epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-
hamilton napisal/-a: al pa pomožnosti sam srojni tehnik

Zanimivo pa je predvsem to, da so recimo v USA in Nemčiji šefi tehnoloških firm tehniki in ne neki pravniki ali bog ne daj ekonomski kostkilerji.

hamilton napisal/-a:Jaz nisem želel z svojim komentarjem kakorkoli v prejšnji objavi pametovati in soliti pameti vam, ki ste že zaposleni in ste izkusili kako se v tem fohu služi denar saj sem navsezadnje zaenkrat še študent zato se vam opravičujem, če so bile katere od mojih izjav "neumne":oops: Odstopam pa od povprečja študentov v svoji miselnosti, ker dobro vem, da je v tem delu težko priti do plač kakršnih bi si za svoje delo zaslužili. Večina študentov, ki jih srečujem vsakodnevno ima oprane glave kako je poklic strojnika iskan in da nas bodo podjetja vabila k sodelovanju...to so namreč pravlice, ki jih poslušamo in beremo v raznih časopisnih člankih,revijah in navsezadnje tudi od profesorjev na fakulteti.In tukaj se pojavi naslednji problem: folk gre študirat strojništvo ker misl da je v tem šihtu ogromn denarja ker je tako iskan. Skozi študij ugotovijo da so jih nategnil v zvezi z plačami in potem se precej študentov (ne vsi!!) odloči za filozofijo "po liniji najmanjšega napora" pri čemer pridobi mizerno znanje, izgubi voljo do strojništva, pristane v podjetju in potem samo še jamra nad mizerno plačo. To da je sistem kriv zato kakšni strojniki danes prihajajo iz strojne fakultete, o tem ni za govorit ker vi starejši to zagotovo zelo dobro veste. Mislim pa da je glavni problem v tem, da bi moral prikazat poklic strojnika kakršen ta v resnici je. Če bi se strojniški poklic priakzal v pravi luči z vsemi dodatnimi informacijami (med drugim tudi o plačah) si upam stavit, da na leto nebi bilo na faks sprejetih cca. 200 študentov med katerimi je cca. 50 takih, ki jih to zares veseli ampak bi jih bilo sprejetih vsaj pol manj. Ker pa strojni fakulteti več pomeni sloves fakultete, ki letno "proizvede" veliko število inžinirjev kot to da v svet pošljejo iz svojih prostorov nekaj dobrih študentov je rezultat pač tak kakršen je-slabi inžinirji (spet poudarjam-nikakor niso vsi sveži inžinirji slabi!!) kar pa velikokrat za sabo potegne vse tisto o čemer sem že v prejšnji objavi govoril

hamilton napisal/-a:No pa smo tam, kjer se vsakič konča ko kdo upraša za kakšno podjetje.Pri vsem tem kar je tukaj slišat pomojem vsakega mine, da bi služil denar kot strojnik. Tudi jaz sam se začel spraševati, če sem zgrešil faks ko sem se upisal na strojništvo ko sem prebral vse objave v rubriki Koliko zaslužimo strojniki.
Po vsem tem kar sem prebral tukaj izgleda kot da so strojni inžinirji eni reveži, ki svoje znanje prodajajo pod ceno-samo jamranje iz vseh strani.Toliko vas opeva to nemčijo kako so tam plače boljše itd. Zakaj pol še vstrajate v Sloveniji, če so plače drugod po svetu boljše? To pišem zato ker sem imel pred kratkim imel priliko srečat osebo, ki dejansko dela v Nemčiji v velikem svetovno znanem tehnološkem podjetju. Ko sem ga uprašal,če je delo gor res toliko boljše kot tukaj mi je rekel: "plača je veliko boljša ampak je v nemških podjetjih precej težko zraven priti. Za razliko od slovenskih podjetij so nemškim še kako pomembne ocene, certifikat o tekočem govorjenju nemščine in angleščine, sledi še nek psihološki test (v to se nisva poglabljala ampak sklepam da preko tistega testa ugotovijo iz kakšnega testa si
),če imaš te pogoje izpolnjene pa pogledajo še reference(kje si delal, kakšni so tvoji dosežki na področjih strojništva). Ker se na določeno prosto delovno mesto prijavi po 200 ali več inžinirjev iz nemčije in njene širše okolice si lahko samo predstavljamo kakšna je konkurenca, ko zraven tebe sedi en Indijec k ima doktorat iz konstrukterstva in magisterij iz energetike in to iz Stuttgartske fakultete(katera v nemčiji slovi za eno najboljših če ne celo najboljšo tehnično fakulteto)". Pa je kljub vsej konkurenci službo dobil prav ta gospod s katerim sva se pogovarjala.Zakaj? Ker je bil prpravlen na začetku delat orenk pod ceno drugih. In so ga sprejel. Po enmu letu trdega dela, vrtoglavega števila nad ur, dela doma, lovljenja rokov se mu je plača skoraj potrojila. Je pa rekel tudi sledeče, da je v nemčiji politika preprosta: če ne delaš trdo boš letel iz službe preden dobiš prvo plačo-dobesedno. Vrjamem, da se po zagotovo kdo našel zdaj pa rekel, da so v Sloveniji isti pogoji dela za velik slabšo plačo.In prav to sem tej osebi rekel tudi jaz. Sam je to utemeljeval tako: " V vseh slovenskih podjetjih tako velikih kot tudi malih se najde vedno vsaj nekdo ki dela nadpovprečno dobro. In tak ima zagotovo dobro plačo sam o tem ne govori. Vsi tisti, ki jamrajo o nizkih plačah pa delajo povprečno ali podpovprečno zaradi česar jih delodajalec tudi slabše plačuje. Tiste projekte na katerih v Sloveniji dela deset inžinirjev mora v nemčiji delat pet inžinirjev. Če razdeliš zaslužek od projektov med deset ljudi ali pet pa lahko zelo hitro izračunamo koliko komu ostane v žepu (zato so tudi plače inžinirjev v nemčiji višje)."
Da nekako povzamem: živimo v časih ko je konkurenca ogromna in strojništvo je ena od panog kje se vpliv konkurence zelo odraža. Podjetja težijo k čim nižjim nabavnim cenam svojih izdelkov, da so lahko konkurenčna podjetjom zlasti iz vzhoda. Nižja ko je nabavna cena manjša je tudi vrednost intelektualne lastnine podjetja (znanje inžinirjev) in s tem se je treba sprijazniti (če odmislimo to, da se marsikje del dobička spremeni v direktorjev nov avto). Če želite boljšo plačo morate dokazat da si jo zaslužite. Dokazujete se pa lahko samo z prizadevnim delom, katerega opazi še tako zajeban šef saj ima navsezadnje tudi on korist od takega delavca. V kolikor se kljub vsem prizadevanjem nič ne izboljša so pa vrata tujine vsem na široko odprta. Če mislite, da ste za svoje delo v SLoveniji premalo plačani poskusite v tujini. Verjamem pa da vas v primeru da ste zares dobri šef ne bo kar tako izpustil iz firme in vam bo raje povišal plačo.
Vsi tist, ki jamrate o slabih začetnih plačah pa tole: pri dve leti ima delodajalec z vami samo stroške saj iz faksa vsi vemo, da vsako leto pridejo ven inžinirji z vedno manj znanja. In toliko časa dokler ima podjetje z vami več stroškov kot koristi se vam plača ne bo dvignila. Zato tudi mislim, da 800 evrov povsem zadošča začetniku univ. inžinirju katerega mora potem podjetje naučiti kako se pregleduje tehnične dokumentacije, kako se dela v Matlabu, kako se modelira v raznih modelirnikih, naučiti vas morajo še jezika z katerim se boste morali sporazumevati s naročniki itd. Ker tega znanja na faksu vedno manj odnesemo ker je nivo znanja vedno nižji.In če v svojo plačo uštejemo stroške, ki jih ima delodajalec da mladega inžinirja vse to nauči opazimo, da imamo precej višjo plačo.Kdor pa vse te veščine (katere delodajalec rabi) že obvlada pa
sem prepričan, da nima začetne plače 800 ampak vsaj 1000evrov na mesec ali več. Zase lahko rečem, da je moje znanje kljub odličnim ocenam slabše kot bi moralo biti zato tudi vem, da ne bom mogel pričakovati visoke začetne plače. Si bom pa zelo prizadeval, da bom z svojim delom dokazal, da si zaslužim višjo plačo. Mislim, da bi morali imeti podobno filozofijo vsi študentje, ki bodo v bližnji prihodnosti iskali službo saj opažam, da se imajo prenekateri študentje za bogove in mislijo da vse znajo če imajo dobro povprečje in če so že na faksu prilezli tako visoko. No praksa dokazuje nasprotno![]()
Lp

Drugi primer: Akrapovič. Sodelavec je tam delal. Imam vso spoštovanje do gospoda, ki je nekaj dosegel. Vendar projektiranje novih izpušnih sistemov za najprestižnejše avtomobile ne poteka na nekih simulatorjih z hudo matematiko, ampak tako po domače. Poskusi in probaj. Njihova primerjalna prednost je v znanju obdelovanja material, ki ga ima malokateri v svetu.
Glede Akrapoviča me je presenetilo to, da ne delajo simualcij, vsaj po njegovih besedah. izušni sistem delajo od kolektorej naprej. Nikoli kolektorjev, ker je to najbolj občutljivi del očitno, ne vem. Ključen jim pa je predvsem zvok pri sistemu. So pa mojstri v varjenju in obdelavi titana. Med top v svetu.

moi napisal/-a:zanimivost glede akrapovica, z nekega drugega forumaDrugi primer: Akrapovič. Sodelavec je tam delal. Imam vso spoštovanje do gospoda, ki je nekaj dosegel. Vendar projektiranje novih izpušnih sistemov za najprestižnejše avtomobile ne poteka na nekih simulatorjih z hudo matematiko, ampak tako po domače. Poskusi in probaj. Njihova primerjalna prednost je v znanju obdelovanja material, ki ga ima malokateri v svetu.Glede Akrapoviča me je presenetilo to, da ne delajo simualcij, vsaj po njegovih besedah. izušni sistem delajo od kolektorej naprej. Nikoli kolektorjev, ker je to najbolj občutljivi del očitno, ne vem. Ključen jim pa je predvsem zvok pri sistemu. So pa mojstri v varjenju in obdelavi titana. Med top v svetu.

Vodopivc napisal/-a:moi napisal/-a:zanimivost glede akrapovica, z nekega drugega forumaDrugi primer: Akrapovič. Sodelavec je tam delal. Imam vso spoštovanje do gospoda, ki je nekaj dosegel. Vendar projektiranje novih izpušnih sistemov za najprestižnejše avtomobile ne poteka na nekih simulatorjih z hudo matematiko, ampak tako po domače. Poskusi in probaj. Njihova primerjalna prednost je v znanju obdelovanja material, ki ga ima malokateri v svetu.Glede Akrapoviča me je presenetilo to, da ne delajo simualcij, vsaj po njegovih besedah. izušni sistem delajo od kolektorej naprej. Nikoli kolektorjev, ker je to najbolj občutljivi del očitno, ne vem. Ključen jim pa je predvsem zvok pri sistemu. So pa mojstri v varjenju in obdelavi titana. Med top v svetu.
Buče.

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov