STROJNISTVO.com • Poglej temo - Tehnologija kader

Tehnologija kader

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Tehnologija kader

OdgovorNapisal/-a NušaB » 20.12.2021 17:57

Pozdravljeni.

Eno vprašanje. In sicer, po vaših izkušnjah, ali se na trgu dela išče strojnega inženirja (oz. strokovnjaka) s področja izdelave tehnologije za gravurne vložke orodij oz. splošno orodij za brizganje? Ali to orodjarji sami pokrivajo s svojim kadrom? Nimam namreč občutka koliko je tak kader iskan ( s tem ne mislim cnc operaterja).

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Lep pozdrav.
NušaB
Novinec
Novinec

Re: Tehnologija kader

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 20.12.2021 21:41

ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a NušaB » 3.1.2022 15:30

Hvala za odgovor. V bistvu ne iščem podjetja, kjer izdelujejo orodja za brizganje plastike. Verjetno sem napačno zastavila vprašanje. Bolj me zanima, če bi v prihodnosti pustila službo in odprla s.p. z nudenjem CAD/CAM storitev s področja orodjarstva. Ali na trgu dela primanjkuje takega kadra in se splača poizkusiti,...ali ostati na varni strani:)

Pa vse dobro v letu 2022! Naj se dosežejo vsi zastavljeni cilji 8)

Lp
Nuša
NušaB
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 3.1.2022 22:02

nuška:
bil sem sp konstrukter skoraj dest let do penzije, glej, ko si še na "varni" strani, razpleti "mrežo", da boš kar zapustila varno stran, je malo rizično, ja jaz sem dobil brco v rit, ampak sem imel "zegen", ker sem že prej malo napletal in v dveh dneh začel delat kot brezposelen na zavodu, sin je pa kot študent izdajal napotnice, jebiga malo smo se znašli, lova do krova... pol sem pa odprl sp..., zdaj pa še vedno kaj "pofušarim"..., ja sem pa med tem navezal stike tudi z drugimi partneji, ampak iz različnih področij strojništva, jebiga tako gre..., kaj pa je sploh CAD/CAM, se sliši lepo, ampak zadaj so to samo orodja...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 3.1.2022 23:55

Pozdrav

Sicer nisem orodjar, sem pa z orodjarstvom tesno povezan, sem konstrukter, ki večinoma konstruira dele iz termoplastov. Med delom sem kar veliko v stikih z različnimi orodjarji, velikokrat grem pogledat (vsaj v predkoronskih časih sem), kako napredujejo orodja in podobno.

Vem, da večina orodjarjev, predvsem manjših, nima zaposlenih konstrukterjev orodij. Kar je razumljivo, saj pri svojem obsegu posla ne morejo zagotoviti konstantnega dela za konstrukterja. Zato je na trgu kar nekaj "freelancerjev", ki se ukvarjajo s konstruiranjem orodij. Mislim, da so celo specializirani, eni za orodja za brizganje plastike, drugi za tlačni liv, tretji za štancarijo... Skratka, sp-jev, ki se s tem ukvarjajo, je kar nekaj...

Ne vem pa, kako je na področju CNC programiranja.

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a grega09 » 4.1.2022 9:11

Tule je eden, ki se ponuja, da deli svoje znanje:
https://www.strojnistvo.com/forum/viewtopic.php?t=50937&start=0#p195005
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 5.1.2022 4:49

CADfreak napisal/-a:Pozdrav
Ne vem pa, kako je na področju CNC programiranja.

Nevem, če bi jaz kakemu zunanjemu zaupal tako zadevo. Že tako se crashi dogajajo z x0k škodo.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a NušaB » 5.1.2022 14:39

Fantje, hvala za odgovore.
Ja, se strinjam, da moraš biti pazljiv pri samem programiranju strojev in je težko to delati "na daljavo". Sem vprašala bolj z vidika za mojo prihodnost, ker me to delo res veseli in v naših koncih ni ravno velik nabor orodjarn. Verjetno ga ni "junaka", ki bi to delal od doma za manjše orodjarne? Mogoče bom pa presedlala na konstruiranje orodij, vidim, da je tam več povpraševanja.
No,...če bo kdo kdaj rabu kakšno "sitno" za tehnologijo (cam programi za jarme, gravurne vložke, elektrode....) za orodja za brizganje plastike, naj me za rokav pocuka.

Lepo vas pozdravljam.
Nuša
NušaB
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 5.1.2022 14:47

komu pa boš zaupal, od kod boš pa dobil kader, moraš ga priučiti, vzgojiti, pa ti nebo nekdo kar padel z neba za vodenje CNC jev, sem se kar malo učil tam v devedsetih od 80 naprej, najprej na filipsih, pa na VEM ih, pa na fanukih, pa na siemensih, pa na burkardih, pa olivetti, pa..., saj ne vem več vseh krmilij, je pa laufalo še na luknjanih trakovih, če kdo ve kako se je tem rečem streglo, haha..., ja je bilo luštno..., ni pa keč v programih, keč je v poznavanju tehnologije odrezavanja, najprej kak je ali bo surovec, potem pa, kaj in kako neko orodje in stroj počne z različnimi materiali (železove zlitine, kdo jih pozna, Al zlitine, Cu zlitine, Mg zlitine, tu pazite, če zagori bo zgorela fabrika, ni zajebancije, pa še kakšna), teh je v strojništvu en "miljon", mislim, da gre tako nekako..., sem pa pri "šropu" nagnal nemko še kot mulc ts3 VEM na 80%, 35kW motor, krasen robusten stroj ala fišerica, da je na izmeno skurila 200 litrov vode pri hlajenju, dobro, vpetje je bilo res togo, kar je prvi pogoj..., potem pa vse ostalo..., mislim, da gre tako nekako...
Zadnjič spremenil vili, dne 5.1.2022 19:40, skupaj popravljeno 2 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 5.1.2022 14:55

To si šropal šungret za Debelo Berto? :o
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 5.1.2022 15:00

ne aksšenkle za za 20 tonske anhengrje..., ja...
mat kurba ljega...
ja tku je šlu tle pr nam na gverhi u delaunc...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 5.1.2022 16:17

Matkurba lejga, sej ti si bil v prejšnem živlejni trbovc! :o

Vili, to kar opisuješ, so malce bolj resne zadeve in to za malce večje fante. S čim ste pa to vse skup hladili, s Savo? Kak manjši hribovski potoček zagotovo ne zadostuje ...
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 5.1.2022 18:41

ti imamo eno rinžo in je zadostovalo, haha, ja so bli pa tahaupt drejarji na knapouških gverhih in na ajzenponih, ko sta "franc in jože" prpelala "pon" z dunaja do murja u trst, en "pon" pa še tu k nam, ker smo mel koln, pol pa po knapoušk, ljega...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 5.1.2022 19:06

:D :P
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 5.1.2022 21:22

demz:
od knapuških in ajzeponskih drejarjev in frzalcev sem pobral največ, ti so vedeli kaj počnejo, haha..., na "suho ni šlo nič", je zaribalo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov