STROJNISTVO.com • Poglej temo - FreeCAD

FreeCAD

Vsi ostali programski paketi.

Moderator: -M-

FreeCAD

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 4.1.2023 17:29

https://www.freecadweb.org/features.php (zgleda skoraj normalno, parti, sestavi, risbe)

Je kdo to probal? Recimo, da bi se šel legalno popoldanca z računi in vsem (predvsem parti in mali sestavi).

Fusion 360, Onshape, Solid Edge so zastonj samo za hobby, za komercialno uporabo je treba plačat.

Alibre in ZW3d se mi zdi, da sta licenci okol 2k€. Drugo je pa vse naročnina ali 5k€...

Slika

Slika

Slika
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: FreeCAD

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.1.2023 7:06

Ali je možno dobiti (kupiti) instalirano v računalnik brez internetne povezave, seveda za hobi (starejši upokojenec)?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gojgl » 5.1.2023 7:19

FreeCAD je brezplačen program, še v razvoju, a dokaj uporaben. Jaz ga imam na Linuxu že nekaj let, a za resno delo uporabljam VariCAD, ki pa je plačljiv.
---
Patentni zastopnik
gojgl
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.1.2023 7:43

Ali ga je možno uporabljati brez internetne povezave? Sem že poizkusil tri podobne programe. Prvi brez interneta ni deloval. Drugi me je tudi sredi dela prekinjal z obvestilom, da internet nima povezave. Tretji pa se mi ni dopadel zaradi skromnosti možnih operacij. Že več kot 15 let prisegam na AutoCAD.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 5.1.2023 10:54

Pozdrav

Žerjavar, bom preveril, kako je z delom s FreeCAD-om brez internetne povezave, ko pridem domov. Mislim pa, da ga je možno, ker ne gre za "oblačno" rešitev, kot pri večini "free" zadev, ki so trenutno na voljo.

Ima pa FreeCAD eno precej neprijetno težavo z referenciranjem topologije oz imenovanjem le-te:

https://wiki.freecadweb.org/Topological_naming_problem

Sem hitro naletel na to zadevo, ko sem FreeCAD preskušal.

Ga pa trenutno uporabljam kot STEP view-er, tukaj kar dobro služi...

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 5.1.2023 12:25

Sem včeraj instaliral tole čudo.

Je kot catija, da moraš zadaj preklapljati med različnimi toolbari(solid,površine, sestavi). Zelo zelo zelo mukotrpno, če si vajen mainstreama kot sta solidworks ali inventor. Vsi jim pravijo, da naj prekopirajo en obstoječ modelirnik tile pa čisto svoje naprej gonijo.

Ne priporočam.

@žerjavar
Za hobby, je na voljo tole čisto zastonj in bi moralo biti brez internet povezave
https://solidedge.siemens.com/en/soluti ... nd-makers/
Par stvari me moti kot so patterni(moraš krog ali pravokotnik narisat, (revolve) osi za rotacije moraš posebaj izbrati itd... imajo svoj sistem. Takoj na začetku moraš zmeraj prestavit na ORDERED v drevesu. In modeli niso kompatibilni s komercialno verzijo. Je pa tole, čisto konkurenčen modelirnik.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 5.1.2023 19:37

Pozdrav.

Sem namestil zadnjo verzijo FreeCAD-a in jo malo na hitro preskusil. Zadeva definitivno deluje brez internetne povezave, edino pomoč bi se naj, ob prvem zagonu, namestila iz interneta. No, tukaj se mi je zalomilo, se ni hotel povezati...

Vsi, ki imamo izkušnje z drugimi modelirniki, bomo ob začetkih s FreeCAD-om kar pošteno trpeli, je potek dela precej drugačen, kot na ostalih modelirnikih...

Pa vmesnik je preveden v slovenščino. Prevodi so, hmmm, nenavadni. Mogoče je bolje preklopiti v angleščino, upam, da so izrazi tam bolj "domači"...

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 5.1.2023 20:16

V glavnem nič uporabnega... zw3d je 3k€
Je nekako domač videt https://www.youtube.com/watch?v=TsZhSFgz9MI

Alibre je pa okoli 2k€
https://www.youtube.com/watch?v=g8HL5vgnHg8&

Fusion360 je 500€ na leto najem.
Onshape je 1500€ na leto najem.

500€, bi še dal za te obrobne programe za stalno licenco.

Creo je 1500€ najem za eno leto. Solidworks je 8k€ nakup. Inventor je tudi samo najem. Nič čudnega, da so plače take male, pri teh stroških :lol:

Američani so pa toliko paranoični, da tudi za hobby kupujejo licence. Res, da so par 100€ samo vseeno. :lol:

V glavnem, po celotni raziskavi trga, tole je najcenejše če bo kdo še kdaj iskal, da imaš "LEGALNO" trajno komercialno licenco s pločevino. In še en normalen vmesnik. 1700€ :/

Slika
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 6.1.2023 8:50

Ne vem, kje v programski opremi vidiš neke hude stroške. Na začetku je res malo težje, potem je to pač nekaj kar plačaš in delaš. Če ne gre, pač zapreš štacuno. Kar za resno delo rabiš, pač rabiš.
Lahko pa poizkusiš kakšno delavnico z resnimi stroji opremiti, pa boš videl kaj so to stroški. Ti lahko kdo drug tukaj še kaj več pove...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 6.1.2023 12:22

TI govoriš od firme..Jaz govorim pa od par 100€ na mesec extra po šihtu, če bi hotel "legalno" se it. Solidworksa potem ne bi odplačal v 10 letih.

Gajmerji imajo lepše rešeno..

Slika
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 6.1.2023 12:38

Zakaj potem mešaš popoldansko legalno fušanje z nizkimi plačami v firmah?
:P
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 6.1.2023 14:23

Pozdrav.

ktm2002, to, kar si prilepil kot primer pri "igričarjih" (gejmerjih) - Unreal engine je v bistvu samo jedro (programska knjižnica) za izdelavo iger, igro je treba še kljub temu sprogramirati. In če prav vidim, je zadeva brezplačna, dokler igra, izdelana z Unreal engine, v prodaji ne preseže 1 Mio US$.

Tisti, ki želijo prrogramirati 3D CAD aplikaciej so na podobnem ali celo boljšem. Na voljo je kar nekaj odprtokodnih (open-source) brezplačnih grafičnih jeder. Open CASCADE je eden izmed njih in ga uporablja tudi FreeCAD.

https://dev.opencascade.org/

Sem pa na Open CASCADE spletni strani zasledil, da imajo tudi oni na voljo brezplačni CAD program, se je pa za njegov dolpoteg potrebno prijaviti:

https://www.opencascade.com/products/cad-builder/

Se mi trenutno ne sanja, kaj zmore in kako zgleda...

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 6.1.2023 20:23

No dobro fantje, smo ugotovili, da je stane legalen program vsaj 500€ na leto. In da freecad in podobni niso še na nivoju komercialnih ali polkomercialnih zadev.

Tale tudi ni slab sem sedaj malo preizkusil, bi komot delal z njim. Do predkratkim je bil zastonj do 10k€ prometa na leto. Sedaj je do 1k€. So pa vsi fajli kompatibilni z inventorjem, kar je velik plus.
Slika

Drugač lahko pa tudi napišeš na račun storitev, brez omembe kakega modeliranja.

Temo lahko zaključimo :)

Drugače, če je kdo še na 2D ostal je tole zastonj se mi zdi
https://www.plm.automation.siemens.com/ ... atdi100022

Podobno kot Draftsight (alternativa ACAD), ki ga je dassault enkrat dal zastonj. Potem ga je pa uzel čez par let. Samo od siemensa je parametričen.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 15.8.2023 20:25

Zadnjič sem slišal, da bomo kupili nove licence za solidworks po ene 5-6 letih. Torej stare bodo neuporabljene in bodo propadle.

Torej kakšno je pravno stališče, da je ne bi mogel ene stare kupiti?

Chat gpt pravi tole...

Nisem pravni strokovnjak, vendar pa vam lahko ponudim splošno razumevanje pravne situacije glede nakupa starih licenc za programsko opremo. Za natančnejše in pravno zanesljive informacije se vedno posvetujte s pravnim strokovnjakom v vaši jurisdikciji.

Pravna situacija glede nakupa starih licenc za programsko opremo je odvisna od več dejavnikov, vključno z licenčno pogodbo, pravili intelektualne lastnine in lokalnimi zakoni. Tukaj je nekaj splošnih pravnih argumentov, ki jih je treba upoštevati:

1. Licenčna pogodba: Ko kupite programsko opremo, običajno pridobite licenco za njeno uporabo, ne pa tudi dejanskega lastništva programske opreme. Licenčna pogodba določa pogoje, na katere se strinjate, ko sprejmete uporabo programske opreme. Te pogodbe lahko vključujejo določila, ki omejujejo prenos ali prodajo licence na tretje osebe.

2. Prenos licenc: Nekatere licence dovoljujejo prenos licence na drugo osebo, medtem ko druge ne. Če je licenčna pogodba napisana tako, da prepoveduje prenos licence na tretjo osebo, bi lahko poskus nakupa stare licence kršil pogoje te pogodbe.

3. Pravila intelektualne lastnine: Programska oprema je pogosto zaščitena s pravicami intelektualne lastnine, kot so avtorske pravice. Lastnik programske opreme ima pravico določiti, kako se lahko uporablja in distribuira. Nakup stare licence bi lahko sprožil vprašanje kršenja teh pravic, če se licenčna pogodba ali lokalni zakoni ne upoštevajo.

4. Podpora in posodobitve: Stare licence morda ne vključujejo pravice do nadaljnjih posodobitev, varnostnih popravkov ali tehnične podpore. To bi lahko vplivalo na funkcionalnost in varnost programske opreme, ki jo želite kupiti.

5. Regionalni zakoni: Pravne zahteve glede prodaje in prenosa programskih licenc se lahko razlikujejo glede na regijo. Nekatere države imajo posebne zakone, ki urejajo trgovino s programsko opremo.

Pomembno je, da pred nakupom starih licenc natančno preberete licenčno pogodbo, ki jo je ponudnik programske opreme določil. Če imate kakršna koli vprašanja ali pomisleke, se posvetujte s pravnim strokovnjakom, ki vam lahko zagotovi bolj specifične informacije glede vašega primera.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 9.5.2024 21:56

Tole se je začelo premikat :)

https://www.youtube.com/watch?v=LNd_elO ... nel=Ondsel

Neka firma misli začeti prodajati cloud stran programa. Vmes pa glavno vejo izboljšujejo.
Mislim, da bi znalo biti tole uporabno v parih letih, če bo šlo v takem tempu.

Tole so pa tudi poštimal ali bodo kmalu v glavni veji https://wiki.freecadweb.org/Topological_naming_problem

Po tem kar sem videl in kar sem probal, sem kr navdušen še posebaj če bo zastonj (je že sedaj).

Slika
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostali programski paketi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov