STROJNISTVO.com • Poglej temo - Modeliranje, risbe, Solidworks

Modeliranje, risbe, Solidworks

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Re: Modeliranje, risbe, Solidworks

OdgovorNapisal/-a tehnik » 24.5.2025 14:13

Nič. Njihova stvar.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 25.5.2025 20:22

vili napisal/-a:
tehnik napisal/-a: Če bi bil recimo Avstrijec obremenjen z intelektualno lastnino, ne bi nikoli dal izdelati opremo na Kitajsko.

ti, pa ne dajejo samo avstrijci delo kitajcem, tudi mi-moj partner je dal dele turbin - ohišij izdelat na kitajsko in kaj zdaj...

Moja avstrijska firma, pošilja vse v romunijo, srbijo, moldavijo in kitajsko. Načrti, modeli ni da ni.

Letos je direktor za 100k avto dobil, čez pet let ko bodo vsi vse prekopiral...pa nevem, če ga bo še takega dobil.

Sem mislil, da tukaj pa vejo kako se it. Isti balkanosi kot drugod, ima se može se.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 26.5.2025 6:01

ktm2002 napisal/-a: čez pet let ko bodo vsi vse prekopiral...pa nevem, če ga bo še.

Sem istega mnenja. Patentiranje ne zagotavlja absolutne lastnine. Za preganjanje nezakonitega kopiranja pa ni uspešnega sakcioniranja.
Vso delovno dobo sem delal v veliki tovarni, ki je v lastnih prostorih z lastnimi zaposlenimi obvladovala zahtevne kompletne objekte (idejni projekt, projekt za izdelavo, delavniška izdelava , montaža, primopredaja in servisiranje.) Objekti niso bili ravno enostavni, pri marsikaterem je bila uvedena kaka inovacija, ki je nismo obešali na veliki zvon (opozorilo konkurentom), o patentiranju pa se nismo niti pogovarjali. Imeli smo z inovacijami kar precej let prednosti pred konkurenco. Konkretno moj primer: Glavni projektant, kot moj predhodnik je kot noviteto na YU tržišču plasiral 5 lahkih kozičastih žerjavov ( nosilnost 5 do 10 t in razpona 40 d0 70 m, predalčna cevasta izvedba) predvsem za manipulacijo na zunanjem skladišču lesne industrije (hlodovina in rezani les). Potem sem te žerjave prevzel in v 15 leth plasiral preko 50 kom. Naš konkurent je prvi podoben žerjav plasiral 4 leta po mojem pričetku, ko je Sarajevski Šumaprojekt imel v dolgoročnem programu za BiH okrog 60 takih žerjavov. Ko je naša firma nehala s tem, je konkurent dobavil vsega 7 žerjavov. čeprav je kot firma imel približno take kapacitete kot mi.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 26.5.2025 7:11

Se strinjam. Pri poslu se gre za celotno zgodbo. Od prvega stika s kupcem do servisiranja izdelka. Če vse ni na ustreznem nivoju, ti patent ne pomeni nič.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.5.2025 10:49

Patent ti nič ne koristi, če ga nisi sposoben braniti, ko ga kdo krši. Večina podjetij ugotovi, da je bila prijava patenta piknik strošek proti temu, kar sledi, ko ga moraš braniti. Še posebej na drugem koncu sveta - beri kakšne ZDA, kjer je odvetnik za takšne stvari tik tak $500 na uro. Pa je bila za večino podjetij že prijava in vzdrževanje strošek, ki je na meji tega kar si lahko privoščijo.

V glavnem je tole zelo spozek teren z naklonom. Kdor pa ve kako se temu streže in ima denar, pa le naprej. Je prvi odboj potencialnih kopircev in če je pamet na obeh straneh, se rešuje z izvensodno poravnavo preden se gre v postopke na sodiščih.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 26.5.2025 11:34

Kako boš pa idejo branil? Ko si objavil patent, si objavil idejo rešitve. Vsak ki si ga ogleda, se lahko loti ideje iz drugega vidika. Patent - je samo tvoja ideja rešitve :-? . Rešitev je pa običajno kar več .. , sploh ko gledaš iz zornih kotov drugih kultur.

Ne vem, če ima patentiranje v današnjih časih sploh kak smisel. Imelo ga je, nekoč, ko je bila baza prazna in se je izumljalo na mah. Danes pa, ko za nek soliden izdelek potrebuješ kar precejšnjo ekipo strokovnjakov ... - bolje da ne patentiraš. Ker si s tem podaril idejo konkurenci ... ki gre na pest riža itd ... pa se nič ne sekira če vmes nekaj sto podizvajalcev milo rečeno crkne ali pa najmanj životari ob svojem delu itd.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.5.2025 12:07

Se strinjam, bolje je da se na to pot danes ne gre. Edino kar te reši, da si vseskozi korak naprej. Če je denar pa resorsi, je pa možno. Samo to je potem že bolj domena korporacij.
So pa gibanja, ja, ki se se sprašujejo, če je to sploh še smiselno, pri takšni globalizaciji, kot jo imamo zdaj.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 26.5.2025 15:54

Sem se moral malo preluftat v prejšnjem postu.

Drugače, pa naš največji konkurent ima na internetni strani napisano, da je vse izdelano pod njihovo streho.

Ko smo pa mi imeli predstavitev firme in mini "sejem", so nam pa zapinkali, da če kdo vpraša moramo reči, da je narejeno vse v Evropi (četudi je tale Evropa Romunija :D).

Se mi zdi, da gre sedaj tale moja firma skozi tranzicijo, kot so šla druga podjetja v 90 in 00. Da se je vse selilo v Azijo. Za kratkotrajne profite se mogoče izzide na dolgi rok je pa tole smrt za tako firmo.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.5.2025 18:22

Kaj pa delate?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 26.5.2025 20:18

Zelo specifične stroje, ki imajo ene 5-6 operacij. Je pa zgodovina že vsaj 50 let, ko sem gledal arhiv. Parkrat je krepalo, pa je en drug prevzel itd itd.

Je bil pa sedaj moment, ker je cela panoga rasla. Vsi smo delali na polno, cela branža. Sedaj pa prihaja počasi streznitev.

Mislim, da je ene 5 "znanih" konkurentov na svetu. Kaj se pa dogaja pa na kitajskem pa noben ne ve, naša "strateginja" gleda tik-tok službeno, da vidi novo konkurenco :D
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.5.2025 6:47

ktm2002 napisal/-a: naša "strateginja" gleda tik-tok službeno, da vidi novo konkurenco :D

Dvomim, da se bo kdo na družabnem omrežju hvalil z inovativnim proizvodom. Saj so take hvale, je pa inovativnost znatno pretiravana.
Firma v padanju z oguljenim proizvodnim programu mora z lastno (ne najeto) ekipo projektantov razviti nov proizvod ali pa v obstoječ program vstaviti inovacije, ki bodo znižale ceno (izboljšava kvalitete funkcionalnosti ni nujna)
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 27.5.2025 7:10

V času debelih krav se gleda/že razvija, kaj se bo še drugega delalo.

Mi delamo tudi za eno Nemško firmo (stroji za valjanje Al). Glavno znanje (valjarski stroj in zadeve okrog stroja) "skrivajo" in delajo sami, manipulacijo z materialom pa dajejo delat drugim, tudi nam.
Večkrat dobimo kaj novega/drugačnega kot že imajo za razvit in izdelat. S tem iščejo nove ideje, rešitve. Če se obnesejo, to potem uporabljajo.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 27.5.2025 8:40

Podjetja s katerimi smo sodelovali so delali izjeme samo, ko je šlo za projekte na območju bivše Juge. Vedeli so, da se ukvarjamo samo s projektivo, ampak za vsak slučaj so nas preskočili pri teh poslih.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.5.2025 8:56

tehnik napisal/-a: se ukvarjamo samo s projektivo,
Za glavnega projektanta taki niso zaupanja vredni. Sodelujejo tudi z drugimi glavnimi projektanti in inovativnost enega se prenaša na druge.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 27.5.2025 9:53

Tukaj je šlo bolj da se prepreči inovativnost balkanske naveze. So pa naši naročniki sodelovali z več birojo. Od 15 do 20 po celem svetu. To so ogromni koncerni. Delajo cele fabrike.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov