STROJNISTVO.com • Poglej temo - UVOZ KOORDINAT IZ TABELE

UVOZ KOORDINAT IZ TABELE

3D CAD program - enostaven za uporabo vendar zelo zmogljiv. Vprašanja, komentarji...

Moderator: -M-

UVOZ KOORDINAT IZ TABELE

OdgovorNapisal/-a fanticek » 8.4.2020 20:14

Dober dan

Imam datoteko, v kateri so shranjene koordinate točk v prostoru (x,y,z). Točke niso nastale s pomočjo skenerja, (lahko bi tudi). Zapisane so v točno določenem zaporedju. Obliko zapisa lahko prilagodim (excel tabela, ali TXT....), kot je potrebno za uvoz.

Te točke želim uvoziti v SW. Ni problema uvoziti kot neko točko, ki se "vidi" na zaslonu. Vendar na to točko ne morem dati nobene relacije (oziroma je ne znam) , zato je za mene ta uvoz "neuporaben", in služi samo kot pomoč oziroma orientacijo pri risanju 3D-izdelka.

Rad bi, da se točke uvozijo tako, da se tvori 3D-Sketch iz linij, ki bi potekale od točke do točke, v enakem zaporedju, kot so zapisane v datoteki.

Kako to narediti?

Hvala za pomoč
fanticek
Pripravnik
Pripravnik

Re: UVOZ KOORDINAT IZ TABELE

OdgovorNapisal/-a korenje » 14.4.2020 2:04

Sliši se kot neka simulacija 3D tiskanja... verjetno se da z vba macro.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 14.4.2020 8:01

Ko smo se še ukvarjali s kanoni, so naši softveristi dobili enačbo leta projektila (iz Vojno tehničnega inštituta Beograd), ki je omogočala vnos vseh vplivnih parametrov leta projektila. Ti parametri so napisani v tabelah za posamezni projektil. Popis leta projektila nima nobene veze z enačbo poševnega meta, ki jo poznamo iz mehanike, let projektila se spremlja v tunelih, na določenih razdaljah in različnih pogojih (elevacija cilja,temperatura zraka, zračni pritisk, temp. potisne municije, smer vetra, hitrost cilja, iztrošenost cevi, sigurno sem kaj pozabil) se meri višina izstrelka in se vse popiše v tabelah. V tankih nimaš časa za tabele in stabilizirano zrcalo drži križ na cilju, kanon pa zavzame pravi azimut in elevacijo. Potem pa smo dobili v konstrukcijo praktikanta strojnika, ki je s programom Mathlab in na osnovi tabel v nekaj dneh popisal enačbo, ki smo jo tako težko dobili iz VTI-ja.
Mislim, da bi se tudi let muhe dalo popisati, ki pa žal ni ponovljiv (je programirano naključen, da jih ptiči težko ujamejo).
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 14.4.2020 11:52

Mislim, da bi se tudi let muhe dalo popisati, ki pa žal ni ponovljiv (je programirano naključen, da jih ptiči težko ujamejo).

sem imel danes zjutraj na žlebu 30 lastovk, so se skrile pred snegom, "krasno" ja te znajo loviti, so lovile, drugače nebi preživele, znajo dobro leteti... in očitno ima algoritem za rešitev letenja ene muhe, mušice... in jo tudi ujame..., (aj podobno kot pri tanku med vožnjo in, da strelja na gibljivo tarčo), poje ali pa za zarod... in tako naprej..., malo heca :D :D , mislim , da ne škodi...

dobro malo iz teme, se oproščam...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fanticek » 16.4.2020 11:30

Dober dan

Podatki koordinat, ki sem jih omenil v prvem postu, bi bile koordinate rezila, ki so kreirane iz G-kode, ki jo ne naredil neki postprocesor, tako da imajo točno neko zaporedje in neki smisel.

V določenih primerih gre samo za 2D konturo, v večini primerov pa za 3D gibanje.

V prvem delu problema je:

Moj namen "uvoza koordinat", in narisati točno pot orodja (gibanje sprogramiranega dela rezila) v SW.

V drugem delu pa je vprašanje,

Kako recimo narisati v SW 10 različnih kvadratov, katere imajo oglišča na koordinatah, ki so zapisana v excel (ali TXT) datoteki, katere predstavljajo tloris različnih mizine plošč.

Če rabite še kakšen detajl, samo napišite..

lp milan
fanticek
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 16.4.2020 13:38

To ta drugo bi verjetno šlo, z malo iznajdljivosti, z "Design Tables".
https://youtu.be/Vjnuq2_FT8c
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 16.4.2020 14:20

Ta prvo gre pa z "Curve Through XYZ File".
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 16.4.2020 15:28

fanticek napisal/-a:Dober dan

Podatki koordinat, ki sem jih omenil v prvem postu, bi bile koordinate rezila, ki so kreirane iz G-kode, ki jo ne naredil neki postprocesor, tako da imajo točno neko zaporedje in neki smisel.

V določenih primerih gre samo za 2D konturo, v večini primerov pa za 3D gibanje.

V prvem delu problema je:

Moj namen "uvoza koordinat", in narisati točno pot orodja (gibanje sprogramiranega dela rezila) v SW.

V drugem delu pa je vprašanje,

Kako recimo narisati v SW 10 različnih kvadratov, katere imajo oglišča na koordinatah, ki so zapisana v excel (ali TXT) datoteki, katere predstavljajo tloris različnih mizine plošč.

Če rabite še kakšen detajl, samo napišite..

lp milan

Pozabi na to, ker SW je zelo počasna zadeva in delanje 3D sketch na več kot 100 točk ni pametno.
Solidworks sketch procesira vse releacije na vsako črto ob vsaki stvari. Vsaka črta je objekt, ki ima ogromno lastnosti, zato taka počasnost.
Verjetno bi se dalo pa tako kot sem rekel z VBA programom narediti črte (ki niso 3D sketch) po katerih narediš 3D objekt.
Sicer pa poglej če solidcam omogoča kaj takega.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 16.4.2020 16:16

Fantiček, pripni txt in xls file, pa da vidimo, če gre in koliko časa bo trajalo.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 16.4.2020 21:02

Korenje, mi dalo miru... sem probal s 500 točkami.
SW dela tako hitro, kolikor hitro uspem tipkat...
Dopuščam možnost, da se nisva razumela in imaš ti v mislih kakšen drug postopek.
500.zip
(1.63 KiB) Prenešeno 602 krat

500.JPG
500.JPG (992.81 KiB) Videno 29883 krat
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 17.4.2020 15:33

Na sliki vidim eno entiteto. Če boš pogledal kaj sem pisal boš videl da sem govoril o N številu entitet. Točke sem mislil kjer so črte prekinjene, saj relacije med točkami niso tako zahtevne kot med samimi črtami.
Mi je pa jasno, da bo program delal normalno dokler ne bo potrebna manipulacija črt. Takrat bo zatrokiral, saj bo evaluiral vse relacije.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fanticek » 17.4.2020 17:16

pogledal sem datoteko in sliko.
Mislim da je to tisto, kar želim.

Kako ste to uvozili v SW?

Bom pripravil primer dveh datotek, ki bosta pripravljeni iz dveh različnih programov (G-kod), ki sta bili kreirani z istim postprocesorjem - cam-om, vendar z razlčnima tehnologijama, NA ENAKI POVRŠINI.

vsaka datoteka bo imela čet 55860 vrstic.

A bo to šlo?

Rad bi primerjal pot orodja v določenih delih izdelka. Kako se obnaša točnost izračuna glede na izbrano tehnologijo v CAM-u

Lep pozdrav
fanticek
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 18.4.2020 7:15

korenje napisal/-a:Na sliki vidim eno entiteto. Če boš pogledal kaj sem pisal boš videl da sem govoril o N številu entitet. Točke sem mislil kjer so črte prekinjene, saj relacije med točkami niso tako zahtevne kot med samimi črtami.
Mi je pa jasno, da bo program delal normalno dokler ne bo potrebna manipulacija črt. Takrat bo zatrokiral, saj bo evaluiral vse relacije.

Predlagal sem "Curve Through XYZ File" in to deluje. Pri 55000 vrsticah bi znali biti problemi, bom poskusil zvečer.
Korenje, kateri ukaz imaš pa ti v mislih?

Fantiček, kje točno se ti zatakne? Poglej si kakšen video na youtube...
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 19.4.2020 16:34

Sem poskusil s 60000 vrsticami, eno "sinusoido".
Uspelo je, ampak je trajalo cca. 5 minut.
File je velik 6029 kB.
Zaključek... možno je, uporabno pa ni.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na SolidWorks

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov