STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kadrovske stiske in kako dalje

Kadrovske stiske in kako dalje

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Re: Kadrovske stiske in kako dalje

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 21.5.2025 11:04

2 leti ga usposabljaš, potem pa gre drugam? No, vsaj tu "trg delovne sile" deluje.
Ponudi mu dovolj, pa bo ostal; oziroma ponudi dovolj, pa bodo že usposobljeni prihajali k tebi. Nedoumljivo, kajneda.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 533 » 21.5.2025 11:25

g. Strašek iz KLS je rekel: nagrajevati je treba DOBRE DELAVCE in ne ...

Je pa resnično, močne generacije se upokojujejo in je deficit velik...
tehnika in poklici pa so bili toliko let zanemarjeni.
533
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 21.5.2025 20:50

Ja, poznam zelo dobrega delavca, ki je delal za g. Straška, pa je dal raje odpoved. Tako, da ja - vsak si tole po svoje predstavlja.
Nekako je pa povzetek: Ko so dobički, bi se lastniki šli kapitalizem, ko pa je stiska, bi imeli pa socializem in pomoč države. Kar je pa plus, so pa delovna mesta. To je pa bolj kot ne to.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 21.5.2025 20:52

Slavcr napisal/-a:Ponudi mu dovolj, pa bo ostal; oziroma ponudi dovolj, pa bodo že usposobljeni prihajali k tebi. Nedoumljivo, kajneda.

Sliši se enostavno, samo s tistim dovolj potem naletiš na izredno visoke dajatve državi in trg več tega ne prenese. Malo je odvisno v kateri branži si, pri nas bo težka. Razen z res dobro idejo in kakšnim produktom, ki pa potem potegne marsikaj s sabo.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 21.5.2025 22:28

Gospodje, da smo na čistem.

Ni problem denar
Ni problem izobraziti zanesljivga kandidata
Ni problem organizacija

Problem je le v tem da danes vsak fura neko vizijo ki nima veze z delom kinga opravlja. Iskreno zvozil bomo, tok slabo spet ne gre. Ampak dolgoročni cilj je da ima vsaka pozicija parno število zaposlenih ki se lahko pokrivajo med odsotnostjo (dopusti, bolniške…) saj je trenutno stanje iz stališča zamenjav mal rizično in ga poskušamo uredit da se bo dalo fleksibilno delat.

Jaz nikomur ne oporekam če se kdorkoli ceni za 5 jurjev bruto in več. Ampak toliko dodane vrednosti bo težko dosegel če ne bo še kakšnega posla pripeljal not.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 22.5.2025 7:36

Duroplast napisal/-a:
Jaz nikomur ne oporekam če se kdorkoli ceni za 5 jurjev bruto in več.

mah, problem je, ker je tako velika razlika med bruto bruto in neto. Zdej bodo še vsako leto pobrali 700-800 miljonov, za katerega še ni namenskega računa, posledično tudi poraba ne bo namenska (tako nekako kot cestni sklad).

Samo za informacijo, predvidena cena za novo gorenjsko bolnišnico je 305mio(600postelj, 1400 zaposlenih), pobrali bodo bodo letno za dve novi bolnici....
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 22.5.2025 9:25

Duroplast napisal/-a:Gospodje, da smo na čistem.

Ni problem denar
Ni problem organizacija

Potem pa tako nimaš problemov. Če je vse to res, kar govoriš.

Glede iskanja še nekaj mojih izkušenj. Ko sem objavil oglas, sem počakal na prijave, jih prebral in naredil prvo sito. To so bili tisti, ki nimajo nobene ali skoraj nobene veze s tem kar iščem. Čeprav so nekateri bili strojniki, je moteče, če ima napisano, da je do zdaj delal samo v Lidlu ali pa na Petrolu. Potem nekaj jih je napisalo, da se bodo že hitro priučili konstruiranja in snovanja, saj so do zdaj vse obvladali. :roll: :P Tu naj omenim, da je bil to primer iskanja med študenti in tako veliko še nimajo za napisati, kaj so delali. Nekaj se pa da, če se malo potrudi, da bo izstopal.
Potem sem jih pa 5 poklical na sestanek v živo, da sem jih malo ocenil. Kakšna ura je dovolj. Na koncu sem izbral pa dva, ki sta dobila enak test, da sem na podlagi rezultatov izbral končnega. To se je nekako izšlo in sem bil zadovoljen z izbiro. Moj test bo kandidat težko zmutil, četudi mu je do testa uspevalo priti čez sita. Ni bilo pa to nič posebnega, malo težje modeliranje in neka simpl zasnova. Nisem niti pričakoval da bo vse do konca narejeno, samo kako se bo lotil in do kam bo prišel.
V glavnem ta postopek je bil dokaj hiter in efektiven, da sem dosegel končen rezultat. Ne vem, če se da mimo.

Objavi delovno mesto - oglasniki, zavod, od ust do ust in po moje bi moral hitro priti do nekoga.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 22.5.2025 10:10

grega09 napisal/-a:
Duroplast napisal/-a:Gospodje, da smo na čistem.

Ni problem denar
Ni problem organizacija

Potem pa tako nimaš problemov. Če je vse to res, kar govoriš.

Zatiskati si oči da under-staffing ni težava je napaka. Dejstvo je da moramo gledat za naprej. Takoj ko se en člen ustavi imamo lahko problem.

Prav tako kot ste že omenili, predaja znanja traja. Alarm mora cingljati že prej, ne potem ko bodo stvari stale na mestu. Vse kar si želim doseči je pokritost delovnih mest, da bodo ljudje brez slabe vesti koristili dopuste. Ampak da lahko nekdo pokriva drugega mora biti enakovredno usposobljen za kar pa rabiš nekoga ki bo ostal za dalj.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 22.5.2025 10:21

Menjavanje služb je danes kar moderno. Čisto nasprotje kar je bilo nekoč. V Poljanski dolini imajo podjetniki med sabo dogovor, da eden drugemu ne "kradejo" kader. Kako to izgleda v praksi ne vem, ampak za sorazmerno majhen trg dela kot je v SLO je mogoče tudi to rešitev.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a six10 » 23.5.2025 12:03

Klasični problem ja, ne gre dobiti dobrega delavca.......za malo denarja. Neverjetno, kako imajo vsi delodajalci na tem planetu isti problem.

Ponudi 1700 neto pa boš dobil doktorja, pa še priden bo povrhu.
six10
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 23.5.2025 13:09

Za 1.700 neto doktorja, ki bo priden? To je ja malo nad povprečjem. Nekje med 2.000 in 3.000 neto bi pa že malo izstopal.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a six10 » 23.5.2025 13:22

No daj, za operaterja oz deklico za vse na plastiki se gre. Menda razumeš, da sem karikiral. V podjetju kjer delam, so taki na minimalcu, če je sposoben pa 100-200 EUR več.

Glede na tvoje pisanje se pa ne čudim, da tudi ti še kar iščeš delavca. :lol:
six10
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 23.5.2025 13:52

Saj to smo že predelali in je omenil, da denar ni problem. Karikiranja nisem ulovil, pardon.

Ja, kader, ki bi ga jaz potreboval, zahteva pa ene 5 let dela. In samo slovenska pridnost ni dovolj, na žalost. Je treba še kaj znati, pa malo razmišljati. Priznam, da za mojo trenutno voljo in druge izzive v življenju je to malo preveč dela. Trenutno stanje je iskanje čim več zaslužka s čim manj odgovornosti. Nekako pa ne bi drugim škodil, zato drog ne grem preprodajati. :roll:

Pa zdaj trenutno niti ne iščem. Sem samo opisal, kako sem se lotil, ko sem malo poizkušal. Trenutno sem dovolj sam sebi...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 23.5.2025 20:55

six10 napisal/-a:No daj, za operaterja oz deklico za vse na plastiki se gre. Menda razumeš, da sem karikiral. V podjetju kjer delam, so taki na minimalcu, če je sposoben pa 100-200 EUR več.

Glede na tvoje pisanje se pa ne čudim, da tudi ti še kar iščeš delavca. :lol:

Vidim, da se že vsi razumete v vse.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 9.6.2025 8:32

Problem oz. dilema se je rešila hitreje kot smo pričakovali.

Oglasa nismo potrebovali,
Preko vez spoznali izkušene ljudi ki so pred menjavo večizmenskega dela za enoizmenskega
Ponudili dobro osnovo in možnost stimulacije

Profil: Starostna skupina: 30-40, osebe živijo v samostojnem gospodinjstvu.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov