STROJNISTVO.com • Poglej temo - Upogibanej razvitih mer

Upogibanej razvitih mer

3D CAD program - enostaven za uporabo vendar zelo zmogljiv. Vprašanja, komentarji...

Moderator: -M-

Upogibanej razvitih mer

OdgovorNapisal/-a Andrej20 » 6.2.2009 10:59

Vprašanje. S SolidWorks-om se da super upogibat pločevino. Vendar z omejitvami. Ugotovil sem da ni možno simulirat upogibanja 4mm Alucobont-a. Ker dejasko s Alucobont ne upogiba na stroju ampak ročno. Ni mojstra, ki bi ročno upognil obdelovanec na točno mero. zato se mora izrezkat utor, ki služi za upogibno linijo
1. zanima me če kdo ve kako bi lahko iz razvite mere narisal upogibni izdelek?
2. Zanima me zakaj ne gre ko preneseš DXF format narisan v Autocad v solidworks narisat upogibnih linij.
3. možno je izdelat selotno pločevino ni pa možno te pločevine upgnit pa liniji.
Andrej20
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a advokat » 6.2.2009 11:34

Če uvoziš DXF file je treba uporabit najprej komando
BASE-FLANGE/TAB...tako dobiš 3d pločevino, velja tudi za odgovor na vprašanje 1.
Prikaži skico bomo rešili ostalo.
advokati niso za strojnike
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Andrej20 » 6.2.2009 12:14

ja to ja samo potem je potrebno upogibati še ostale strani da s edobi škatla. te modre linije so upogibne linije po katerih se bi naj zapognil materil.

Slika
Andrej20
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a advokat » 6.2.2009 12:31

Problem je v vogalih. le ti morajo biti izdelani tako, da se po upogibanju ploskve ne "mučkajo". Verjettno je treba narediti ali podaljšati izreze v vogalih in izbrati ustrezni radij krivljenja. Črte krivljenja morajo iti čez celotno ploskev ,ki jo kriviš.
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lojzer1 » 6.2.2009 13:22

Vogale (izseke) se podaljša za 1/2 debeline pločevine po x in y osi. Tam kjer se pa stikata, pa je dobro, če se udari s kakšnim okroglim izsekom, da ni mečkanja po krivljenju. Seveda je ta okrogli izsek odvisen od debeline pločevine. Debelejša je, večji premer luknje naj bo.
lojzer1
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Andrej20 » 10.2.2009 15:03

-ja saj to ni problem. Ker nekaj izdelkov je že narejenih tako kot je prikazano na zgornji skici. in perav lepo se upogne na določeno mero.
-pri takem sistemu krivljenja materiala je potrebno odbijati mere, ki so potrebne za točnost izdelka.
koliko je odbitek ti pokaže praksa.
-v kotih v katerih pa pride od gnetenja materila pa je logično odrezat material. kako pa je to dejasko izvedljivo pa je odvisno od tehnologije izvedbe. pri meni naprimer ni bilo porebno kotov povrtat da se je material lahko v kotu staknil. je potreben pravi stroj in rezalno orodje.
Andrej20
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Andrej20 » 10.2.2009 15:07

Andrej20 napisal/-a:-ja saj to ni problem. Ker nekaj izdelkov je že narejenih tako kot je prikazano na zgornji skici. in perav lepo se upogne na določeno mero.
-pri takem sistemu krivljenja materiala je potrebno odbijati mere, ki so potrebne za točnost izdelka.
koliko je odbitek ti pokaže praksa.
-v kotih v katerih pa pride od gnetenja materila pa je logično odrezat material. kako pa je to dejasko izvedljivo pa je odvisno od tehnologije izvedbe. pri meni naprimer ni bilo porebno kotov povrtat da se je material lahko v kotu staknil. je potreben pravi stroj in rezalno orodje.

aja še nekaj pozabil. Kar s etiče v solidworksu narisanih linij je dokaj zakomplicirano bi bilo lažje če bi upogibne linije narisal na razvito mero in potem bi dodal radij, faktor strani upogibka in bi ti samo upogibalo.

a kdo ve za kaki računalniški program ki je namenjen za tako delo za upogibanjem.
Andrej20
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a advokat » 10.2.2009 15:20

Moj odgovor zgoraj se je nanašal na solidworks, namreč na stroju take kose ni problem upognit, problem pa je v solidworksu, če ni zadosti izreza v vogalih!!!

Kar se pa tiče tegale
:
"bilo lažje če bi upogibne linije narisal na razvito mero in potem bi dodal radij, faktor strani upogibka in bi ti samo upogibalo"
Pa saj tako delaš v SW!!
Če hočeš prilepi dxf in mere upogibanja, pa ti ga bomo upognili.
LP
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 10.2.2009 20:10

mislim, da si se zadeve lotil napačno, z zadnjega konca.
s-metal v modelirnikih imajo namen iz zapognjenega izdelka razviti pločevino, ki jo potem izrežemo na najbolj primeren način. v redu ti uporabljaš predloge v dxf formatu in iz njih izdelaš zapognjen kos, velikokrat je bolje v modelirniku zmodelirati na novo.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 10.2.2009 20:49

še primer:
Slika

Slika
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a advokat » 11.2.2009 6:52

vili napisal/-a:mislim, da si se zadeve lotil napačno, z zadnjega konca.
s-metal v modelirnikih imajo namen iz zapognjenega izdelka razviti pločevino, ki jo potem izrežemo na najbolj primeren način. v redu ti uporabljaš predloge v dxf formatu in iz njih izdelaš zapognjen kos, velikokrat je bolje v modelirniku zmodelirati na novo.

Sam večkrat postopam v tem vrstnem redu -start z dxf,
saj ima naročnik že izdelan dxf model za osnovo, nima pa nadgradnje ali pa se nadgradnja spreminja glede na model. Tako iz dxf-a oblikujem 3D model, ki služi za nadaljne modeliranje.
Kot rečeno se največ problemov pojavi v vogalih, zgodi se pa tudi, da razvita mera ni pravilno določena, glede na tehnologijo, ki jo imam na razpolago.
Pa še eden od primerov, ki je nastal iz DXF-a

Slika
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Andrej20 » 16.2.2009 11:25

Ja problemi se pojavijo tedaj ko je potrebno nek materila upognit po upogibnih linijah.
samo jaz bi rad da se recimo obdelovanec nariše v Dxf formatu, naprimer v autocad-u, se mu doda upogibne linije in v solidworksu upogne (simulacija da potem lahko vidiš kak stvar dejansko deluje v realnosti).
Ker kolkor sem opazo se nekaj podobnega pojavi na zadnji sliki. Se tudi ne da upognit?
Andrej20
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a advokat » 16.2.2009 12:30

Andrej20 napisal/-a:Ja problemi se pojavijo tedaj ko je potrebno nek materila upognit po upogibnih linijah.
samo jaz bi rad da se recimo obdelovanec nariše v Dxf formatu, naprimer v autocad-u, se mu doda upogibne linije in v solidworksu upogne (simulacija da potem lahko vidiš kak stvar dejansko deluje v realnosti).
Ker kolkor sem opazo se nekaj podobnega pojavi na zadnji sliki. Se tudi ne da upognit?

Glej andrej 20
Zgornja slika prikazuje podstavek, katerega razviti model je bil narisan v DXF formatu in predan meni v roke.

Le temu sem jaz s pomočjo SW dodal 3.dimenzijo in upogibne linije.. ter ga brez težav upognil na PC-ju :D .

Kot vidim ti zadeva ni razumljiva, zato še enkrat...
prilepi DXF in mere upogibanja za konkreten primer, ki ti predstavlja težave.

Citiram:

"jaz bi rad da se recimo obdelovanec nariše v Dxf formatu, naprimer v autocad-u, se mu doda upogibne linije in v solidworksu upogne "

PA SAJ TO TI JAZ PRAVIM!
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.2.2009 13:00

ja andrej pa ti hodiš okoli riti v žep :o :( :cry: . da boš najprej risal v acadu in potem v sw pretvarjal v model, grrrrrrrrrr, to se vse naredi v sw brez pomoči acad-a, edino če dobiš podloge razvite pločevine v dxf formatu od naročnika, potem je pa druga pesem
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a advokat » 16.2.2009 13:06

PRIMER:

Slika

DXF MODEL

PRETVORIMO V

Slika

3D MODEL
advokat