STROJNISTVO.com • Poglej temo - Sestavljanje partov in relacije

Sestavljanje partov in relacije

3D CAD program - enostaven za uporabo vendar zelo zmogljiv. Vprašanja, komentarji...

Moderator: -M-

Sestavljanje partov in relacije

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 2.3.2007 22:31

Lep pozdrav.

Sem začetnik v programu Solidworks in sem naletel na težavo. Prebral sem slovensko literaturo, ki je objavljena na strani distributerja tega programa in tudi šel skozi vodiče. Problem pa imam naslednji.

Narisal sem tri parte (mizno nogo, krajši in daljši veznik). Nato sem šel v sestav in lepo vse skupaj zložil (štiri noge in štirje mostniki). Nastavil sem tudi relacije, kjer pa se mi pojavi problem. Vezava noga-mostnik nastavim vzporednost v vertikalni smeri, poravnavo na vrhu in odmik mostnika od roba noge proti notranjosti za 5mm. To sem naredil pri vseh nogah.

Vendar ko spremenim debelino mostnika, se mi v sestavu odmik mostnika od roba prestavi navzven za 5mm (ponekod navzven, ponekod pa ostane navznoter), Kako mu naj dopovem, da pri spremembi debeline mostnika razdalja vedno ostane navznoter.

Imam pa za prednji in zadnji mostnik en in isti part. Ali je mogoče problem v tem.

Prilagam tudi sliki.

Hvala

Slika

Slika
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grezel » 3.3.2007 11:37

Ko v solidworksu sestavljaš kose v sestav, se izogibaj relacijam lege kot so pravokotnost, paralelnost, soosnost..., Predlagam ti da označiš katere površine morajo imeti določene razdalje in jih nastavi.
V primeru, kolikor sem razumel, pa izdelaj nogo kot posamezen part in jih zrcali po sestavu,
toliko za prvo silo
Gregor
grezel
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 3.3.2007 11:48

Nogo sem narisal samo eno in jo nato kopiral po sestavu in rotiral. To ni problem.

Moj problem sem nekako rešil takole. Ker zaradi popolnoma iste oblike levega in desnega mostnika ni bilo potrebe po zrcaljenju, tega tudi nisem storil. Mostnik sem samo skopiral ter ga pustil isto usmerjenega. Sedaj sem levi mostnik zrcalil na desno stran in je OK. Ali je potrebno popolnoma enake kose prav tako zrcaliti, da se potem pri spreminjanju dimenzije obnašajo zrcalno.

Hvala.
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grezel » 3.3.2007 12:43

Ti lahko vedno enak part vstaviš v sestav poljubno krat,
Če pa part zrcališ po sestavu si v prednosti pri tem, da solidworks ne računa operacij za vsak part posebej, ampak le za en part, tudi če je zrcaljen n-krat. Prišparaš na ramih ! To se izkaže predvsem na kosih z več kot 100 partov.
grezel
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grezel » 3.3.2007 12:47

Pa še nekaj,
če part zrcališ po sestavu, nato pa želiš spremeniti relacije '' mates '', vedno jih spreminjaj na prvotnem partu, ki si ga zrcalil.
grezel
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 3.3.2007 12:57

Potem imam pa jaz verjetno zgrešeno taktiko.
Sem najprej vstavil vse parte, jih prezrcalil, nato pa vsak vogal posebej šel sestavljat (relacije). Bom poskusil sestavit en vogal, nastavil relacije in nato del z relacijami vred zrcalil. A imam sedaj pravilno razmišljanje.

Hvala.
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na SolidWorks

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost