STROJNISTVO.com • Poglej temo - 5 osno rezkanje

5 osno rezkanje

Vsi ostali programski paketi.

Moderator: -M-

5 osno rezkanje

OdgovorNapisal/-a ProE » 5.8.2002 13:58

Kdo vse programira 5osno pozicijsko in simultano.
S kaksno softwersko opremo in s kaksno simulacijsko softwersko opremo(verycut?)?
Kaksne imate izkusnje ?
PRO/blemi
ProE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ProE » 11.10.2002 20:46

Nihce ne programira 5 osno ? :o
PRO/blemi
ProE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a STROJNISTVO.com » 12.10.2002 18:53

Vem da ima nekaj izkušenj na tem področju firma A-CAM, ki je tudi zastopnik programskega paketa MasterCAM.

Poizkusi kontaktirati z njimi: A-CAM.do.o.

Lep pozdrav.
STROJNISTVO.com - križišče strojnikov

Internet naslov: www.strojnistvo.com
mag. Tomaž Roblek, avtor
STROJNISTVO.com
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a programer » 14.10.2002 21:04

Pozdravljeni !

Se opravicujem za zamudo , bolj poredko gledam. Tudi jaz sem ze nekaj
5 osno programiral . ce te kaj zanima vprasaj !

lp
programer
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ProE » 15.10.2002 13:34

Zanima me pri simultanem. Kadar je velik nagib glave je tudi
velika moznost da pride do trcenja glave in obdelovanca.
Zanima me katero softwersko simulacijsko opremo uporabljate ?
Mogoce verycut ?
Na splosno me zanima s katero programsko opremo programirate.
PRO/blemi
ProE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a programer » 15.10.2002 21:03

Za programiranje uporabljam Surfcam. Za simulacijo pa Predator. Verycut
je precej pocasen, ceprav je zelo dobra zadeva. Na zalost je tudi precej drag, Predator pa je v sklopu Surfcama.
Najbolj ziher zadeva je da v softweru v katerem programiras zmodeliras masino in in jo postavis na najbolj kriticno mesto , pa se bo videlo. To je dobro , ce si preprican v postprocesor, kajti ce ti ga kaj okopava in se vozi naokrog bo ropotalo.
Lahko mi tudi posljes model ki ga frezas , da se malo poigram.

lp

AndrejN
programer
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ProE » 16.10.2002 15:20

Aja tako surfcam. Jaz uporabljam Pro/E.
Je pa tako, da ne delamo kaj kriticno tezkega
ker nimamo verycut da bi simulirali celotno masino.
Me pa zanima zakaj bi se sploh 5 osno simultano dalo
uporabiti, npr. zanimalo bi me kako zgledajo komadi katere
vi osebno obdelujete.
Prosil vas bi ce bi mi poslali kaksen iges na moj e mail nalov.
proe@email.si

:lol:
PRO/blemi
ProE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sandi » 15.11.2002 8:50

Pozdravljen!
Večosno frezanje je v sloveniji še bolj na začetku. Veliko podjetij ima 5-osne stroje, vendar na njih skoraj ne frezajo simultano. Predvsem jih uporabljajo za pozicioniranje. Aplikacija simultane obdelave je po mojih izkušnjah v več fazah.

1. Povečamo dostopnost: Primer takega frezanja je obdelava lopatic turbine. Tak kos je nemogoče obdelati brez 5-osnih simultanih obdelav.

2. Doseganje pravilne geometrije: Frezanje različnih napisov in utorov s koničnimi frezali na neravnih površinah. Tak primer je napis na kalupih za izdelavo avtomobilskih pneumatik. Napis na njih ni projekcija na surface model ampak je napis nanj nalepljen.

3. Doseganje konstantne rezalne hitrosti pri kopirnem frezanju. Isto stvar se lahko obdeluje tudi 3-osno, vendar se rezalna hitrost na krogličnem frezalu bistveno spreminja glede na nagib površine (najslabše je na ravnih površinah, kjer prihaja do ničelne rezalne hitrosti). Pri uporabi 5-osne obdelave pa lahko orodje postavimo normalno na obdelovalno površino, pri tem pa ga npr. za 20 stopinj nagnemo nazaj. Obdelana površina je tako na vsej predelih enako kvalitetna.

Kot zadnje mnogi pozabljajo še ustrezen postprocesor. Dokler obdeluješ kos na ekranu je vse OK. Problem pa je, ko želiš stvar dejansko postaviti na stroj. Pri 5-osnih postih tip krmilnika sploh nima več vpliva. Najbolj odločilna je sama konstrukcijska izvedba stroja. Ponavadi pa se vse zaključi pri ceni. Ta je lahko zelo visoka. Dobil sem informacijo, da postprocesor za Deckel-Maho (DMU 200P) stane nekaj čez 30.000 evrov. :o
Seveda se ga da dobiti tudi za veliko manj denarja, tu pa nastopi sposobnost slovenskega zastopnika za določen CAM paket. Če je sposoben sam narediti oz. vsaj modificirati tak post se končna cena zmanjša za faktor 5-10. :D

To je bil hiter pregled. Če te zanima še kaj dobiš na:

www.acam.si
info@acam.si

LP
Sandi
Sandi
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Gost » 19.11.2002 18:54

Res je, kar pravi g. Sandi. Ne nasedajte pa obljubam. Če ste iz orodjarskega področja je najbolj zanimiva točka 3. Pa ne samo zaradi kvalitete obdelave, temveč tudi zaradi zdrzljivosti orodja. Malo premislite in boste kmalu ugotovili prednosti. Tudi verycut dela pri 5 osnem simuliranju napake. Ne poznam zanesljivega programa!. Sami uporabljamo nacin da uporabljam orodje ki ni samo orodje temvec je v orodju tudi vpenjalni del stroja Zaenkrat deluje.

Izkušnje: s tem se nihče ne hvali, lahko vidite, vendar ne zastonj ... (pa ne pri meni) - lahko pa gremo v Voest alpine - obisk njihovega CAM 5D oddelka stane ...

lp fijavz
Gost

OdgovorNapisal/-a Marjan Bečan » 7.1.2003 14:07

Pozdravljeni!
Kot vidim je kar nekaj zanimanja za 5 osno obdelavo. Ker je že kar nekaj 5 osnih strojev v Sloveniji vam opišem nekaj načinov obdelave s CAD CAM programsko opremo CIMATRON.
- Pri velikih globinah rezkanja lahko vpnemo kratko orodje v držalo. vsa obdelava bo potekala 3osno, ko pride do globine držala se obdelava avtomatsko preide v 5 osno obdelavo in vreteno pod kotom odmaknjen za premer držala dokončno obdela obliko. To je primerno pri zelo dolgih elektrodah, ali pri globokih gravurah.
- Možna je tudi obdelava prostorskih krivulj .
- Za obdelavo več površin skupaj lahko omejimo nagib orodja, da ne pride nagibna glava v prepovedan položaj, s tem se izognemo udarcu glave in obdelovanca ali mize.

Še nekaj zanimivosti:
V Litostroju e-i se je Kaplan lopatica (velikost 2x1.5m) pri 4osni obdelavi
obdelala za 25% hitreje kot pri 3osni obdelavi. Lopatica je bila iz materiala
CrNi 13.4, livarski dodatek je bil do 35mm . Poraba rezkalnih ploščic je s posebnim načinom odrezovanja zmanjšala za 25%. To omogoča samo več osna obdelava.

Lep Pozdrav
Marjan
Marjan Bečan
Novinec
Novinec

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a pegaso » 10.1.2004 4:38

Pri nas pa vecinoma frezamo 5 osno. Programiramo s programom AlphaCAM. Vse je povedal ze g. Marjan pred mano.
Mogoce samo to, da obdelujemo kamen. Da ne bo kdo mislil, da ne poznamo tocnosti, vam povem da smo izdelali tudi merilno mizo cca 3000x1200mm v toleranci +/- 0.01mm. Stroj pa porabi tudi dovolj maneverskega prostora okoli obdelovanca, ker je orodje vedno pravokotno na povrsino. Je pa to ena od najlepsih obdelav, postanes kar malo umetnika. Ste ze videli fontano v Solkanu? :lol:
LP Pegaso
pegaso
Novinec
Novinec

Kraj: Gorenja vas

5-osno

OdgovorNapisal/-a gheorghe » 10.1.2004 9:50

Poznam se eno firmo: Seaway. V Velenju imajo velik stroj za frezanje kalupov jadrnic (mislim da do 18 metrov), z dvemi orodji hkrati. Mislim da carajo z Unigraphicsem.
gheorghe

OdgovorNapisal/-a CAM » 10.1.2004 10:53

5 osno rezkamo že kar nekaj časa(več kot 3 leti), glavni problem je kot so predhodniki povedali postprocesor, programa, ki ju uporabljam pa sta Unigraphics in Vericut, rabiš pa seveda OGROMNO izkušenj in poznavanje stroja.

lp
CAM
Sodelavec
Sodelavec

5 in 3 osno

OdgovorNapisal/-a Gost » 12.1.2004 12:41

Res je v Velenju Firma Seaway, kjer že leto in pol stoji Rezkalni stroj 18x6x3m ima dve 5 osni glavi in tudi to je res, da "čaramo" z Unigraphicsem.
V našem primeru pride petosno rezkanje močno do izraza pri velikih površinah npr. trup kjer se hitrost obdelave zelo poveča
Pri manjših površinah npr. kokpit kjer je mnogo površin je pa petosno precej komplicirano in običajno ni dovolj prostora za obračanje glave tako da uporabimo triosni program os rezkarja pa poljubno nagnemo npr. b os za 20° in c os zavrtimo za npr.40°
lp.
Gost

OdgovorNapisal/-a MarkoP » 13.1.2004 6:33

Gost: Kaj uporabljate za simulacijo pri UG ?
MarkoP

Naslednja

Vrni se na Ostali programski paketi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov