STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vnos pisave v Solidworks

Vnos pisave v Solidworks

3D CAD program - enostaven za uporabo vendar zelo zmogljiv. Vprašanja, komentarji...

Moderator: -M-

Vnos pisave v Solidworks

OdgovorNapisal/-a bircaboy » 17.12.2008 11:54

Pozdravljeni!
Za prijatelja bi potreboval en nasvet. Na neko orodje bi moral vgravirat določeno besedo z rezkalnim strojem.
V Photoshopu sem si izbral primerni font. Se da pretvorit iz Photoshopa v Solidworks? Oz.katera je najbolj enostavna rešitev?

Hvala.
Lp
bircaboy
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Tackleberry » 17.12.2008 12:12

V solidu imaš en kup fontov in možnosti oblikovanja.
Lahko pa probaš tudi tako, da shraniš napis kot DWG.
V solidu izbereš ravnino/ploskev in greš insert----DXF/DWG.
Tackleberry
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dam5 » 17.12.2008 13:05

Brez Photoshopa:

Na površini, ki bo gravirana, odpreš Sketch.
Narišeš črto, krožnico, krivuljo... po kateri bo tekel tekst.
Klikneš "Sketch text" (ali Tools/Sketch entities/Text). V eno okno izbereš svojo krivuljo, v drugo okno vpišeš tekst, počistiš kljukico pred "Use document font" - to ti omogoči izbiro "Font...".
Od tu naprej pa se igraš po svoje.
Ko si zaključil oblikovanje izberi "Extruded cut", in tvoj izdelek bo graviran :)

Pazi: če je krivulja krajša od teksta, ti viška teksta ne bo prikazalo. Poravnava teksta (levo/usredinjeno/desno) je glede na krivuljo. Krivuljo spremeni v črta-pika-črto - "For construction"
Na razpolago so fonti, inštalirani v Windows in dodatni SW fonti. Font mora biti parametričen.

Sicer pa... uvozi DWG/DXF
A machine is not perfect when you cannot add anything more to it,
but when you cannot remove anything without destroying its function.
- Saint-Exupéry -
dam5
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 17.12.2008 13:25

To je ena od sicer redkih slabosti SW. Vsi fonti so za graviranje navadnih napisov neuporabni. So sestavljeni iz dvojne konture. Sam nisem našel niti enega fonta, ki bi bil iz ene krivulje, po kateri bi potem rezkal z graverskim rezkarjem.
Sam delam tako, da napis sicer naredim z enim od fontov, potem pa sam naredim svoj napis ročno z linijami ali spline po sredini osnovnega fonta.
Če kdo ve za fonte ki so izrisani kot enojna krivulja, naj sporoči.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dam5 » 17.12.2008 14:39

Res, vsi fonti v SW so iz dvojne konture. Tu pač oblikuješ napis takšen, kot bo po graviranju. Kako pa iz tega narediti program za graviranje... ni več moje področje.
Za brizgane izdelke smo naredili na izdelku izbočene napise po prej opisani proceduri (Extrude namesto Cut), tako da so orodjarji napis vgravirali v orodje. Zopet: kako so naredili program, ne vem. Ni se pa nobeden nikoli pritoževal zaradi tega.
A machine is not perfect when you cannot add anything more to it,
but when you cannot remove anything without destroying its function.
- Saint-Exupéry -
dam5
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jernej » 20.12.2008 0:19

Pri namestitvi SolidCAM-a se v naboru fontov pojavi t.i. single line TT font z imenom DPS Schrift Single.
V kolikor izberemo ta font, lahko graviramo le po sredinski črti.

Slika

Slika

LP!
Jernej
Jernej
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a advokat » 20.12.2008 22:22

magnum357 napisal/-a:To je ena od sicer redkih slabosti SW. Vsi fonti so za graviranje navadnih napisov neuporabni. So sestavljeni iz dvojne konture. Sam nisem našel niti enega fonta, ki bi bil iz ene krivulje, po kateri bi potem rezkal z graverskim rezkarjem.
Sam delam tako, da napis sicer naredim z enim od fontov, potem pa sam naredim svoj napis ročno z linijami ali spline po sredini osnovnega fonta.
Če kdo ve za fonte ki so izrisani kot enojna krivulja, naj sporoči.

Ali lahko takšen font dodaš med solidworksov nabor in kako?
advokati niso za strojnike
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 21.12.2008 15:47

Jernej napisal/-a:Pri namestitvi SolidCAM-a se v naboru fontov pojavi t.i. single line TT font z imenom DPS Schrift Single.
V kolikor izberemo ta font, lahko graviramo le po sredinski črti.

LP!
Jernej

Jernej, če lahko, pojasni, kje mora biti ta font instaliran. Sam sem pod tem imenom našel font v direktoriju Windows/Fonts, vendar pravo ime in dodatna končnica .bak. Ne spomnim se, da bi sam posegal vanj in ga spreminjal, kar bi posledično tvorilo še bak file. Vendar, ko mu spremenim končnico (brišem bak), ga v SW še vedno ne vidim. Dejansko je v direktoriju Windows/fonts ogromno fontov, samo del teh pa je viden v SW. So morda shranjeni še kje, od koder jih SW koristi ?
Boš z odgovorom pojasnil tudi Advokatu, ki se sprašuje isto kot jaz.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jernej » 10.1.2009 19:35

Ob instalaciji SolidCAM-a se ta font samodejno namesti. DPS Schrift Single font se pojavi v kontrolni plošči / fonts. Poskušal sem ročno dodajati tudi neke druge single line fonte vendar so bili moji poskusi neuspešni.

LP!
Jernej
Jernej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jernej » 10.1.2009 19:42

Slika
LP!
Jernej
Jernej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 10.1.2009 20:19

deluje, hvala. je še en font engravers single line font, ki je pa veliko grši. ŠĐČĆŽ - znakov pa itak skoraj nobeden ne pozna.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

Težava pri izdelavi programa s SolidCam

OdgovorNapisal/-a Radoveden » 15.2.2009 17:09

Pozdravljeni,

jaz pa imam težavo, da ko izberem tekst kot konturo mi le tega razdeli v male profile in se na vsakem vogalu rezkar potaplja.
Prosim če mi lahko kdo svetuje kaj imam narobe.
Na sliki se vidi kako mi izdela program.
Slika
Radoveden
Pripravnik
Pripravnik

Re: Težava pri izdelavi programa s SolidCam

OdgovorNapisal/-a Jernej » 5.3.2009 0:07

Radoveden napisal/-a:Pozdravljeni,

jaz pa imam težavo, da ko izberem tekst kot konturo mi le tega razdeli v male profile in se na vsakem vogalu rezkar potaplja.
Prosim če mi lahko kdo svetuje kaj imam narobe.

Font ni ravno idealen saj segmenti niso natančno spojeni. Težavo odpraviš tako, da v spustnem seznamu SolidCAM poiščeš SolidCAM settings. Ko se odpre okno z nastavitvami, na levi strani poiščemo zavihek Units. Pod Chain selection povečamo Gap minimum na 0.05
S tem dosežemo, da SolidCAM poveže tudi nesklenjene profile, v kolikor ni prekinitev večja od 0.05mm
Po tem zapri nastavitve in ponovno izberi tekst (Geometry/Define/Multichain/Text) in ponovno preračunaj operacijo.
LP!
Jernej
Jernej
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na SolidWorks

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost