STROJNISTVO.com • Poglej temo - Simulacije - cena -

Simulacije - cena -

Vsi ostali programski paketi.

Moderator: -M-

Simulacije - cena -

OdgovorNapisal/-a MatejTM » 19.12.2011 19:29

Pozdravljeni,

imam eno vprašanje na splošno v zvezi z simulacijami in cene le teh. Med tednom kadar imam čas, izvajam za določeno podjetje (kjer sem tudi opravljal prakso, diplomsko nalogo itd.). preračune/simulacije določenih "delov" in "sestav/sklopov". Te tudi predstavim (kritična mesta, deformacije, tečenje, porušitev materiala nato tudi predlagam priporočljive izboljšave zadanega elementa itd..) In sedaj ne vem, kako naj postavim "maržo" torej ceno za opravljeno delo. Kako se te stvari v praksi "plačujejo"? Kar nekaj dni sem že porabil (rezultati so seveda bili), sam kaj ko ne vedo koliko ur je dejansko šlo za te stvari, ker to delam doma (da ne štejem + čas računanja simulacij in "obraba" računalnika)

Uporabljam ABAQUS CAE, katerega se učim sam, (tudi na faxu ga obravnavamo. Teorija+ta program)

Želim izvedeti urno postavko.

Prijatelj mi je sicer odgovoril takole:

Vsekakor upoštevaj dejansko število ur (pa naj gre za dni). Tebi se sicer mogoče zdi pretirano, vedi pa, da si se (predpostavljam) programa priučil sam. Torej podjetju ni bilo potrebno plačati dragega izobraževanja.

Zase vem, da je najtežje določiti urno postavko...vem pa, da simulacije s sodobnimi orodji niso poceni. Upoštevati ja namreč treba amortizacijo programa, "računalnika" oz. celotne strojne opreme, plačati kalkulacijskega inženirja (to si ti) ipd.

Še kakšen predlog? in pa HVALA

lep pozdrav
MatejTM
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vlkovc » 20.12.2011 7:46

Lep pozdrav...

Sam sem mnenja, da za to ni neke urne postavke.
Odvisno od zahtevnosti projekta, itd

Dejstvo pa je da imaš 'črno' verzijo (kot sem razbral), torej odpade armotrizacija opreme, slaba stran pa je, da nekateri kupci zahtevajo potrdilo o licenčnem programu...

V splošnem pa velja, da si ravno na tak način nižamo ceno...
vlkovc
Sodelavec
Sodelavec

Kraj: Trnje

OdgovorNapisal/-a MatejTM » 20.12.2011 10:19

hvala vlkovc. Da prav imaš, glede "črne" verzije. To tako nisem/ne bom upošteval.

Drugače pa, kaj si mislil z

V splošnem pa velja, da si ravno na tak način nižamo ceno...

ravno zato sem tukaj vprašal, da ne bi bilo kaj preveč/premalo.

Lp
MatejTM
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a gricko » 20.12.2011 11:48

Žal glede tvoje dileme ne morem pomagati, dejstvo pa je sledeče:
Kakorkoli boš ti ocenil svoje delo, bo za naročnika preveč.
Ko boš zaradi argumentov: "še študent", "črna verzija", itd. ceno znižal, si pa po domače povedano dal zaušnico stroki, katera ne dobi dela zaradi "dumpinške cene" popoldancev.
Aktualen primer pri meni: servis avtomobila (ura servisa na pooblaščenem servisu AC je 60€ plus DDV, verjetno ni težko ugotoviti, da bom peljal k pooblaščenem servisu ki dela za 30€ plus DDV, nekdo drug bo pa peljal k popoldancu ki kasira 15€/uro keš na roko)

Glede odgovora koliko je pa to vredno, pa zaradi narave ljudi samih, mislim da ne boš dobil realnih podatkov.
Vse je odvisno od narave dela oziroma kompleksnosti problema in rešitve.
gricko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MatejTM » 20.12.2011 12:08

Hvala tudi tebi gricko. Študent da, ampak izobrazbo že imam, študij nadaljujem zato ker me te stvari zanimajo, zato tudi tako.

Drugače, hvala za odgovore, Lp
MatejTM
Pripravnik
Pripravnik

Re: Simulacije - cena -

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 20.12.2011 12:36

MatejTM napisal/-a:Pozdravljeni,
imam eno vprašanje na splošno v zvezi z simulacijami in cene le teh.....Še kakšen predlog? in pa HVALA
lep pozdrav

Okvirno ti lahko povem koliko podjetja računajo oz. druga plačujejo simulacije v slo ali v tujini:
Torej priprava in izdelava geometrije za simulacijski software, nastavitev parametrov, zagon simulacije, računanje, rezultati + strokovna interpretacija rezultatov in predlagane izboljšave za 3 verzije (torej 3 simulacije) cca 1.500-1.800€+ddv. Notri je cca. 20-30 ur inženirskega dela in cca. 25-50 ur računanja z ličenčnim software-om na dokaj močnem računalniku. Če potegneš črto pod to vidiš, da za simulacije pride delovna ura inženirja okoli 60-70€ +ddv! Za Slo industrijo so to izredno visoke cene zato kolikor vem se zunanjih ponudnikov zelo redko poslužujejo in tudi jih je zelo malo ker tista podjetja ki to rabijo imajo to v oddelku konstrukcije ali razvoja....tam pa je inženir plačan kot je v sloveniji,...bedno.

Koliko boš ti računal pa je stvar dogovora med tabo in delodajalcem, kolikor bolj pomembno boš predstavil svoje delo in rezultate svojega dela, toliko več boš lahko iztržil :), predvsem pa predlagam da ne postaviš prenizke cene ker potem tvoje delo ne bo niti cenjeno niti nikoli več ne boš mogel zvišati cene.

Konketno predlagam, da sešteješ vse ure ki jih ti oddelaš (ne ure računanja računalnika!) in pomnožiš to številko z najvišjo urno postavko ki jo dosegajo tvoji kolegi in še pomnožiš z 2! Če bo preveč lahko še vedno znižaš,....zvišat pa ne moreš nikoli več.

lp, Z
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MatejTM » 20.12.2011 12:50

Hvala Zmago1, bom upošteval nasvet, bo pa stvar dogovora, kot si rekel.

LP!
MatejTM
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a BountyH » 20.12.2011 13:02

MatejTM napisal/-a:Hvala Zmago1, bom upošteval nasvet, bo pa stvar dogovora, kot si rekel.

LP!

Pol se pa čudite da naše delo ni cenjeno. Če te ne tepe sedaj, te bo takrat, ko boš zaposlen... Škoda, ki jo ti povzročaš stroki je neizmerna, pa še Abaqus je drago orodje, in prav zaradi tebe kot takšnega legalni uporabniki plačujejo več za licence. Da te ni sram na forumu bluzit o delu na črno.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MatejTM » 20.12.2011 13:08

BountyH, oprosti, ampak vprašal sem. Problem je, da ne poznaš mojega stališča kako sem v "sodelovanju" s podjetjem. Namreč, to ni podjetje ki bi namenilo cel kader "vejo" za simulacije, bodisi enostavne ali napredne, ki bi to imelo vseskozi dokler je podjetje v dejavnosti. Ne, to so kratki intervali z dokaj dolgimi presledki. res pa je, da to ni opravičilo. "delo na črno".. tega nisem izpostavljal. Vprašal sem samo, za urno predpostavko. Dobil sem odgovore, tudi tvojega in ga spoštujem. Hvala in lep pozdrav.
MatejTM
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 20.12.2011 13:23

BountyH napisal/-a:Škoda, ki jo ti povzročaš stroki je neizmerna, pa še Abaqus je drago orodje, in prav zaradi tebe kot takšnega legalni uporabniki plačujejo več za licence. Da te ni sram na forumu bluzit o delu na črno.

Sčasoma bo podjetje ugotovilo da ima toliko prihranka s simulacijami da bo kupilo licenčni software, in kupilo bo tistega ki ga pozna,...torej Abaqus v tem primeru :)
Kdor je pameten je itaq sprobal črne verzije pred nakupom in spoznal dejansko uporabnost software-a. Kdor je prvo kupil in šele potem sprobaval je ponavadi dvojno plačal,....

lp, Z
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Simulacije - cena -

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 10.4.2025 21:57

edit
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostali programski paketi

Kdo je na strani