STROJNISTVO.com • Poglej temo - Koliko zaslužimo strojniki - 2002

Koliko zaslužimo strojniki - 2002

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Gost » 7.2.2002 13:20

Pozdravljeni!
Ze nekaj casa spremljam vaso razpravo o zasluzkih strojnikov in o tem kaj bi ce bi..., vendar ob tem ne moremo mimo dejstev, ki strojnike prisilijo k temu,da delajo na pol zastonj.
- zavedati se moramo, da je odvisno v kateri regiji si zaposlen, saj je od tega tudi odvisno tvoje placilo (v ljubljanski regiji znasa povpreca placa cca 85% povprecne evropske place, v gorenjski regiji ze samo 63%, da o ostalih regijah raje ne izgubljam besed).Seveda so odstopanja v razvitih industrijskih centrih(Novo Mesto-Revoz,itd)
- centralizacija Slovenije ni v prid industriji, saj v splošnem velja da tam kjer je najvecji cash flow ostane tudi vec za place in obratno.
- konzervativna naravnanost strojnikov v tem smislu, da ne menjajo sluzb(v svetu je menjava sluzb zelo pogost pojav-vec denarja vec muzike)
Razlogov je se veliko, vendar menim, da je placa odvisna od vsakega posameznika(odnos zaposleni-delodajalec).
Torej premagajmo stereotipe in se zacnimo ceniti, saj je le to pogoj za uspeh.
LP Simon
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 28.2.2002 12:46

Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 1.3.2002 9:08

Fantje, strojniki!

Potrebno je ustvarit svoj lobi!

Tak forum k temu vsekakor pripomore!

Poglejte zdravnike - spet štrajkajo ker dobijo premalo. In rezultat????

Uspelo jim bo, ker so organizirani, povezuje jih sindikat. Mislim da ne potrebujemo sindikata, dovolj bi bilo "cehovsko lobiranje

Sašo, Mb
Gost

OdgovorNapisal/-a fijavzm » 1.3.2002 10:10

Še prej pa je potrebno pokazazi nekaj znanja in inovativnosti. Še enkrat vprašam: S katerimi izdelki, ki so plod slovenskih strojnikov se lahko pobahamo? Ali drugače: Koliko je v izdelke, ki so proizvod slovenske strojne industrije vloženega našega znanja?

Bodimo inovativni, pa bodo tudi plače!!

[citat]
On 2002-03-01 09:08, Anonimno:
Fantje, strojniki!

Potrebno je ustvarit svoj lobi!

Tak forum k temu vsekakor pripomore!

Poglejte zdravnike - spet štrajkajo ker dobijo premalo. In rezultat????

Uspelo jim bo, ker so organizirani, povezuje jih sindikat. Mislim da ne potrebujemo sindikata, dovolj bi bilo "cehovsko lobiranje

Sašo, Mb
[/citat]
fijavzm
Sodelavec
Sodelavec

Kraj: zreče

OdgovorNapisal/-a Gost » 3.3.2002 11:00

160.000

STROJNI INŽENIR

28 LET
Gost

OdgovorNapisal/-a G.B. » 13.3.2002 21:16

Fantje dokler boste fušal za drobiž tud plače ne bodo večje ker se ne delodajalcu ne splača. Konstrukcijo ali pa programiranje dobi za drobiž ,ko rabi. Ko bo pa zračunal da je fajn met človeka v hiši se bo pa trg odprl in bo konkurenca naredila svoje.

Jaz se za kišto popoldne ne usedem za manj kot 1000eur (vsaj 40eur/h) oz 8% vrednosti orodja.
Mam pa plačo po 20 letih službe 300.000,00 neto.
Če pa pomisliš da delaš konstrukcijo orodja vrednega od 100.000eur dalje je 10%-15% vrednosti orodja, kolikor znaša vrednost konstrukcije precej več kot je zg.navedena plača.Ampak trg je pač zaradi dampinških konstruktorjev in programerjev tak.

LP

P.S.
Začnite ceniti svoje delo in ga temu primerno zaračunati.
G.B.
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a matic » 13.3.2002 21:33

ko sem sam pred leti odšel iz tovarne v prosveto(tehnični pouk) sem dobil prvo plačo za 20 ur tedenske obveznosti 100% več kot v tovarni. Vendar pa smo strojniki zadovoljni le v svojem poklicu, tako da sem se vrnil v naše vode.
lp
matic
Novinec
Novinec

Kraj: Kamna Gorica

OdgovorNapisal/-a fijavzm » 14.3.2002 11:06

Sam sem konstruktor, in tudi lastnik manjšega podjetja. Mislim da je realna plača povprečno dobrega konstruktorja cca 200.000 Več ne verjamem da boste dobili. Je pa tudi res da obstajajo "konstruktorji", ki delajo precej ceneje, vendar prevsem na račun črne programske opreme, in neprijavljenih davkov. To pa je že druga zgodba. Sicer pa znaša vrednost konstrukcije orodja od 5 - 15% cene orodja, pri čemer praviloma večja (dražja)orodja, komaj prenesejo 5%. Strinjam pa se da so plače državnih uslužbencev (šolniki, zdravniki, uradniki ...) previsoke (niso odvisne od učinkovitosti), bomo pač na naslednjih volitvah volili tiste, ki bodo obljubili njihovo znižanje.

LP fijavž
fijavzm
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Gost » 2.6.2002 20:55

Jaz mislim da je v Sloveniji dovolj znanja in ljudi ki znajo delat problem
je ker tega ne znamo tega trzit zunaj in da se premalo vlaga v razvoj.
LP Dusan
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 4.7.2002 18:59

Strojni tehnik
26 let
Programer
110 000
Celje
Gost

OdgovorNapisal/-a gost » 5.7.2002 10:51

Strojniki smo in kot kaže bomo tudi ostali hlapci omejenosti percepcij. Plačo nam določajo po večini strojniki, pa smo kljub temu nezadovoljni. Vsi želijo prihraniti na stroških, pozabljajo pa da so bili tudi oni nekoč na v podobnem položaju.
Pač, ne znamo (nočemo) se potegniti zase, za stroko in za večje spoštovanje naših poklicev,.....vpis v srednje strojne šole in na fakulteto upada,.... Človek mora biti res malce čez les, da se gre matrat in študirat, potem dobi pa tako plačo kakor kak ekonomist s srednješolsko izobrazbo!

Torej, strojnik strojniku ljubi kruhek reže. Začnimo to spoštovat in upoštevat pri svojih odločitvah! :wink:
gost

Place...

OdgovorNapisal/-a Brigita » 7.7.2002 17:34

:roll:

izobrazba: dipl.inž.str.
strokovni izpit IZS
Starost: 31
Plača: 150.000,- SIT + osebna ocena + potni stroski + malica
Brigita

en naskov

OdgovorNapisal/-a gost » 8.7.2002 11:14

Pozdravkjeni vsi strojniki.

Predvsem bi odgovoril kolegu iz zrec, ki omenja neko neznanje in izziva glede konstruiranja orodja za vlecenje aluminija.
Nekdo zna, ki s tem dela, nekdo pac ne, tako je to. Da pa ti, ki si verjetno s tem seznanjem tega ne znas (ocitno), to je pa sramota.
Da bi pa s tega delal biznis, to je pa bizarno.

Drugace pa se moj odgovor za forum:

ing

120.000 neto

starost 31 let

razvoj in tehnologija (vodja kao, privat firma)

pa brez zamere
gost

OdgovorNapisal/-a fijavzm » 8.7.2002 20:26

Se opravičujem, res je bilo malo neokusno. Res je, ne obvaldam tehnologije hidromehanskega vleka. Kot sem omenil sem član firstindex-a, in na tej borzi je dosti povpraševanj za takšna orodja. Po mojem mnenju je to dokaj perspektivna veja. Če morda poznate koga, ki ima izkušnje na tem področju, se priporočam za naslov.

LP fijavž
fijavzm
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ProE » 9.7.2002 17:50

Hm... vleka aluminija ? Radiatorji so narejeni po tem principu.
Srednja rebra na radiatorju so vlecen aluminij, zgorjni in spodnji del
pa sta odlitka. V cem je problem ?
PRO/blemi
ProE
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov