STROJNISTVO.com • Poglej temo - FreeCAD

FreeCAD

Vsi ostali programski paketi.

Moderator: -M-

Re: FreeCAD

OdgovorNapisal/-a Iztok Š. » 17.10.2024 8:24

Pozdravljeni
V času pandemije sem si naložil FreeCad, da bi lahko sam izdelal načrte in skreiral DXF za laserske in vodne razreze pločevine za moje potrebe.
Nekaj let pred tem sem začel bolj za hoby uporabljat KiCad. To je program za načrtovanje elektronskih shem, projektiranje tiskanih vezij, 3D pogled, integracija več vezij ter izdelava production filov.
Proti koncu pandemije so na podlagi velikih vlaganj s strani Cerna dodelali in povezali KiCad in FreeCad ter oboje posodobili v zelo uporabno orodje.
Zelo prav mi je prišlo znanje obeh programov. Danes za nič na svetu ne bi šel nazaj na Altium, ki je verjamem, da top profi program vendar, če z njim ne delaš vsak dan vsaj po nekaj ur si hitro out.
KiCad in FreeCad pa sta izjemno intuitivna in ko prebrodiš prve težave je to zelo spodobno orodje. Nekje sem zasledil, da precej uporabnikov Fusna 360 izvozi file in dokonča preglede in CAM raje v FreeCadu, ker je baje boljši modul.
Močno priporočam se naučiti kaj novega in podpreti opensource programe v katere je vloženo ogromno truda. Enkrat letno prispevam po svojih možnostih, da imam čisto vest.

Sem razvojnik na področju elektronike in iščem honorarnega projektanta za 3D, trenutno za robustno ohišje za prototipni krmilnik in sodelovanje do končnega zelo obetajočega produkta. Lahko uporablja katerikoli program. Ni nujno, da je zrisano v FreeCadu.
Iztok Š.
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 19.11.2024 19:48

https://www.freecad.org/
Pa smo dočakali po 22 letih programiranja, verzijo ki jo tolk cenijo da je dobila 1.0 oznako.

Mislim, da noben od teh programerjev ni kaj velik delal z raznimi CAD programi, da je tukaj jedro problema. Po eni strani je veliko narejenega, po drugi te pa mine če si vajen solidworks/inventor okolja. V glavnem ena osnova je, da mogoče se bo kdo našel da bo naredil nekaj iz tega :D

Do takrat, bom pa na črni verziji ostal :) Za hobby za kak kos 3d natisnit je pa tudi bolj enostavno fusion ali onshape uporabit, ki delate v brskalniku in lahko celo na telefonu enostaven kos zmodeliraš.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 31.7.2025 19:45

Slovensko in zastonj https://prepomax.fs.um.si/ in to sem na čist x forumu našel (pustimo, da je solver nemški).

Slika
Slika
Slika
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 1.8.2025 8:06

Tako na hitro, zgleda obetavno, so bo potrebno malo časa vzet in testirat.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 1.8.2025 9:31

To je že dolgo zunaj. Matej se pa tudi trudi, da bi bila zadeva čimbolj uporabna. Je pa podobno kot Mecway. Tam imaš sicer na izbiro njihov solver ali pa tudi CalculiX. Izračunati se da marsikaj...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 1.8.2025 16:06

potem še tale manjka, da bodo vsi

https://www.elmerfem.org/blog/

Pa openfoam https://www.openfoam.com/ samo tule moraš biti napol programer, da ti kaj dela.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 7.9.2025 21:35

Tole sem sedaj zvedel, da lahko v EU staro licenco kupiš...

Slika

Pred korono se mi zdi, da je bila nova 4k€. Sedaj je pa 10 let stara 3k€. :lol:

Na šihtu imamo sedaj 2017 in aktualne. Pa se mi zdi, da ne bodo še dolgo usposobili PDM, da bomo lahko z novimi delali.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 8.9.2025 8:36

En predlog. Če imaš popoldanski s.p. si kupi tole:
https://www.solidworks.com/solution/solidworks-makers
50€ na leto. Pokliči slovenskega dobavitelja (oba), zmeni se, da boste napisali, da boš delal storitve 3D tiskanja in imaš SW licenco za 50€ na leto.

Če si neka frišna in recimo resna firma, potem je pa tole:
https://www.solidworks.com/solution/sol ... ps-program
Prvo leto zastonj, potem počasi do polne cene s popusti, ki se vrtijo nekje okrog 20%.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 10.9.2025 19:03

grega09 napisal/-a:En predlog. Če imaš popoldanski s.p. si kupi tole:
https://www.solidworks.com/solution/solidworks-makers
50€ na leto. Pokliči slovenskega dobavitelja (oba), zmeni se, da boste napisali, da boš delal storitve 3D tiskanja in imaš SW licenco za 50€ na leto.

Makers file ni možno uporabiti na komercialni verziji.... torej neuporabno. Isto, kot da bi s crackano verzijo step-e pošiljal komu. Če nekdo ne more spreminjati tvojih filov, pomoje ni najbolj navdušen nad sodelovanjem stabo.

Files and data created with your Maker account are digitally watermarked and can only be opened up in another Maker platform. You cannot open up files created with your Maker account within a commercial or academic platform.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 11.9.2025 8:43

Z mano je, ker jih ne spreminja. Če ni, se naj pa jebe. Izvornih datotek se tako ne pošilja naokrog, če ni posebnega dogovora. To je tvoj input in se proda za exstra moneyze.

Imejte malo standardov ljudje božji. Pa nam bo vsem bolje v tem strojništvu.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 11.9.2025 19:59

torej je crackana verzija čist uredu... če jim pošiljaš stepe in podobno kramo z risbami. :lol: 8)
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 12.9.2025 8:40

Dober poskus. :P Se držim stran od črnih licenc že vsaj 10 let. Vse imam kupljeno ali pa freeware in kdaj kakšno donacijo naredim, če je res dobra free programska oprema. Tu načeloma ni več zajebancije, ker so kontrole kar malo bolj striktne, kot so bile včasih. Kot primer: 15 let nazaj sem še dobil uradno potrditev za večje slovensko podjetje, da polovica konstrukterskega oddelka dela na črnih licencah. Danes bo to malo težje, ker pride poziv direktno iz tujine.

Zgoraj sem podal predlog, kako se lahko za mali denar postaviš na trg kot nek popoldanec in da ne bo jamranja, da se ne da do licenc priti. Drugače pa ne bi smel biti problem plačati tisto kurčevo pravo licenco, če se s tem delom resno ukvarjaš. Če ne gre, je nekaj hudo narobe in se moraš vprašati, zakaj si toliko nesposoben. Tudi sam sem šel čez to, na koncu je pač tako. To je orodje in adijo.

Ja, od nas gredo drugače pdf datoteke, dxf za razreze, STEP-i. Kot si omenil. To je uradna izmenjava in kar stranka naroči. Drugo so dogovori, ki se obračunajo posebej. Ker pa vas 90% drek meša drugače, imam potem tudi jaz na trgu probleme.

8)
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostali programski paketi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost