavna, samo videti jo je treba !
SHARK
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Gost » 10.2.2004 14:24

Risati začnem s tmp datoteko, kjer imam že narisano glavo in določene layer-je ter tipe, barve in debeline črt. Vse rišem in kotiram v merilu 1:1 v model space. Nato pa merilo nastavljam pri plotanju. Pri tem se mi spremeni velikost pisave na plotani risbi.
Na ta način rišem iz razloga, da se mi nikoli ne spremenijo dimenzije izdelka, iz katerega eventuelno potegnem konture za nadalnje delo (npr. konture za žično erozijo...).
Velike težave sem imel tudi z risbami uvoženimi iz ProE, ki so bile risane in kotirane v določenem merilu, ko pa sem to risbo odprl v AutoCAD je bilo potrebno vse skupaj skalirati, s tem pa so se tudi spremenile vse ProE-jeve dimenzije (potrebno popraviti scale factor v properties).

lp damjan
Gost

Vrni se na Inventor in Inventor Professional

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost