STROJNISTVO.com • Poglej temo - Program za preračun mehanske obdelave

Program za preračun mehanske obdelave

Vsi ostali programski paketi.

Moderator: -M-

Program za preračun mehanske obdelave

OdgovorNapisal/-a inženir » 22.8.2008 18:36

Lep pozdrav!

najprej naj povem , da sem podobne programe že iskal v tej bazi vendar nisem našel ustreznega.

Potreboval bi kakšne krajše programčke za izračun časov pri vseh vrstah mehanske obdelave. Najbolj nujno za struženje, seveda CNC, reskanje, vrtanje, rezanje navojev, grezenje, ozobljenje.
Resno me zanima če obstajajo tovrstni programi, ki bi na osnovi podanih paramerov izračunali čas obdelave, saj je ta zame pomemben, ker ga moram vnesti v delovni nalog in bi res rabil nek zanesljiv program za tovrstne zadeve, saj se ukvarjam z serijsko proizvodnjo in je čas obdelave zelo pomemben.
Če kdo pozna tovrstno programsko opremo bi prosil da to javi in pa tudi kje mi je dosegljiva.
Lep pozdrav!
inženir
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 22.8.2008 20:14

Če delaš programe - G kodo za CNC stroje s CAM-om, ima v glavnem vsak CAM svoj simulator obdelave. In če programer nastavi dejanske hitrosti pomikov, kakršne operater uporablja na CNC stroju, mu simulacija pokaže zelo natančen čas obdelave. To zagotovo velja za SolidCam. Za ostale naj ti povedo uporabniki.
Tudi če moj stroj (Hurco) programiram direktno na krmilju stroja mi na sekundo natančno pokaže čas obdelave.
Pri serijski proizvodnji v naprej vse določiti, pa je po mojem mnenju, vprašljivo. Najprej narediš program, potem med delom vidiš, da bi nekaj šlo lahko hitreje, da je kak gib stroja odveč...Program optimiziraš in delaš do konca serije veliko hitreje, kot prve kose. Za ponudbo pa je verjetno najugodnejše kar prvi približek, kasneje ko optimiziraš gre vse v tvoje dobro (moje razmišljanje).
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a inženir » 24.8.2008 14:29

Lep pozdrav!

Najprej hvala za odgovor. Jaz ne delam v nobenem cad/cam programu. Jaz zgolj dobim načrt določenega dela, ki ga je potrebno mehansko obdelati. Za ta kos je potrebno predpisati čas obdelave, ki ga bo kasneje imel delavec na razpolago. Ta čas je pomemben tudi za kapacitete. No v glavnem dokler jaz delovnega postopka ne položim v sistem, ne more logistik razpsati delovnega naloga. Šele nato dobi programer risbo, in napiše program. saj mi čase kasneje izmerimo tako da dobimo dejanske oz. realne čase obdelave in jih nato lahko nadoknadno spreminjamo. Vendar bi jaz potreboval program, ki bi mi te čase podal preden jih vpišem v delovni postopek na podlagi mer in parametrov.
No če ima kdo še kakšen predlog oz. rešitev za moj problem ga prosim naj mi jih poda.
Lep pozdrav!
inženir
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a duma » 24.8.2008 20:31

Pozdravljen,

kolega kateri pri nas skrbi za programiranje stružnic in izdelavo tehnoloških risb, ter časov obdelave (predvsem jih potrebujemo da izdelamo ponudbe), ima v excelu narejene preračune, kateri mu računajo skoraj do sekunde natančno!
Če potrebuješ več, se mi javi na zasebni email!
LP
Lp Dušan
duma
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 25.8.2008 15:37

Pozdravljen
Vsi izračuni strojnih časov, se začnejo z načrtovanjem (tehnologijo izdelave) postopka izdelave izdelka in izborom orodja za izdelavo izdelka po načrtu. Ta je ponavadi najbolj pomemben. Šele nato pride na vrsto določevanje parametrov obdelave (hitrosti in pomikov) in nato izračun časov. Še vedno pa je izračunan samo čisti strojni čas. Dodati je potrebno še čase priprave za delo, vpenjanja, centriranja, merjenja, nastavitev rezov, itd. Upoštevati pa je potrebno tudi čase za osebne potrebe, počitek, razne zastoje. Sešetevki, zmnožki s faktorjev pa da končni čas, ki ga je možno uporabit kot predviden čas za izdelavo kvalitetne ponudbe. Da prideš do vsega je potrebno več kot program za izračun, ki je po mojem samo delček v vsem delu in je še najbolj enostaven, kot sem prebral ze od predhodnika v excelu
LP
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikab » 25.8.2008 21:58

zdravo
ali bi ga lahko dobil tudi jaz.

hvala
fikab
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 25.8.2008 22:06

fikab napisal/-a:zdravo

hvala

Poglejte zasebna sporočila.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a qro1000 » 26.8.2008 12:38

živio,

vnaprej se zahvaljujem
lp
qro1000
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Program za preračun mehanske obdelave

OdgovorNapisal/-a x-engineer » 3.4.2016 13:01

Živijo,

bi lahko tudii jaz dobila tabelo za preračun mehanskih časov.

Najlepša hvala!

lp
x-engineer
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 3.4.2016 13:55

ja, izdelovalni časi so nočna mora tehnologov in kalkulantov :x
tehnolog mora najprej dobro poznati stroj, materiale, orodja, pa tudi delavca, pa še kaj...
same strojne čase je sorazmerno lahko določiti, če poznaš nekaj od zgoraj omenjenega,
je pa največkrat problem sam tehnolog, ker premalo pozna kdo za strojem dela, ali pa tudi ne pozna tehnologije, to je pa največji problem, potem pa dobiš od potencialnega dobavitelja cene da te kap...

tehnologi, kalkulanti bi bilo dobro, da si malo ogledajo workfaktor, vsaj mislim, da je bilo nekaj takega, leta pač, malo rozalije :lol: , ker izdelovalni čas je funkcija čistega strojnega in pomožnega časa, ta je pa problem..., sem imel pred desetletji eno krasno hrvaško literaturo z vso to navlako (vrsta strojev, lahki - težki, stružnice, frezalniki, vrtalniki, borverki, priprava, vpenjanje, izpenjanje, vračanje suporta, merjenje, hlajenje, čiščenje stroja, menjava orodja...blabla..., smo jo tudi aplicirali na IBM-u v pascalu, je delalo cca 70% korektno, amapk bog ve kje je zdaj to...

optimalna kalkulacija je ključ do uspeha, previsoka cena - ne boš dobil posla, prenizka, posel dobiš, čez čas pa ugotoviš, da si pod vodo, narediti pa ne moreš nič, ker si se zakalkuliral, delaš samo, da pokriješ materialne stroške, vendar ti naročnik višje cene ne prizna, jebiga..., ja ni lahko, pokojni fotr me je učil, vroče ti mora biti takrat, ko računaš, ne potem, ko delaš, da boš polovil kar si prej pri računanju zaje...bal, potem je vse prepozno, si zaje...bal, trpi :oops: , je imel preklemano prav :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Stannlly » 11.5.2017 9:32

Lepo prosim, če lahko nekdo posreduje še meni čeprav je že dolgo od tega.

Najlepša hvala!

LP
Saso
Stannlly
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a meformi » 11.5.2017 13:38

Pozdravljen,

tudi sam bi potreboval ta program če bi ga bilo mogoče dobiti.

LP,

Dominik
meformi
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kojot » 11.5.2017 15:19

Bi se pa še jaz priporočal za ta programček, če je mogoče.

L.P.
kojot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a AlesME » 11.5.2017 16:00

Pozdravljeni,

prosim, če bi program posredovali še meni.

Hvala

Lep pozdrav
AlesME
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a koleraba » 30.8.2017 20:42

Živijo,

prosila bi, če lahko še meni pošljete obrazec.

Že v naprej najlepša hvala!

lp,
koleraba
Novinec
Novinec

Naslednja

Vrni se na Ostali programski paketi

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov