STROJNISTVO.com • Poglej temo - Razvijanje pločevine(konusov in cilindričnih delov)

Razvijanje pločevine(konusov in cilindričnih delov)

3D CAD program - enostaven za uporabo vendar zelo zmogljiv. Vprašanja, komentarji...

Moderator: -M-

Razvijanje pločevine(konusov in cilindričnih delov)

OdgovorNapisal/-a blackadder » 22.4.2009 8:51

Lep pozdrav vsem skupaj,

zanima me kakšne parametre moram upoštevati pri SheetMetalu, da bom dobil razvite plašče pravilnih dimenzij, npr imam obstoječi cevovod fi711,2x10 in v ta cevovod imam izrezano luknjo fi500 za cev ki pride vstavljena v ta cevovod. In ko to zmodeliram v solidworksu in razvijem plašč cevovoda rabim šablono za izrez za vstavljeno cev fi500 in seveda mi to naredi, ampak ko primerjam dimenzije izreza v solidworksu, acadu in logitrace-u dobim izrez v solidworksu večji kot je v acadu in logitrace-u, kjer pa sta enakih dimenzij.Zanima me v čem je tu finta oz kakšne parametre je pametno uporabljati v solidworksu, oz če obstaja kakšna primerjalna tabela k-faktorjev oz drugih parametrov ki jih določam v Sheetmetalu. Prilagam model cevovoda z izrezom.

Vnaprej se vam najlepše zahvaljujem!
1240386677_sheet_metal.zip
Blackadder
blackadder
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a dam5 » 22.4.2009 9:46

K-faktor lahko določiš. Tvoj je 0,0652..., ne vem, če bo v redu.
V drevesu pojdi "Sheet-Metal1 -> Edit Feature". Pri Bend Allowance izberi v padajočem meniju možnost K-Factor in ga vnesi.
Če bo pa prav zračunalo...
A machine is not perfect when you cannot add anything more to it,
but when you cannot remove anything without destroying its function.
- Saint-Exupéry -
dam5
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a blackadder » 23.4.2009 7:58

dam5 napisal/-a:K-faktor lahko določiš. Tvoj je 0,0652..., ne vem, če bo v redu.
V drevesu pojdi "Sheet-Metal1 -> Edit Feature". Pri Bend Allowance izberi v padajočem meniju možnost K-Factor in ga vnesi.
Če bo pa prav zračunalo...

Po kakšni formuli in s kakšnimi parametri si določil K-faktor?
Blackadder
blackadder
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a dam5 » 26.4.2009 9:43

K-faktor običajno kar pustim 0,5; pomeni, da je srednjica krivljenja v sredini pločevine. t.j. če je pločevina deb. 2mm, je srednjica krivljenja 1mm.
Če imaš drugačne izkušnje v obnašanju pločevine, pa popravi faktor.

Slika
- Saint-Exupéry -
dam5
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a blackadder » 26.4.2009 10:47

dam5 napisal/-a:K-faktor običajno kar pustim 0,5; pomeni, da je srednjica krivljenja v sredini pločevine. t.j. če je pločevina deb. 2mm, je srednjica krivljenja 1mm.
Če imaš drugačne izkušnje v obnašanju pločevine, pa popravi faktor.

Slika

Aha razumem, s tem sem tudi delal tako do zdaj, da sem imel faktor 0,5 s to formulo sem tudi seznanjen ampak me je zanimalo kako si dobil tole (K-faktor lahko določiš. Tvoj je 0,0652..., ne vem, če bo v redu. )....ampak meni druga stvar ni jasna dovolj, in sicer ko imam jaz razvito pločevino, zakaj je takšna razlika med istim razvitim plaščem v solidworsku v primerjavi z drugimi programi. Skrbi me sicer da se da to v izdelavo in dobim prevelike plašče in bo potrebno potem veliko brušenja, oz da bi bil plašč premali....Nimam izkušenj v praksi z razvitimi plašči v solidworksu, ampak samo z acadom in logitrace.Mogoče kdo razvija plašče v solidworksu in daje dxf-e v laserski razrez, če ima kdo izkušnje bi ga prosil da pove kako se to obnese v praksi.
Blackadder
blackadder
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a dam5 » 26.4.2009 12:22

blackadder napisal/-a:... ampak me je zanimalo kako si dobil tole (K-faktor lahko določiš. Tvoj je 0,0652... )

Odprl sem tvojo datoteko in pogledal

blackadder napisal/-a:Mogoče kdo razvija plašče v solidworksu in daje dxf-e v laserski razrez, če ima kdo izkušnje bi ga prosil da pove kako se to obnese v praksi.

Za tanjše pločevine (do 2mm) in škatlaste oblike nisem opazil pretiranih odstopanj - napake so bile največkrat v poziciji krivljenja. Tako sem narisal tudi pleksi 6mm škatlasto konstrukcijo, vendar me tukaj natančnost ni zanimala. Z valji in debelinami 10mm nimam izkušenj.
Vprašaj kakega železokrivca, kako se dejansko obnaša pločevina, in tako korigiraj K-faktor. Ali pa naredi poizkus: narisano naj ti izrežejo in skrivijo. Potem pa preveri izdelek in korigiraj faktor. Če je to priprava za serijo, je edini pravi način. Rezultat je precej odvisen od kvalitete materiala in načina krivljenja.
Če je pa unikat, pa bodi pripravljen na dodatno obdelavo.
- Saint-Exupéry -
dam5
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na SolidWorks

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost