STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kvaliteta razreza

Kvaliteta razreza

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Re: Kvaliteta razreza

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 6.2.2014 9:12

kauc napisal/-a:glej, rezal sem baker debelie 1 mm dolžine 20 cm in titan debeline 2mm dolžine 25cm in po dolžini ni prihajalo do večje razlike od 2 stotinki mm, seveda ni bilo to izmerjeno z mikrometrom, ampak z šublerjem mitotoyo absolute. Pa tudi pri večjih in debelejših komadih nimam težav z mero, je pa res da je potrebno v začetku nastaviti korekcijo za velikost, pri debelejših komadih pa lahko korigiram še konus
Pa LP

Lepo da konkretno napišeš kaj si rezal in s čem si meril (čisto tako od daleč - pomično merilo lahko uprabljaš za meritve do 0,05mm...kar je manj od tega je že spolzki teren, pa že za 0,05mm mora biti merilec na mestu, z izkušnjami in občutkom). Mislim da to pove vse.

LP
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a igorb » 6.2.2014 20:18

moj dragi kauc pri tako tenkih debelinah prihaja do deformacij zaradi pritiska,to zgodbo z vodo,ne rečem zobnik debeline 15mm v 0,1,manjka samo svizec in čokolada
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kauc » 6.2.2014 21:49

igorb napisal/-a:moj dragi kauc pri tako tenkih debelinah prihaja do deformacij zaradi pritiska,to zgodbo z vodo,ne rečem zobnik debeline 15mm v 0,1,manjka samo svizec in čokolada

Glej jaz sem to delal uslugo za stranko in je bila z natančnostjo reza zadovoljna (meni je to čisto dovolj). Glede deformacij ti pa lahko povem, da prihaja pri tankih materalih do malce ostrejšega roba na spodnji strani, da bi pa komad deformiralo pa ne drži.Problem je tudi majhen kos tankega pleha sfiksirat, da ti ga ne odpihne. lahko pa pri prebijanju materiala (kamna, stekla, itd)uporabljam funkcijo, katera mi omogoča prebijanje pri tlaku 800 do 1000 barov in nato režem naprej s 4100 bari.
kauc
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a papige73 » 28.2.2014 19:51

No da se ponovno oglasim toliko malo za informacijo.Namreč vseeno sem se odločil dat izrezat ta 2 komada avtogeno ker je ponudba bila ugodna saj je komplet obeh komadov z njohovim materialom prišel 65 evrov.In danes se ves vesel odpravim v to podjetje in z nestrpnostjo čakam na ta dva kosa.Po nekaj minutah ju dočakam in ko pogledam ta kosa mi je postalo slabo.Pravokotni rez je bil za bruhat.Če rečem da je bilo odstopanja med zgornjim in spodnjim robom za 0.5 cm sploh ni nobeno pretiravanje (govora je o 3 cm debelem jeklu).Ravne linije so bile še koliko toliko vendar polkrožne oziroma okrožne linije so katastrofa.Bilo je vsega od spodjedanja do vsega možnega.Enostavno nisem mogel verjeti.Pa sem tega človeka vprašal po telefonu najmanj 3x ali je potrebna po razrezu še dodatna obdelava in je zatrjeval da ni potrebe.To je še zame kot laika katastrofa od razreza.Je pa bil toliko prijazen da mi ni bilo treba vzet ta dva kosa.Žal mi je da nisem imal z sabo fotoaparata da bi vam priložil dokaz saj še sam ne morem verjet kako sr...nje (se opravičujem za izraz sem še malce pod vplivom šoka) lahko dobiš kot kvaliteten razrez.
Tao da raje plačat več pa dobit kvaliteto kot pa iskat neke cenejše variante ki te v končni fazi stanejo več.

lp
papige73
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 1.3.2014 0:02

Po tem kar sem jaz videl sta pri debelinah 20-30mm plazma in plamenski razrez po kvaliteti blizu en drugemu. Je pa sploh pri plamenskem rezanju veliko odvisno od operaterja.

@papige73- Če hočeš točne dimenzije pri debelini 30mm je edina prava varjanta rezkanje. plazma in plamen sta primerna za grob razrez, sploh pri teh debelinah.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a papige73 » 1.3.2014 11:25

Saj vem da je rezkanje najboljša varianta je pa problem da se pri večjih komadih ta cena dokaj visoka.
Kakšna je pa kvaliteta vodnega razreza ker imam tudi ponudbo na vodnem izrezu vendar bi moral sam dobavit material?
papige73
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.3.2014 20:52

Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a papige73 » 1.3.2014 21:50

Demz @ razloži prosim kaj si hotel povedat z tem linkom?
papige73
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.3.2014 22:12

Da je vse, tako kot je Kenny zgoraj navedel, odvisno od operaterja. Uporabil sem pa sliko iz sosednje teme, ki se je znašla tu "kot naročena".

Škoda je znanja starih mojstrov, ki je izgubljeno. Vsak izučeni ključavničar z vajeniškim šolanjem pred usmerjenim izobraževanjem, torej pred letom 1980, ti je znal že takrat, torej v času šolanja, nastaviti gorilnik za razrez tvojih 30 mm debelih komadov, kaj šele mojster z nekaj 10 letno prakso!
Danes pričakujemo, da bo pač mašina s fabriškimi parametri opravila isto - seveda mnogo hitreje. Osnovno znanje ni več potrebno, ker ga v bistvu že mašina vsebuje.

Tako je to danes, ko se gremo industrijo. Ko je treba pa narediti unikat, ... :roll: (kar se dogaja), si pa v malori nekako.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a iga10 » 2.3.2014 15:26

Za katerokoli debelino je odstopek pravokotnosti za 5 mm veliko preveč. Če je odstopek že v prvi fazi izdelave neke konstrukcije tolikšen, kakšen bo šele na koncu (po sestavi in deformacijah pri varjenju)...? Za resno strojegradnjo je to vsekakor nesprejemljivo. Za 30 mm pločevino je nekje 1 mm "spodjeda" za resno firmo že maksimum, kar si lahko privošči. Očitno si imel smolo pri izbiri izvajalca. Vodni curek je precej dražji in po mojem mnenju za takšne zadeve nerentabilen. Je pa rez načeloma kvalitetnejši in če imaš primerljivo ponudbo ne vidim razloga zakaj ne...
iga10
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 3.3.2014 7:56

Avtogeno razrez 30 mm črne pločevine je popolnoma neproblematičen, očitno je operater nekaj zamučkal, površina reza bi morala biti gladka, spodjede praktično nič...
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost