STROJNISTVO.com • Poglej temo - Daljši premor v strojništvu

Daljši premor v strojništvu

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Daljši premor v strojništvu

OdgovorNapisal/-a setob » 23.9.2020 0:26

Pozdravljeni, letos sem magistriral na strojni v Ljubljani in sem že zaposlen. Ponudila se mi je priložnost za moje sanjsko delo, ki pa nima skoraj nič veze s strojništvom, znanje, ki sem ga dobil na fakulteti ne bi nikoli uporabil, pravzaprav, za opravljanje tega dela sploh ne potrebuješ višje izobrazbe. Sedaj razmišljam, ali naj spremenim smer kariere in delam kar sem si vedno želel ali naj vztrajam v strojništvu. Plača in možnosti napredovanja se mi zdita v obeh primerih kar podobna, mogoče je pri strojništvu malenkost boljše, ima pa drugo delo drugačne prednosti. Ne morem se odločiti predvsem zaradi tega, ker sem se 5 let izobraževal za inženirja in mi je žal to kar tako zavreči.

Če bi sedaj menjal in se čez recimo 10, 15 let odločil, da bi vseeno rad delal v strojništvu, ali bi bilo mogoče priti nazaj? Seveda bi pričakoval, da bi prišel na začetno pozicijo, torej enako, kot če bi bil študent, le 10 let starejši. Ima kdo kakšne izkušnje s tem? Kaj bi lahko naredil, da bi imel najboljše možnosti ob vrnitvi v strojništvo?

Hvala za odgovore
setob
Novinec
Novinec

Re: Daljši premor v strojništvu

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.9.2020 7:04

Če želiš v bodočnosti v strojništvu delati kreativno (raziskave, projektiranje, ...) potem ne smeš prekiniti na faksu začetega dela. Če boš strojništvo postavil na mrtvi tir za 10 let, boš kvečjemu primeren za aplikativna dela (ponavljaš že znano) v strojništvu..
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 23.9.2020 11:06

Dopolnjujem Žerjavarja:
... za aplikativna dela na nivoju strojnega tehnika, ker boš do takrat pozabil polovico naučene matematike, fizike, metalurgije, ...
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 24.9.2020 11:17

setob napisal/-a:Plača in možnosti napredovanja se mi zdita v obeh primerih kar podobna, mogoče je pri strojništvu malenkost boljše, ima pa drugo delo drugačne prednosti.

Kakšna je šele potem tam žalost od plače, če je v strojni stroki boljša :roll: :D. Sicer pa, če je sanjska služba potem tudi to odtehta. Do določenih mejnikov v življenju...

Načeloma boš imel probleme, če boš s tehniko prekinjal. Je pa res, da nekih razvojnih kadrov tako ne potrebujemo tu pri nas, tako da je na koncu vseeno. Za drugo boš pa tudi čez 10 -15 let dober.

Je pa ena stvar najbolj pomembna. S koncem vrtca / osnovne šole / srednje šole / fakultete zaključiš samo izobraževalni proces. Problem je ker večina vidi to tudi (ŠE DANES) kot konec osebnega šolanja in izobraževanja. Tega pa v resnici in za lastno dobro nikoli ni konec, danes mogoče to še bolj velja kot včasih, ko si končal neko stopnjo šole in te je potem do penzije čakala služba...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 24.9.2020 12:05

Omenjaš: sanjska služba....podobna plača in možnost napredovanja. Jaz sem slišal dovolj, saj vedno verjamem, da moraš sledi svojim sanjam. Pa srečno!
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 27.9.2020 19:00

Vse kar je povezano s strojništvom je hlapčevstvo.
Če gledaš kam lahko največ napreduješ kjerkoli? direktorski položaj ali vodja uprave. No tukaj strojništvo nima skoraj nobene vloge.

Sam v življenju je tako da se vedno izobražujemo, vsaj priporočeno je tako, in si na tak način odpiramo poti.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 27.9.2020 19:02

Slavcr napisal/-a:Dopolnjujem Žerjavarja:
... za aplikativna dela na nivoju strojnega tehnika, ker boš do takrat pozabil polovico naučene matematike, fizike, metalurgije, ...

"tehnični risar" itak ne rabi tega znanja. Tako da poti nazaj so odprte, samo delaš po navodilih in si na začetku.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 27.9.2020 19:17

Poklic tehničnega risarja ni več aktualen, ker se sedaj v glavnem dela s 3D modelirniki in potem ista oseba načrte.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 27.9.2020 20:20

fikus_ napisal/-a:Poklic tehničnega risarja ni več aktualen, ker se sedaj v glavnem dela s 3D modelirniki in potem ista oseba načrte.

Po angleško se reče temu "drafting". In tudi v digitalni obliki obstaja.
Konstrukter naredi 3D model ali pa govori draftarju kako ga naredi. Potem mora pa še risbo narest.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 27.9.2020 20:34

Nekaj delno zanimivih člankov na to temo - tehnični risarji oz. draftsman-i po angleško:
- https://www.linkedin.com/pulse/death-draftsman-joe-brouwer/,
- https://www.linkedin.com/pulse/death-drawing-joe-brouwer/,
- https://www.linkedin.com/pulse/first-17-years-how-did-we-do-without-cad-joe-brouwer/.

Delno zanimivih zato, ker je zadaj prodajalec programske opreme, včasih je bil draftsman pri Boeing-u. Se jih pa vseeno splača prebrati...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 27.9.2020 21:28

Pozdrav

Imam občutek, da je kar znatna razlika v pojmovanju, kaj dela "draftsman" v anglosaksonskih deželah in kaj dela (oz. bolje rečeno, kaj je delal) tehnični risar pri nas. Malo me zanima zgodovina tehnike in pri tem naletiš na marsikatero znano osebnost iz sveta strojništva, ki je v začetku kariere bila "draftsman", iz opisa tega, kaj je ta oseba kot "draftsman" počela pa je razvidno, da je dejansko šlo za konstruiranje z izdelavo detajlne dokumentacije...

Sam sem začel svojo profesionalno konstruktersko pot v mariborski Elektrokovini. Tehnični risar (ali, bolje, risarka. Pri nas so to delale same ženske) je v Elektrokovini dejansko s tušem prevlekel risbo, ki jo je pred tem s svinčnikom narisal konstrukter. Seveda jo je opremil še z vsemi napisi (šablone), številkami in podobno. Konstrukterji smo risali neposredno na pavs papir in to vse s tankimi črtami (mina H4 ostro ošiljena), risarka pa je poskrbela, da so bile potem črte izrisane s pravilnimi debelinami...

No, tako je bilo pri nas v Elektrokovini, kjer nismo imeli zelo velikih sestavnih risb, vsaj v oddelku konstrukcije elektromotorjev ne. Zgodba v TAM-u ali Metalni pa je bila (po pripovedovanju kolegov - me zna Žerjavar tukaj popraviti) drugačna. Tam so določene podrobnosti risali risarji sami. Npr. v primeru vijačne zveze so na mestu, kjer je ta zveza bila, samo napisali, za kakšen vijak, matico, podložko se gre, risar je pa potem to vrisal v risbo...

Že z uvedbo 2D CAD-a so tehnični risarji v zgornjem smislu postali zgodovina. V večini firm, ki jih poznam, je z uvedbo 3D CAD-a konstrukter postal zadolžen za 3D model in iz njega izpeljano 2D dokumentacijo - risbo...

Samo malo glasnega razmišljanja...

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a vili » 27.9.2020 22:02

cad frenk:

ma se mi je pocedila solzica dve, po starem šelershamerju, po h in b svičniku, pausu, po rotringih in stadlerjih, imam še vse, haha in ozalitu in po duhu amojaka (pri nas je bila kopirka - šefica kar ornk bejba :D ), pa po tisti roza barvi "ozalita", pa šnajt mašina..., oh oh, to danes je en drek..., vse nek "draft pa man...", saj sploh ne vem za kaj gre...

frenk, je pa res, da je dokumentacija nočna mora konstrukterja- projektanta, pa naj jo izdeluje s čimer hoče, vsaj zame, popizdim..., ali pa ne znam, tudi to je možno... :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 27.9.2020 23:21

Ja, tako je danes. Na inženirja pade veliko več zadolžitev, še posebej v manjših podjetjih. Snovanje, konstrukcija, preračuni, detajliranje, izdelava tehnične dokumentacije, vodenje projektov, včasih še tehnologija, itd.
Nekako so nas prodajalci CAD opreme prepričali, da tako gre :o. Oziroma so prepričali vodstva, ker bo tako ceneje in bolj efektivno seveda...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 27.9.2020 23:45

Dokumentacija je ena najlažjih stvari. To je samo balast, katerega bi vsak konstrukter predal kakšnemu vajencu.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 27.9.2020 23:51

grega09 napisal/-a:Ja, tako je danes. Na inženirja pade veliko več zadolžitev, še posebej v manjših podjetjih. Snovanje, konstrukcija, preračuni, detajliranje, izdelava tehnične dokumentacije, vodenje projektov, včasih še tehnologija, itd.
Nekako so nas prodajalci CAD opreme prepričali, da tako gre :o. Oziroma so prepričali vodstva, ker bo tako ceneje in bolj efektivno seveda...

Tako je bilo pri meni pred 10 leti ko ni bilo ljudi. Pa še nabava materiala, suport v proizvodnji, servisi, poprodajne dejavnosti ...
danes žanjem nagrado za preteklo trdo delo - 750€ plača + ostalo na roke, vsak 2. mesec -100€, da ne bo manj kot 500k€ dobička.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost