STROJNISTVO.com • Poglej temo - Strojna oprema Solidworks

Strojna oprema Solidworks

3D CAD program - enostaven za uporabo vendar zelo zmogljiv. Vprašanja, komentarji...

Moderator: -M-

Re: Strojna oprema Solidworks

OdgovorNapisal/-a vili » 28.10.2020 14:45

a ni tudi SW tako kot katija dasojev...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 28.10.2020 15:15

Ključno vprašanje ni toliko KJE kaj kupiti, temveč kaj sploh potrebujete. Kako močno zadevo? Ker za CAD je tako, da je lahko za nekoga ačunalnik za 800 EUR z grafiko integrirano na procesorju že čisto OK. Za nekoga drugega pač ne zadostuje niti postaja za 5.000 EUR.

Za 3.000 EUR si lahko kupite čisto spodobne prenosnike, kjer se greste CAD lahko z "delom od doma", kar je te dni dokaj uporabna zadeva.

Potem je pomembno tudi kako dolgo garancijo kupiš. Jaz vedno vzamem 5 let garancije z "next day on site service", kar pomeni, da morajo priti serviserju v roku 24 ur na lokacijo in na sami lokaciji tudi popravljajo zadevo.

Nadalje: če se gre za 2, 3 računalnike, kakšnega posebnega individualnega odnosa od prodajalcev ne pričakuj. Če pa je tukaj v igri 20...30 računalnikov, pa ti bodo šli pri marsičem na roko.

Še nekaj: včasih je kakšen manjši dobavitelj prava terna. Ker mu posel s teboj nekaj pomeni in se zato potrudi. Veliki se pač radi družijo z velikimi.
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a JRP » 28.10.2020 15:42

Karl Benz, dobri nasveti. Hvala.

Tisto glede garancije in servisa mi je všeč.

Je pa dejstvo, da ne rabim prenosnika, ker ne nosim postaje naokrog in dam raje enako količino € za stacionarno postajo in dobim nekaj več. Kot sem uspel videti je cena najmanj 30% višja, če se pogovarjamo o enaki konfiguraciji prenosnika.
JRP
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 28.10.2020 18:21

Pozdrav

Tole bo malo mimo teme, ampak tema, ki ne zajadra na stranpota, je običajno zanič :lol: ... Vili, ja SW je dasojetof, samo poslovno živi nekakšno paralelno življenje s Catio. Tako je SW eden zadnjih, kjer lahko kupiš licenco z vzdrževanjem, Catia pa je bila (kolikor je meni znano) ena prvih, ki je prešla na poslovni model najema, kjer so danes praktično že vsi...

Pa še malo o naši filozofiji glede strojne opreme, ki jo "furamo" v naši firmi. Mi smo pred časom zavestno šli na rabljene (par let) delovne postaje, ki pa so vedno takšne, kot jih specificira proizvajalec našega CAD paketa (PTC, delamo s Creo-tom). Smo pogruntali, da so takšne za naše potrebe čisto zadosti, razliko v denarju pa raje vtaknemo v programske licence. Za primer izpada pa imamo vedno kakšni dve postaji, že skonfigurirani, dane na stran. Lahko tisti, ki mu je računalnik šel po gobe, čez dobre pol ure že nadaljuje z delom...

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a majlosss » 5.11.2020 13:02

Na najbolj pomembno ste pozabili VSI po vrsti....

Grafična! Ker SW certified grafičnih je ZELO malo.....V službi delam na necertificirani grafični v SW in je to polom.....

Moj glas gre za QUADRO serije..... preverjeno....

Prejšni mesec kupil delovno postajo pri ANNI ... en kos! Dobil lep popust!

I9 10 generacija
Quadro RTX 4000
128 giga RAMa (ja vem pretiravanje, jaz osebno ne bom dajal hladilnika procesorja dol iz procesorja da vtaknem še eno palčko RAMa in riskiram procesor in garancijo in ne vem kaj....)
cca 3K je prišlo....
majlosss
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a MarioRo » 5.11.2020 14:13

Lahko je tudi certificirana, pa je za en k****!
Edino kar je relavantno je ta seznam:
https://www.solidworks.com/sw/support/s ... rscore.htm
MarioRo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 5.11.2020 15:20

Sam imam tole
Share Your Score SOLIDWORKS  Google Chrome.jpg
Share Your Score SOLIDWORKS Google Chrome.jpg (36.69 KiB) Videno 26487 krat

Pri SW 17, mi vedno javlja spodaj desno nek rumen klicaj. Imam manjše sestave, in mi dela OK. Ko pa sem uvažal 100MB velik step pa je potem sama obravnava tega bila zahtevna in delo praktično nemogoče.

In takrat ko sem kupoval, je ta bil kao "certified".
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 5.11.2020 15:20

briši
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a JRP » 5.11.2020 20:57

Se strinjam glede grafike, dosti pomembna zadeva. Nekako sem prišel do ugotovitve da je Nvidia Quadro RTX 4000 najboljša izbira v malo višjem razredu, kar se tiče razmerja med ceno in performansi. Pa te kartice držijo ceno dokaj visoko in jo lahko v prihodnosti tudi za dober denar naprej prodaš. Cena je pa cca. 1000€, rabljene pa niso veliko pod to ceno.

Tule je pa še malo primerjave med posameznimi grafičnimi karticami:
https://www.videocardbenchmark.net/gpu_list.php
Tam v iskalnik napišite Quadro in razvrstite po rank-u in lahko malo primerjate različne kartice.

RTX 5000, 6000 in 8000 so pa že v dosti višjih cenovnih razredih in je vprašanje, če se investicija povrne v samih performansih v praksi, tudi pri bolj zahtevnem delu.

Ne vem pa koliko v praksi prinese razlika v RAM-u med 64 GB in 128 GB.

Tretja stvar so pa SSD diski, ki so zdaj v izvedbah M.2, kar spet prinese nekaj razlike pri samem delu.
JRP
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kenny » 6.11.2020 15:54

Sem nedolgo nazaj malo testiral sw. Ugotovitev je da ni kaj dosti razlike med sistemi, vsaj pri navadnem delu ne. Problem je da ima program svoje "fore". Sem imel recimo multibody part, se zapleta ker se hoče vedno nekaj regenerirati. Dokler samo rišeš je ok, ko hočeš pa nekaj popraviti regeneracija traja tudi več minut pri 300+ body-jih, kar je sila nadležno. Šlo ne za nekaj projektov, kjer sem vse narisal v partu in nato razrezal part s plani, kar je prihranilo veliko časa. Pri normalnem assemblyju ni takih težav. Procesor, grafika ter ram nima kakšnega velikanskega vpliva, razen pri kakšnem renderingu. Pri velikih sestavih je zelo dobro da imaš več sub-assemblyjev, kar precej pohitri delovanje. To so zgolj moja opažanja. Še primerjava med starim in novim kompom. Med starim i5 2500k in novim ryzen 3600 ni neke večje razlike v delovanju. Ram se pozna pri večjih sestavih, cca 400 kos mi je kurilo 13gb rama. Grafična v kolikor je neka normalna dela vse ok, tele quadro se pri samem risanju ne poznajo kaj dosti, pozna se malo pri večjih sestavih, druga zgodba je pri renderingu, je kot noč in dan
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 6.11.2020 17:28

Problem so ponavadi ljudje, ki uporabljajo solidworks, ker narobe delajo.
To je tipični problem začetnikov, ki dajejo vse kar je možno v isti assembly ali pa isti part.

Potem pa še neke pomožne ravnine, na stotine pomožnih sketchev, kar bi se lahko rešilo z 1 feature.

Nobena strojna oprema ne bo rešila napačnega pristopa k delu.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.11.2020 18:17

sicer nisem na SW ampak na CR..., pa mi pri kar velikem sestavu "žre" cca 2.5 ram-a, ko sem imel pa še kup navlake gor odprte je bilo pa cca 7..., pa mi je pri 8 zacelo malo skripati, ampak gre...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a JRP » 6.11.2020 20:26

Seveda. Važno je oboje - pametno delo v programu in pa nekaj pomoči s strani računalnika. Najmočnejši procesor mora pa pred računalnikom za mizo sedeti :D.

Ko enkrat delaš z velikimi sestavi, se je na velike risbe treba vnaprej pripraviti. Razbijanje na manjše sestave je že v redu, samo glavna sestavna risba pa tudi ne uide - veliko jih sicer reče *ebite se, bojo že monterji na terenu skupaj zložili :D. Tam so pa potem v modelih notri vsi detajli obdelav od najmanjših kosov, do uvoženih kupljencev (vzrok veliko problemov), itd. Zaradi vsega tega je delo z zgornjimi sestavi in še bolj z risbami (prerezi) mučno in ogromno časa gre v nič.
Detajle na posameznih kosih rabiš, da lahko narediš delavniške risbe teh kosov, na nivoju glavnega sestava ti pa vsi ti detajli delajo probleme, konfiguracije pa tudi niso najboljša rešitev.
JRP
Sodelavec
Sodelavec

Prejšnja

Vrni se na SolidWorks

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost